Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2021

11/06/2021, “Ανοιχτά Πανιά”: Ένα νέο Φεστιβάλ Πολιτισμού με πρωτογενείς παραγωγές από τα Χανιά και όλο τον κόσμο, για τα Χανιά

11.06.2021 | Ώρα δημοσίευσης: 06:06

Στον Δημοτικό Κινηματογράφο “Κήπος” πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 10/06/2021, η παρουσίαση της δράσης “Ανοιχτά Πανιά”, που διοργανώνεται από τον Δήμο Χανίων και την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρειας Κρήτης.

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιάννης Γιαννακάκης, ο οποίος έκανε και την παρουσίαση, ενώ παρούσα ήταν και η καλλιτεχνικός/παιδαγωγικός σύμβουλος και συνεπιμελήτρια του εγχειρήματος, Μυρτώ Λάβδα, καθώς και άλλα μέλη της Επιτροπής “Ανοιχτά Πανιά”. Στην παρουσίαση παρευρέθηκε και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένη Παπαδοπούλου καθώς και ο ειδικός σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης, Δημήτρης Μιχελογιάννης,

Ο Δήμαρχος Χανίων, προλογίζοντας τη δράση επεσήμανε: “Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εγχείρημα πολιτισμού, που με αναφορά και αφετηρία τα Χανιά, καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα συναντιούνται και δημιουργούν, εδώ στην καρδιά της Μεσογείου, στα Χανιά. Με την δράση αυτή φιλοδοξούμε να μετατρέψουμε τον Δήμο Χανίων σε εύφορο πεδίο πολιτιστικής παραγωγής και δραστηριότητας και όχι απλά ένα φιλόξενο τόπο για περιοδείες άλλων παραγωγών”.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού από την πλευρά του τόνισε: Τα “Ανοιχτά Πανιά” αποτελούν μια νέα πρόταση του Δήμου Χανίων, τόσο στη σύλληψη όσο και την εφαρμογή.
Νέες δημιουργίες σχετίζονται με τον τόπο μας, ο οποίος αναδεικνύεται σε κόμβο καλλιτεχνικής παραγωγής και ενεργοποιείται ένα πανελλήνιο δίκτυο δημιουργών που συνδέεται με τους τοπικούς καλλιτέχνες”.

Η σύλληψη της ιδέας της δράσης “Ανοιχτά Πανιά” έγινε σε μια περίοδο “εγκλεισμού” και με την ανακοίνωσή της συγκέντρωσε συνολικά πάνω από 200 αιτήσεις πανελλαδικά.

Τα “Ανοιχτά Πανιά” με σημείο αναφοράς τα Χανιά απευθύνθηκαν σε ανεξάρτητους καλλιτέχνες, καλλιτεχνικές ομάδες, φορείς και οργανισμούς, που δραστηριοποιούνται σε ποικίλα πεδία τεχνών και έχουν ή επιθυμούν μία σύνδεση με την Κρήτη.

Οι προτάσεις αξιολογήθηκαν από εξειδικευμένη αλλά ανεξάρτητη από τον Δήμο Χανίων Επιτροπή, με αποτέλεσμα να επιλεγούν 15 πρωτότυπες καλλιτεχνικές προτάσεις-παραγωγές, συνοδευόμενες όλες από παράλληλες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, που επιμελήθηκαν περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα. Η χρηματοδότηση της δράσης από τον Δήμο Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης, για το 2021 ανέρχεται στα 150.000 ευρώ

Έτσι, τα Χανιά υποδέχονται τον πολιτισμό, από τον Ιούλιο έως και τον Δεκέμβριο 2021, σε περισσότερους από 15 χώρους της πόλης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν θέατρα, κήπους, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και πλατείες.


Περισσότερες πληροφορίες για τους καλλιτέχνες και τις δράσεις τους, μπορείτε να βρείτε εδώ αλλά και στα παρακάτω βίντεο:

Ανοιχτά Πανιά 2021 - Παρουσίαση προτάσεων - Α΄ μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=swh6g_-Caz4

Ανοιχτά Πανιά 2021 - Παρουσίαση προτάσεων - Β΄ μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=ghlKOHkc7LE

Ανοιχτά Πανιά 2021 - Παρουσίαση προτάσεων - Γ΄ μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=mN40sxjhaJU

π1

π2

π3

π4

π5

π6

π7


Αρχεία

  1. anoihta_pania2