Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2019

22/11/2019, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών στις 25 Νοεμβρίου

22.11.2019 | Ώρα δημοσίευσης: 03:11

 Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών στις 25 Νοεμβρίου, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Χανίων γνωρίζοντας την  καθοριστική σημασία των επαγγελματιών υγείας  στην ανίχνευση των θυμάτων της έμφυλης βίας, στην διαχείριση αλλά και στην παραπομπή τους  στις κατάλληλες υπηρεσίες, θα πραγματοποιήσει μία σειρά συναντήσεων με το μόνιμο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό αλλά και τους ειδικευόμενους ιατρούς των Κέντρων Υγείας του Νομού Χανίων με στόχο την ενημέρωση τους για τρόπους ανίχνευσης και αντιμετώπισης  περιστατικών κακοποίησης. Συγκεκριμένα την Τρίτη 26/11/19 το επιστημονικό προσωπικό του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Χανίων (Κοινωνική Λειτουργός, Ψυχολόγος, Παιδόψυχολόγος) θα επισκεφτούν  το Κέντρο Υγείας Κισσάμου στις 13.00 μ.μ.,  την Τετάρτη 27/11/19 το Κέντρο Υγείας Βάμου στις 13.00 μ.μ. και την Παρασκευή 29/11 το Κέντρο Υγείας Κανδάνου στις 13.30. μ.μ.

Παράλληλα ο Δήμος Χανίων συμμετέχει στην παράλληλη δράση που διεξάγεται σε όλη την Κρήτη ανήμερα της Διεθνής Ημέρας καθώς στην Κρήτη παρατηρούμε υψηλά ποσοστά ενδοοικογενειακής και συντροφικής βίας, προβάλλοντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης τα παρακάτω σποτ της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων:

https://www.youtube.com/watch?v=NisqXS59OZI  (ραδιοφωνικό spot για την βία κατά των γυναικών)

https://www.youtube.com/watch?v=wHd5UTpQpJA (τηλεοπτικό  spot για την βία κατά των γυναικών)

Να σημειωθεί ότι για την προβολή των spot’s έχει ληφθεί έγκριση της Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ .

 Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Χανίων, χρηματοδοτείται από το έργο «Ανάπτυξη Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας»» στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΚΡΗΤΗ 2014-2020: “Λειτουργία Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς  Όφελος των Γυναικών και για την Καταπολέμηση της Βίας: Λειτουργία Ξενώνα Φιλοξενίας Δήμου Χανίων”.

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Χανίων εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δομών, που λειτουργεί σήμερα σε όλη την Ελλάδα και περιλαμβάνει 40 Συμβουλευτικά Κέντρα και 21 Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του ΚΕΘΙ. Στελεχώνεται από εξειδικευμένη Επιστημονική Ομάδα (Ψυχολόγο, Παιδοψυχολόγο, Κοινωνική Λειτουργό) που εκπαιδεύεται διαρκώς σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών, παρέχοντας υποστηρικτικές υπηρεσίες σε γυναίκες θύματα κακοποίησης και των παιδιών τους, τηρώντας αυστηρά πρωτόκολλα απορρήτου και εμπιστευτικότητας για τις φιλοξενούμενες γυναίκες καθώς επίσης στελεχώνεται από Διοικητικό και Βοηθητικό Προσωπικό.

Σημαντικό κομμάτι της Δομής είναι επίσης οι δράσεις δικτύωσης με την τοπική κοινωνία, όπως επίσης και οι παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Ο Ξενώνας λειτουργεί καθημερινά, όλο το 24ωρο. Στόχος είναι η παροχή ασφαλούς διαμονής (στέγης και διατροφής), η ψυχοκοινωνική υποστήριξη, η προώθηση στην απασχόληση, η δικτύωση με ιατρικές, νομικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες, και η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Δικαιούχες είναι οι γυναίκες που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας, ήτοι: σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική, οικονομική, φυλετική, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών θυμάτων πορνείας ή trafficking, ανεξαρτήτως θρησκείας, ηλικίας ή εθνικότητας. Στον Ξενώνα του Δήμου Χανίων μπορούν επίσης να φιλοξενηθούν γυναίκες θύματα πολλαπλών διακρίσεων (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες κ.λπ.) Για περισσότερες πληροφορίες, στήριξη και φιλοξενία οι γυναίκες μπορούν να απευθυνθούν στο τηλ.  2821341690-691-692, Δευτέρα έως Παρασκευή, 08:00-15:30 ή στο 15900 όλο το 24ωρο.