Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2019

26/2/2019, Σοβαρές ζημιές στο οδικό δίκτυο του Δήμου Χανίων – Άμεση αποκατάσταση των ζημιών ζητά ο Δήμαρχος Χανίων, Τ. Βάμβουκας

26.02.2019 | Ώρα δημοσίευσης: 12:02

Τα σοβαρότερα προβλήματα, που άφησε πίσω της η πρόσφατη κακοκαιρία στον Δήμο Χανίων, έθεσε κατά την έκτακτη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 25/2/2019, στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, παρουσία του Υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη, ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας.

Ο κ. Βάμβουκας ζήτησε την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος, που έχει προκύψει με την κατολίσθηση στην οδό Μαλινδρέτου, στην περιοχή του Σταλού, γνωστοποιώντας ότι σε λίγες μέρες θα παραδοθεί η μελέτη, που ανέθεσε ο Δήμος Χανίων, ενώ ζήτησε η εν λόγω αποκατάσταση να αντιμετωπιστεί σε συνδυασμό με αντίστοιχο τμήμα της Εθνικής οδού, με επιμέλεια του Υπουργείου Υποδομών.

Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Χανίων οι υποδομές του Δήμου ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά στα ακραία καιρικά φαινόμενα, ώστε να μην επαναληφθούν οι δύσκολες καταστάσεις, που είχαμε ζήσει στις πλημμύρες του 2017, ενώ προστατεύθηκαν και οι ιδιωτικές περιουσίες. Οι παρεμβάσεις μάλιστα αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην περιοχή της Ν. Κυδωνίας. Ωστόσο, οι καταστροφές στο σύνολο του οδικού δικτύου (καθιζήσεις, φθορές, λακκούβες, γεφυράκια, τοιχία, κ.α.) είναι πολύ μεγάλες, όπως τόνισε ο κ. Βάμβουκας, με αποτέλεσμα η αποκατάστασή τους να ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, όπως θα εκτιμήσουν τις επόμενες ημέρες και οι μηχανικοί.

Ο Υπουργός Υποδομών πληροφόρησε τον Δήμαρχο Χανίων ότι ήδη έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών το αίτημα του Δήμου Χανίων για την κάλυψη των πρώτων αναγκών από τις προηγούμενες πλημμύρες, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες, με τον κ. Βάμβουκα, ο οποίος τον ενημέρωσε για την έκταση των ζημιών και για το γεγονός ότι απαιτείται άμεση ανταπόκριση από πλευράς της κεντρικής εξουσίας, στα αιτήματα, που θα διατυπωθούν, τα οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Στο μεταξύ, τον Δήμαρχο Χανίων επισκέφθηκε χθες η Βουλευτής Χανίων, Βάλια Βαγιωνάκη, εκ μέρους όλων των Βουλευτών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Βάμβουκας ενημέρωσε για τις ζημιές, που έχουν προκληθεί στο Δήμο, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δεκάδες περιοχές, που επλήγησαν, με τις μεγαλύτερες καταστροφές να αφορούν κυρίως το οδικό δίκτυο.

Η κα Βαγιωνάκη τόνισε ότι η ενημέρωση για τα προβλήματα της κακοκαιρίας είναι συνεχής από την πρώτη στιγμή, ενώ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ωρίμανσης των απαραίτητων μελετών για την προώθηση των απαιτούμενων έργων. Όπως παρατήρησε η κα. Βαγιωνάκη τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον ορατά, γι΄ αυτό και χρειάζεται όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο Δήμαρχος Χανίων σε δήλωσή του εκφράζει τη συμπαράσταση του Δήμου Χανίων στον Δήμο Πλατανιά για τις καταστροφικές ζημιές, που υπέστη, τονίζοντας ότι οι Υπηρεσίες του είναι διατεθειμένες να συνδράμουν, όπως μπορούν στις προσπάθειες αποκατάστασης.

Ο κ. Βάμβουκας εκφράζει επίσης τις ευχαριστίες του στη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών, στη Δ.Ε.Υ.Α.Χ., στην Πολιτική Προστασία, στις Υπηρεσίες Πρασίνου και Καθαριότητας, στον Πυροσβεστικό Σταθμό του Δήμου, οι οποίοι παρενέβησαν άμεσα και συνεχίζουν την προσπάθειά τους. Παράλληλα, ο κ. Βάμβουκας αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, την οποία και επισκέφθηκε, της ΕΛ.ΑΣ. και του Ερυθρού Σταυρού, που ανταποκρίθηκαν σε όποια περίπτωση χρειάστηκε.


p1