Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2021

Εντυπωσιακή τοιχογραφία στο Δημοτικό Πάρκινγκ της ΚΥΔΩΝ ΑΕ – Το «Σφράγισμα του Ηγεμόνα» από την αρχαία Κυδωνία, σε μία σύγχρονη αποτύπωση

23.07.2021 | Ώρα δημοσίευσης: 05:07

Την πρώτη σύγχρονη τοιχογραφία της, απέκτησε η πόλη των Χανίων, μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Χανίων, μέσω της δημοτικής του επιχείρησης «ΚΥΔΩΝ Α.Ε.», σε εξωτερικό τοίχο του Δημοτικού Πάρκινγκ στην οδό Περίδου.

Με τεχνοτροπίες της σύγχρονης εποχής, ο ύψους 10 μέτρων τοίχος στον εξωτερικό περιβάλλοντα του Δημοτικού Σταθμού Αυτοκινήτων, γέμισε ζωντάνια και χρώμα, με ένα έργο που παραπέμπει στην ιστορία των Χανίων, από τα χρόνια της αρχαίας Κυδωνίας.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης βρέθηκε στο σημείο κατά την εξέλιξη των εργασιών και έβαλε τη δική του πινελιά στην τοιχογραφία, ενώ δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για μία τοιχογραφία που έχει σκοπό να εξωραΐσει τον χώρο, αλλά και να αναδείξει την ιστορία της πόλης καθώς, αποτυπώνει ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία θα εκτίθενται αλλά και θα εκτεθούν και στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων».

Ο κ. Σημανδηράκης αναφέρθηκε στο «Σφράγισμα του Ηγεμόνα» που απεικονίζεται στην τοιχογραφία, ένα εύρημα που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα π.Χ. και αποτυπώνει την μορφή ενός άντρα ο οποίος στέκεται πάνω από κτήρια στην αρχαιά Κυδωνιά. «Όλη αυτή η προσπάθεια έχει γίνει από τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης «Κύδων ΑΕ» και αναμένεται να συνεχιστεί και σε άλλους τοίχους και σε άλλες επιφάνειες της πόλης, θεωρώντας ότι έτσι δίνουμε ένα μήνυμα. Γεμίζουμε με χρώμα την καθημερινότητα μας και παράλληλα, δίνουμε ένα στίγμα ξεχωριστό ως τόπος. Ήθελα να ευχαριστήσω όλη την ομάδα η οποία ασχολείται με τη δημιουργία αυτή της τοιχογραφίας και είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον θα δούμε σε πολλά άλλα σημεία της πόλης τέτοιες όμορφες εκπλήξεις», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Χανίων.

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της Κύδων ΑΕ, Μιχάλης Καλογριδάκης, τόνισε πως σκοπός είναι να αναδειχθούν χώροι μέσα στην πόλη με τοιχογραφίες, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε: «αποφασίσαμε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κύδων ΑΕ να ξεκινήσουμε από τον περιβάλλοντα χώρο και αυτή είναι η πρώτη παρέμβαση που κάνουμε ουσιαστικά. Στη συνέχεια προβλέπεται η ανάπλαση του εξωτερικού χώρου σε χώρο πρασίνου καθώς και οι κάθετοι κήποι στο πολυόροφο κτήριο του σταθμού αυτοκινήτων, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Horizon, προϋπολογισμού περίπου των 500.000 ευρώ». Ο κ. Καλογριδάκης συμπλήρωσε πως πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο project και δημιουργείται μία όμορφη γωνιά στο κέντρο των Χανίων.

Τέλος, εκ μέρους της ομάδας All about Design, που επιμελήθηκε το έργο, ο Steve O’Donnel, εξέφρασε τη χαρά του για την αποτύπωση που έγινε στον τοίχο του 10μετρου κτιρίου, ενός μέρους από την τοπική ιστορία και τόνισε ότι προσβλέπει στις επόμενες δράσεις εντός του κέντρου.

Λίγα λόγια για τον «Ηγεμόνα»

Με μία αποτύπωση, μοναδική για την μινωική Κρήτη του 1450-1400 π.χ., το πήλινο «Σφράγισμα του Ηγεμόνα» θεωρείται από τα σημαντικότερα και σπανιότερα έργα της μινωικής τέχνης, μία από τις ελάχιστες απεικονίσεις πόλεων της εποχής.

Την κορυφή του κτηριακού συγκροτήματος που ερμηνεύεται ως ανάκτορο ή μινωική πόλη (η Μινωική Κυδωνία), στέκεται επιβλητική ανδρική μορφή – πιθανώς ο τοπικός άρχοντας ή θεός-προστάτης. Από γεωμορφολογικής άποψης ταυτίζεται με το σημείο στο οποίο βρέθηκε, κατά τη διάρκεια των ελληνοσουηδικών ανασκαφών, τον Λόφο Καστέλλι στα Χανιά.

Το σημαντικό αυτό εύρημα που υπενθυμίζει την συνεχιζόμενη κατοίκηση της πόλης των Χανίων για 5000 χρόνια, αποκαλύπτοντας στοιχεία μινωικής αρχιτεκτονικής και την επιβλητική φιγούρα του «Ηγεμόνα», έδωσαν έμπνευση για την πρώτη τοιχογραφία στην πόλη μας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το έργο επιμελήθηκαν οι καλλιτέχνες Steve O’Donnel, Γιώργος Γύπαρης και Γιώργος Breibisch, από την All about Design, οι οποίοι προσέφεραν αφιλοκερδώς την εργασία τους.

1

2

3

4

5

Αρχεία

  1. igemonas_parking_peridou_(1)