Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2021

14/06/2021, Μεγάλη η ανταπόκριση στην εθελοντική αιμοδοσία στο Δημαρχείο Χανίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη – Ξεκίνησε η λειτουργία της πανελλήνιας μαθητικής έκθεσης ζωγραφικής

14.06.2021 | Ώρα δημοσίευσης: 03:06

Σειρά δράσεων πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 14/6/2021 - Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη - στο Δημαρχείο Χανίων, προκειμένου να τιμηθεί ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης για την ανιδιοτελή προσφορά του.

Ειδικότερα, με επιτυχία διοργανώθηκε η εθελοντική αιμοδοσία από τον Σύλλογο Εθελοντών Aιμοδοτών Νομού Χανίων ο “Άγιος Ιωάννης”, σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων “Ο Άγιος Γεώργιος”. Κατά τη διάρκεια μάλιστα της εθελοντικής δράσης πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία και για τη δωρεά μυελού των οστών.

Επίσης, ξεκίνησε στο ισόγειο του Δημαρχείου η λειτουργία της πανελλήνιας έκθεσης ζωγραφικής για παιδιά, αποστέλλοντας το μήνυμα «Δίνω αίμα - Σώζω ζωή». Η έκθεση διοργανώνεται από το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας ΑμεΑ και Ισότητας, το Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Χανίων και τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Χανίων «Άγιος Ιωάννης», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, το Τοπικό Τμήμα Χανίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Χανίων.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης συγκεντρώθηκαν 541 έργα μικρών πολιτών της χώρας μας, που κλήθηκαν ν΄ αποδώσουν μέσα από σχήματα και χρώματα τη φιγούρα του Εθελοντή Αιμοδότη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι νεαροί καλλιτέχνες δημιούργησαν έργα, που εμπνεύστηκαν από το υλικό που τους διατέθηκε, στον σύνδεσμο https://bit.ly/3hYJDn0. Μάλιστα, όλες οι ζωγραφιές έχουν ήδη μετατραπεί σε καρτ-ποστάλ, που θα αποσταλούν πανελληνίως στους συμμετέχοντες, ως ενθύμιο για τη συμμετοχή τους στον στολισμό του Δημαρχείου Χανίων. Παράλληλα, οι καρτ –ποστάλ θα διατίθενται ψηφιακά από τον Δήμο Χανίων σε αντίστοιχες δράσεις.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο οποίος συμμετείχε στην εθελοντική αιμοδοσία, τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι σημαντική φέτος η ανάληψη της συγκεκριμένης στοχευμένης πρωτοβουλίας, που αφορά στα παιδιά, “καθώς καταφέραμε σε πανελλήνιο επίπεδο να συγκεντρώσουμε τα μηνύματα όλων αυτών των παιδιών, που ενθαρρύνουν την προσπάθεια της εθελοντικής προσφοράς για να σώσουμε ζωές”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. “Φαίνεται μέσα από τη συμμετοχή των πολιτών των Χανίων ότι η κουλτούρα του εθελοντισμού και της προσφοράς έχει διαδοθεί, χάρη και στις ακούραστες προσπάθειες του Συλλόγου αλλά και των μεμονωμένων εθελοντών, που προσφέρουν με το αίμα τους, ζωή”, πρόσθεσε ο κ. Σημανδηράκης, ευχαριστώντας παράλληλα όλους τους εθελοντές αιμοδότες, όλα τα παιδιά, που από όλη τη χώρα συμμετείχαν με ζωγραφιές – μηνύματα.

“Είμαστε εδώ για να ενθαρρύνουμε και να καταστήσουμε τα Χανιά μια πόλη συνυφασμένη με την έννοια της προσφοράς στο αίμα αλλά και γενικότερα”, κατέληξε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χανίων.

Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Χανίων, αρμόδια για θέματα κοινωνικής πολιτικής, Ελένη Ζερβουδάκη, επεσήμανε: Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη και ο Δήμος Χανίων είναι εδώ σε μια υπέροχη έκθεση ζωγραφικής, μια υπέροχη έκθεση ιδεών των παιδιών για το τι σημαίνει γι΄ αυτά εθελοντής αιμοδότης. Μάλιστα η πρώτη ζωγραφιά, που λάβαμε ήταν από ένα παιδί από την Ξάνθη, που δεν είναι ελληνικής καταγωγής, γεγονός, που μας κάνει υπερήφανους, καθώς αποδεικνύεται ότι ως Δήμος Χανίων από κοινού με τους φορείς, που συνεργαστήκαμε, έχουμε απλώσει τα φτερά μας σε όλη την Ελλάδα”.

Η κα. Ζερβουδάκη τόνισε ότι για πρώτη φορά διευρύνεται η συνεργασία στο ζήτημα της εθελοντικής αιμοδοσίας, προκειμένου να διαδοθεί το μήνυμα με επιτυχία, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι συνεργάστηκαν, ώστε το μήνυμα του εθελοντισμού να διαδοθεί ζωντανά, και δυνατά, “με τα παιδιά μας ν΄ αποτελέσουν τους αυριανούς εθελοντές με συνέπεια και συνείδηση”, όπως ανέφερε.

Στην αναγκαιότητα της ύπαρξης του εθελοντή αιμοδότη αναφέρθηκε η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος στον τομέα Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού της Π.Ε. Χανίων, Σοφία Μαλανδράκη, παρατηρώντας ότι η αναγκαιότητα σε αίμα στην Ελλάδα είναι περίπου 650 χιλιάδες μονάδες τον χρόνο. “Είναι αίμα, που δεν υπάρχει στην Ελλάδα, είναι αίμα που μας χρειάζεται”, τόνισε μεταξύ άλλων η κα. Μαλανδράκη.

Είμαι υγιής, διαθέτω 10 λεπτά από τον χρόνο μου, μπορείς να το κάνεις και εσύ!”, υπογράμμισε η η Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Χανίων “Ο Αγ. Ιωάννης”, Δέσποινα Ροδουσάκη, αναφέροντας ότι στις 14 Ιουνίου γιορτάζουν όλοι οι αιμοδότες σε όλο τον κόσμο. Η κα. Ροδουσάκη ευχαρίστησε όλους τους φορείς, που συμμετείχαν στις δράσεις, γνωστοποιώντας παράλληλα το πρόγραμμα των επόμενων εθελοντικών αιμοδοσιών.

Στη σημασία των δράσεων, που διοργανώθηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, ευχαριστώντας τον Δήμο Χανίων αναφέρθηκε επίσης η Προϊσταμένη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Πόπη Κασωτάκη - Ψαρουδάκη, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Χανίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Νίκος Γιαννακάκης, και η Προϊσταμένη της Νοσοκομειακής Υπηρεσίας Αιμοδοσίας Χανίων, Ειρήνη Πετρουλάκη.

p1

p2

p3

p4

p4

p5

p6

p4