Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2019

27/9/2019,“Συνεργασία μετά το διαζύγιο”: Εργαστήρια Ψυχοεκπαιδευτικής Υποστήριξης από τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων

27.09.2019 | Ώρα δημοσίευσης: 10:09

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας (ΔΟ.ΚΟΙ.Π.Π) του Δήμου Χανίων στο πλαίσιο του προγράμματος “Εργαστήρια Ψυχοεκπαιδευτικής Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Γονέων” πρόκειται να υλοποιήσει ομάδα για γονείς, που βρίσκονται στο διαζύγιο, κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2019 - Ιανουαρίου 2020. Η συμβουλευτική γονέων κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου συστήνεται σε κάθε γονεϊκό ζευγάρι, προκειμένου:

  • Να προετοιμαστεί πριν ακόμα το ανακοινώσει στα παιδιά.
  • Να αντιμετωπίσουν αλλαγές τόσο στον τρόπο ζωής τους, όσο και στη συναισθηματική τους κατάσταση. (Το συναισθηματικό διαζύγιο σχεδόν πάντα είναι ανεξάρτητο από το νομικό, απαιτεί περισσότερο χρόνο και αποτελεί μια επίπονη διαδικασία).
  • Να τονώσει την αυτοεκτίμηση και την διεκδικητικότητα των γονέων, που έχουν χωρίσει οι οποίοι συνήθως βιώνουν συναισθήματα ανεπάρκειας τόσο όσον αφορά στις σχέσεις τους με το άλλο φύλο όσο και στο γονεϊκό τους ρόλο, ώστε να νιώσουν επαρκείς.
  • Να παράσχει στους γονείς ένα ασφαλές πλαίσιο, στο οποίο θα μπορέσουν να εκφορτίσουν και αρνητικά συναισθήματα (π.χ. θυμός ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία πένθους, που ακολουθείτο χωρισμό).
  • Να συμβάλλει στη βελτίωση της επικοινωνίας, η οποία θα προκύψει από το μοίρασμα των εμπειριών και των συναισθημάτων με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, αποτελώντας υποστηρικτικό πλαίσιο και πυρήνα κοινωνικοποίησης για τα μέλη της.
  • Να συμβάλει στην πρόληψη της ψυχικής υγείας των συζύγων-γονέων αλλά και όλων των μελών της οικογένειας .
  • Καθώς και στην αναπλαισίωση των δυσκολιών, που αντιμετωπίζουν βλέποντάς τις μέσα από άλλες οπτικές γωνίες.

Η οικογένεια, η οποία αποτελείται από ένα μόνο γονέα, που στην καθημερινότητα μεγαλώνει μόνος του τα παιδιά, κυρίως μετά από διαζύγιο, είναι ένας εναλλακτικός τρόπος οικογενειακής οργάνωσης, μια νέα κοινωνική πραγματικότητα, που γίνεται ολοένα και πιο κυρίαρχη στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Είναι λοιπόν σημαντικό να υποστηριχθεί αυτός ο τύπος οικογένειας μέσα από την υλοποίηση προληπτικών παρεμβάσεων και τη σύσταση ομάδων γονέων, που βρίσκονται σε ανάλογη φάση. Η ομάδα θα αποτελείται από 8-12 άτομα και θα δουλεύει με βιωματικό τρόπο. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν. Aιτήσεις συμμετοχής έως και την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019. Για πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής, μπορείτε να απευθύνεστε στο Συμβουλευτικό σταθμό του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π., Παρ. Κανεβάρω26-28 και στο τηλέφωνο 28210-54650. Υπεύθυνη προγράμματος η Κατερίνα Μαλανδράκη, Ψυχολόγος.