Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2021

20/05/2021, «Μνήμες ενός Πολέμου: Χανιά 1941-1945»: Στην παρουσίαση της υπαίθριας έκθεσης στην πόλη, ο Δήμαρχος Χανίων, Π. Σημανδηράκης

20.05.2021 | Ώρα δημοσίευσης: 03:05

Στην παρουσίαση της πρωτότυπης, υπαίθριας έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Μνήμες ενός Πολέμου: Χανιά 1941-1945» παρευρέθηκε χθες, Τετάρτη 19 Μαΐου 2021, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, στον Δημοτικό Κινηματογράφο “ΚΗΠΟΣ”.

Η έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε από τον συλλέκτη – ερευνητή, Μανώλη Μανούσακα, εντοπίζεται σε 22 τοποθεσίες της πόλης των Χανίων, στα ίδια σημεία που έχουν τραβηχτεί, δείχνοντας στους περαστικούς τον όλεθρο του πολέμου, με κρυμμένες φωτοϊστορίες από τους βομβαρδισμούς.

Συγκεκριμένα, οι φωτογραφίες έχουν τοποθετηθεί σε ξύλινες πινακίδες στα σημεία:

Χατζημιχάλη Νταλιάνη, Μουσούρων, Κανεβάρο, Ελευθερίου Βενιζέλου, Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σήφακα, Αντωνίου Γαμπά, Τσουδερών, Χάληδων, Κονδυλάκη, Καλλεργών, Κύπρου, Χρυσάνθου Επισκόπου, Δασκαλογιάννη, πλατεία “Μάχης της Κρήτης”, πλατεία 1821 (Σπλάντζια), πλατεία Δημοτικής Αγοράς, πλατεία Συντριβανίου, Τέμενος Κιουτσούκ Χασάν (Γιαλί Τζαμί), Πύλη Sabbionara, Δημοτικός Κινηματογράφος.

Ανακαλύψτε τα σημεία και περιηγηθείτε στην έκθεση ΕΔΩ. Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο των Μανώλη Μανούσακα, Μανόλη Τζιλιβάκη, Γεωργίου Μπριντάκη, Στέλιου Τριπαλιτάκη, καθώς και τα Ιταλικά Αρχεία, Κρατικά και Ιδιωτικά Γερμανικά Αρχεία.

Ο Δήμαρχος Χανίων, κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ιστορική μνήμη και τόνισε ότι η όμορφη παλιά πόλη των Χανίων, στολίζεται πλέον με εικόνες από την πρόσφατη ιστορία της, ως αντιπαραβολή στο σήμερα. Την εκδήλωση συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χανίων, Γιάννης Γιαννακάκης, ενώ οι μουσικοί Μπέλα Λιονάκης και Δημήτρης Μπουντρογιάννης, “έντυσαν” μουσικά την παρουσίαση των φωτογραφιών, σε ένα βίντεο παραγωγής του Λεωνίδα Μανωλικάκη.

Στην παρουσίαση της έκθεσης βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Χανίων σε θέματα Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού, Σοφία Μαλανδράκη, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων, Γιώργος Φραγκιαδάκης, το σύνολο των Αντιδημάρχων και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και πλήθος κόσμου. Η νέα διαμόρφωση στον χώρο του Δημοτικού Κινηματογράφου στον Κήπο, προβλέπει αποστάσεις και χωρητικότητα, σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Αρχεία

  1. vomvardismena_chania_(1)