Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2019

28/8/2019, Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης επιγραφής στη μνήμη του Ελληνοαυστραλού, Δημητρίου Ζαμπέλη

28.08.2019 | Ώρα δημοσίευσης: 11:08

Συγκεντρωθήκαμε στην Πλατεία Έλενας Βενιζέλου, στη Δημοτική Κοινότητα Μουρνιών, προκειμένου να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή σε όσους έχασαν τη ζωή τους, μαχόμενοι ηρωικά στο σημείο αυτό κατά τη γερμανική αεροπορική επίθεση, στις 24 Μαΐου 1941, στη Μάχη της Κρήτης. Πρόκειται για τον οπλίτη, Τζέιμς Ζαμπέλη, τον Λοχία, John Vincent, τον Πολυβολητή, Angus Kennedy, τον Πολυβολητή, Richard Mitchel και τον Πολυβολητή, Sydney Mitchel. Μάλιστα, ο οπλίτης, Τζέιμς Ζαμπέλης, με καταγωγή από τη Λευκάδα, ήταν ο μοναδικός Ελληνο - Αυστραλός στρατιώτης, που υπηρέτησε και σκοτώθηκε κατά τη Μάχη της Κρήτης, τον Μάιο του 1941”. Στην τοποθέτηση αυτή προχώρησε ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, την Τρίτη 27/8/2019, στο πλαίσιο της εκδήλωσης αποκαλυπτηρίων μαρμάρινης επιγραφής , που διοργάνωσε ο Δήμος σε συνεργασία με το Συντονιστικό Συμβούλιο Μνήμης Μάχης της Κρήτης Μελβούρνης και τη συμβολή της οικογένειας Ζαμπέλη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ομογενείς, όπως επίσης εκ μέρους του Συντονιστικού Συμβουλίου Μνήμης Μάχης Κρήτης της Μελβούρνης, ο Πρόεδρος του, Αντώνης Τσουρδαλάκης, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πλαίσιο της συνεργασίας αλλά και στην οφειλόμενη τιμή απέναντι στους πεσόντες.

Επισημαίνεται ότι της εκδήλωσης των αποκαλυπτηρίων προηγήθηκαν ομόφωνες Αποφάσεις τόσο του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Μουρνιών, όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.


p1

p2

p3

p3

p4

p3