Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2021

28/03/2021, Ομιλία του Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη στο Πολιτικό Μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου

28.03.2021 | Ώρα δημοσίευσης: 01:03

Το Πολιτικό Μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 28 Μαρτίου, στους Τάφους των Βενιζέλων, στον Προφήτη Ηλία Χανίων. 

 

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Νίκος Παπαδάκης και η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη. 

 

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, στον λόγο που εκφώνησε με το πέρας την επιμνημόσυνης δέησης, ανέφερε: 

«Το πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου πραγματοποιείται φέτος, χωρίς τη συμμετοχή κοινού, εν μέσω μιας πρωτόγνωρης πραγματικότητας για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το φετινό μνημόσυνο συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 200 ετών από την εθνεγερσία, από το ξεκίνημα της Επανάστασης του 1821. Είναι επομένως αυτονόητο ότι σήμερα, σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη για όλους μας, σε αυτή την κορυφαία επέτειο της ιστορίας του ελληνικού έθνους, αποκτούν ξεχωριστή σημασία τα μηνύματα και οι συμβολισμοί που εκπέμπονται από εδώ. Από έναν τόπο πανελλήνιου προσκυνήματος, από τον Προφήτη Ηλία, από το ιστορικό Ακρωτήρι, όπου έχουν γραφτεί λαμπρές σελίδες της ιστορίας του τόπου μας.   

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν -πάντοτε στην κατάλληλη αναλογία- ένας οραματιστής και, ταυτόχρονα, πραγματιστής πολιτικός. Με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα, με λελογισμένο ρίσκο, πετύχαινε να αξιοποιεί τις εκάστοτε ευνοϊκές συγκυρίες για να προωθήσει αποτελεσματικά τα ελληνικά δίκαια. Με τόλμη δεν δίσταζε να συγκρουστεί μετωπικά με κατεστημένες αντιλήψεις που καταδίκαζαν την Ελλάδα στην καθυστέρηση. Με πόνο ψυχής, δεν δίστασε, όταν χρειάστηκε, να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμα και με τους συμπατριώτες και τους παλιούς συναγωνιστές του. Αδιαφορούσε για το πολιτικό κόστος και απεχθανόταν τη δημαγωγία. Πίστευε ότι είναι καθήκον των πολιτικών να λένε πάντοτε την αλήθεια και προς τα πάνω και προς τα κάτω. Είχε πάντοτε μπροστά του τη μεγάλη εικόνα, τίποτα μικρό και εφήμερο δεν ήταν ικανό να τον κλονίσει. 

85 χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Βενιζέλος αναγνωρίζεται σήμερα σε διεθνές επίπεδο ως κορυφαία ιστορική προσωπικότητα, ως ο σημαντικότερος Έλληνας πολιτικός, για τον οποίο πρωτίστως εμείς οι Κρητικοί, οι Χανιώτες, είμαστε υπερήφανοι. Ωστόσο, αυτό που έχει ξεχωριστή αξία είναι να αναδειχθούν οι παρακαταθήκες του, η πολιτική του κληρονομιά, τα μεγάλα επιτεύγματά του, οι υπερβάσεις που έκανε στη μακρά διαδρομή του, ακόμα και τα λάθη του -και σε αυτό το σημείο αξίζει ασφαλώς μια ιδιαίτερη αναφορά στο πολυδιάστατο έργο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», που τιμά τον τόπο μας και γνωρίζει την πανελλήνια και διεθνή καταξίωση. 

Σήμερα θυμόμαστε επίσης τον γιο του, τον Σοφοκλή Βενιζέλο, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες πολιτικούς των μεταπολεμικών χρόνων, που ως πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών σε μια ευαίσθητη περίοδο διέγραψε μία αξιοσημείωτη πορεία. Η πρωταγωνιστική παρουσία του, εκείνη την εποχή, στην πολιτική ζωή της χώρας μας έχει αναμφίβολα θετικό πρόσημο. 

Κυρίες και κύριοι, 

Η παρουσία της προέδρου της επιτροπής «Ελλάδα 2021», της κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, που είναι η σημερινή ομιλήτρια, υπογραμμίζει την αποφασιστική σημασία και τον ρόλο των ιστορικών προσωπικοτήτων, των μεγάλων ηγετών, σε αυτή τη διαδρομή των 200 ετών, στη διαμόρφωση του ιστορικού γίγνεσθαι. Παρότι η ιστορία δεν γράφεται με υποθέσεις και ασκήσεις επί χάρτου, δύσκολα θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι, χωρίς τον Βενιζέλο, χωρίς τα επιτεύγματα των κυβερνήσεών του, χωρίς τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, τον θεσμικό εκσυγχρονισμό και τις στρατηγικές επιλογές του στην εξωτερική πολιτική, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι σήμερα η ίδια χώρα.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έδειξε τότε τον δρόμο της δημιουργίας και της ανόρθωσης, δημιούργησε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, έθεσε τις βάσεις και διαμόρφωσε το πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίχθηκε τις επόμενες δεκαετίες. Πάντοτε με μια αντίληψη υψηλού πατριωτισμού που ο ίδιος ενσάρκωνε σε ολόκληρη τη μακρά διαδρομή του, άλλαξε τον χάρτη της χώρας μας, χαράσσοντας με αποφασιστικά βήματα την πορεία της εθνικής ολοκλήρωσης. Ενέπνευσε και σφράγισε θετικά τη μοίρα του ελληνικού λαού. Σήμερα εξακολουθεί να μας εμπνέει και να αποτελεί ένα ακατάλυτο ηγετικό πρότυπο. Σας ευχαριστώ».

Στην τελετή, εκτός των άλλων, κατέθεσαν κοινό στεφάνι από τους τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Δήμαρχο Χανίων και τον Πρόεδρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». 

p1

p2

p3

p4

p5

Αρχεία

  1. mnimosino_venizelon5