Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2019

3/10/2019, Ενημερωτική συνάντηση στο Δημαρχείο για τη ρύθμιση οφειλών με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους

03.10.2019 | Ώρα δημοσίευσης: 03:10

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Πέμπτη 3/10/2019, στην Αίθουσα Τύπου του Δημαρχείου Χανίων, με φορείς του τουρισμού και του επιχειρηματικού κόσμου, προκειμένου να ενημερωθούν για τις νέες ευνοϊκές διατάξεις της ρύθμισης των οφειλών τους προς το Δήμο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, παρουσία του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Τάσου Αλόγλου, και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου.

Στο ξεκίνημα της νέας δημοτικής περιόδου και στοχεύοντας στην ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ του Δήμου και των πολιτών επιδιώξαμε και καταφέραμε να δοθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, εκ νέου η δυνατότητα στους πολίτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς το Δήμο με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Σκοπός μας είναι η αύξηση των εσόδων να οδηγήσει σε περισσότερα έργα και υπηρεσίες του Δήμου προς τους πολίτες”, όπως δηλώνει ο Δήμαρχος Χανίων.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το 145/Α/30-9-19 ΦΕΚ, δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες των Δήμων από οποιαδήποτε αιτία (τέλη, πρόστιμα, φόροι, κλήσεις ΚΟΚ, εισφορές, μισθώματα, κ.λ.π.) να ρυθμίσουν τις ήδη βεβαιωμένες οφειλές τους και αυτές που θα βεβαιωθούν μέχρι και 29/11/2019. Η ρύθμιση πραγματοποιείται κατόπιν υποβολής αιτήσεως των ενδιαφερομένων, έως και σε 100 άτοκες δόσεις, με πλήρη απαλλαγή ή κατά ποσοστό από τις κατά ΚΕΔΕ προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους. Συγκεκριμένα:

 

α) με εφάπαξ καταβολή απαλείφονται κατά 100% οι προσαυξήσεις/πρόστιμα.
β) από (2) έως (24) δόσεις, 80% ποσοστό απαλλαγής
γ) από (25) έως (48) δόσεις, 70% ποσοστό απαλλαγής.
δ) από (49) έως (72) δόσεις, 60% ποσοστό απαλλαγής.
ε) από (73) έως (100) δόσεις, απαλλαγή ποσοστού 50%

 

Η τρέχουσα ρύθμιση είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκή για όλους όσους:

α. έχουν βεβαιωμένες οφειλές από οποιαδήποτε αιτία

β. εμφανίζουν διαφορά μεταξύ των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων της οικίας τους ή της επιχείρησης τους με των δηλωμένων στη ΔΕΗ

γ. δεν έχουν δηλωμένο το μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητό τους για την επιβολή Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.)

δ. δεν έχουν αποδώσει το τέλος παρεπιδημούντων ή το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων (κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, κ.λ.π.)

Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται στο Ταμείο του Δήμου Χανίων το αργότερο έως 31/12/2019, ενώ στις περιπτώσεις μη βεβαιωμένων οφειλών (περιπτώσεις β,γ,δ) η γνωστοποίηση των στοιχείων στον Δήμο πρέπει να γίνει έως 29/11/2019, ώστε να είναι δυνατή η ένταξή τους στη ρύθμιση.

Ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι ότι μετά το πέρας των ημερομηνιών της ρύθμισης ο Δήμος θα προχωρήσει στη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, στο πλαίσιο της ισονομίας και της αποτελεσματικότητας της διοίκησης.

p1

p1