Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2021

28/04/2021, Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων κατά του Νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές

28.04.2021 | Ώρα δημοσίευσης: 01:04

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων κατά τη συνεδρίαση της 21ης Απριλίου 2021, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, έλαβε ομόφωνα την υπ΄ αριθμ. 107 Απόφαση, με την οποία εξέδωσε ψήφισμα κατά του Νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές.

Το ψήφισμα εκδόθηκε έπειτα από αίτημα διαμαρτυρίας του Συλλόγου Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών Νομού Χανίων και έχει ως εξής:

 

- Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χανίων τάσσεται στο πλευρό του Συλλόγου Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών Νομού Χανίων σχετικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το εμπόριο και τις λαϊκές αγορές.

- Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις έχουν προκαλέσει την καθολική αντίδραση των εκπροσώπων του κλάδου σε όλα τα επίπεδα και συγκεκριμένα της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων, των περιφερειακών Ομοσπονδιών αλλά και τοπικών Συλλόγων.

- Οι λαϊκές αγορές που λειτουργούν αδιατάρακτα από το 1929 απετέλεσαν και εξακολουθούν να αποτελούν το καταφύγιο των φτωχών και μικρομεσαίων νοικοκυριών.

- Υιοθετούμε τις σοβαρές ενστάσεις των εκπροσώπων του κλάδου και δηλώνουμε ότι οι ρυθμίσεις που προβλέπει το σχέδιο νόμου, μεταξύ των οποίων και η εξοργιστική ρύθμιση να παραδοθούν οι λαϊκές αγορές σε επιχειρηματικά συμφέροντα, μέσω σύστασης εμπορικών εταιρειών, μας βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετους. Η θεσμοθέτηση μιας τέτοιας ρύθμισης θα εκτοπίσει στην ουσία τα φυσικά πρόσωπα που επί τόσα χρόνια ήταν οι μόνοι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών.

- Οι λαϊκές αγορές επιβάλλεται να εξακολουθήσουν να λειτουργούν αποκλειστικά και μόνον με παραγωγούς-αγρότες αλλά και μικρούς εμπόρους που, κατά την διάρκεια όλων των χρόνων, προσέφεραν εξαιρετικά προϊόντα σε προσιτές τιμές στους καταναλωτές.

- Τέλος, προτείνουμε στο καθ΄ ύλην αρμόδιο Υπουργείο, να δρομολογήσει, άμεσα, ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εκπροσώπους του κλάδου που όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν το θεσμό των λαϊκών αγορών. Στο σχετικό διάλογο πρέπει να έχει ρόλο και λόγο και η τοπική αυτοδιοίκηση Α΄ και Β’ βαθμού.

Αναθέτει στον κ. Δήμαρχο τις παραπέρα ενέργειες σύμφωνα με το νόμο”.