Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2021

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τα εγκαίνια της έκθεσης: «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση – Καλλιτεχνικοί θησαυροί από τη συλλογή Κρασάκη» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

31.10.2021 | Ώρα δημοσίευσης: 12:10

1

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση: Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη” τέλεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το απόγευμα του Σαββάτου, 30 Οκτωβρίου 2021 στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων. Η Έκθεση, άλλωστε, τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας και η παρουσία της στα Χανιά, αποτέλεσε εξαιρετικά τιμητική στιγμή για τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, όπως αναφέρθηκε από τους διοργανωτές.

Η έκθεση περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής με υπογραφές όπως των Ιβάν Αϊβαζόφσκι, Βασίλι Πολένοφ, Πέτερ φον Ες και Χανς Κρίστιαν Χάνσεν, του Νικηφόρου Λύτρα, του Θεόδωρου Ράλλη και του Θεόδωρου Βρυζάκη, το μοναδικό γνωστό μπρούτζινο γλυπτό, του γιου του Γύζη, Τηλέμαχου και πρωτότυπες υδατογραφίες του ζωγράφου Λούντβιχ Κόλνμπεργκερ του 1834, οι μόνες -παγκοσμίως- που βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια,  μαζί με παραδοσιακές φορεσιές, περίτεχνα κοσμήματα, ασημένιες πόρπες, σφυρήλατα όπλα, πολύτιμες εκδόσεις από κάθε γωνιά της Ευρώπης. 

3

«Μέσα στις δεκαετίες, ένα ζευγάρι αφοσιωμένο στην τέχνη, η Τίνα και ο Μιχάλης Κρασάκης, δημιούργησαν μια συλλογή που φέρει ανάγλυφη τη μετάβαση από την περίκλειστη Ελλάδα της Τουρκοκρατίας, στην Ελλάδα της ανεξαρτησίας, των ανοιχτών οριζόντων. Θεωρώ πολύ σημαντική την έκθεση της συλλογής σε μια πινακοθήκη της περιφέρειας, τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων» τόνισε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τον χαιρετισμό της, στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου “Ο Χρυσόστομος” στον οποίο και φιλοξενείται μέρος της έκθεσης.

2

Στο καλωσόρισμα του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης επεσήμανε ότι «αυτή η έκθεση, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη διοργάνωση στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η απόφαση να πραγματοποιηθεί μία τέτοιας κλίμακας έκθεση στην Κρήτη και ειδικά στα Χανιά, αποτελεί μια συνειδητή πολιτική επιλογή. Εμπίπτει στο όραμα του Δήμου Χανίων να αποτελέσει ο Πολιτισμός, όχημα τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης». Δεν παρέλειψε μάλιστα να εκφράσει τη βαθιά εκτίμηση και τις ευχαριστίες του εκ μέρους του Δήμου για την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας στη συμβολική εκδήλωση. 

Η ομιλία του Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη

4

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Χανίων και Πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, Γιάννης Γιαννακάκης με τη σειρά του ανέφερε πως «η έκθεση “Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση - Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη” σηματοδοτεί μια δυναμική επανεκκίνηση της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων. Μια επανασύσταση με το κοινό της, τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο. Μια αφορμή για μια εκτεταμένη και διαρκή αναβάθμιση των χώρων, των υποδομών και της λειτουργίας της. Αποτελεί δε, την ικανοποίηση του διαχρονικού στόχου για μια Πινακοθήκη που θα παράγει μεγάλα εικαστικά γεγονότα διεκδικώντας κεντρικό ρόλο στον καλλιτεχνικό χάρτη της χώρας».

5

«Είναι μια έκθεση που αφορά όχι μόνο το κοινό της Κρήτης, αλλά το σύνολο των φιλότεχνων, καθώς πολλά από τα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά», έδωσε το στίγμα της διοργάνωσης, ο γενικός επιμελητής της έκθεσης και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, Δημήτρης Ανδρεαδάκης, ο οποίος επεσήμανε την αξιοποίηση και της σύγχρονης τεχνολογίας για την καλύτερη παρουσίασή τους.

6

“Είναι ευτυχής συγκυρία που ένα μέρος της έκθεσης “Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση - Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη” φιλοξενείται στο κτίριο του Φιλολογικού Συλλόγου “Χρυσόστομος”, ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Κωστής Μαυρακάκης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η έκθεση θα βρεθεί για τους πέντε επόμενους μήνες στο κέντρο της πολιτιστικής ζωής των Χανίων.

7

Η τελετή εγκαινίων ολοκληρώθηκε με την παρουσία στο βήμα των Τίνα και Μιχάλη Κρασάκη, που ευχαρίστησαν όλους τους συντελεστές και έκαναν λόγο τόσο για τις δυσκολίες που υπήρξαν στη διαχείριση του υλικού ώστε να συγκροτηθεί η έκθεση, όσο και στον τρόπο παρουσίασής των έργων, που επιτρέπει στον επισκέπτη να τα δει, με προσοχή και χωρίς περισπασμούς, βιώνοντας μια ξεχωριστή εμπειρία.

8

Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με την αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων για την προστασία από την Covid-19, ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση της Προέδρου της Δημοκρατίας στους εκθεσιακούς χώρους από τους διοργανωτές.

9

10

11

12

13

14

15

 

 

 

Αρχεία

  1. 10_ekthesi_pinakothiki_ptd