Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2021

Έναρξη δημόσιας διαβούλευσης Σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού Δήμου Χανίων 2019 – 2023 - Δήμαρχος Χανίων: «Με μία συμμετοχική διαδικασία συνδιαμορφώνουμε το μέλλον μας»

29.11.2021 | Ώρα δημοσίευσης: 11:35

Ερωτηματολόγιο Δημόσιας Διαβούλευσης για Στρατηγικό Σχέδιο 2019-2023

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται το Σχέδιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου Χανίων 2019 – 2023, όπως αυτό εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 219/22-10-21 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Με αφορμή την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης παραχωρήθηκε σήμερα, Τετάρτη 17/11/2021, Συνέντευξη Τύπου στην Αίθουσα Τύπου του Δημαρχείου από τον Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, Γιώργο Φραγκιαδάκη, την Προϊσταμένη Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής, Σεβαστή Πολυχρονάκη, και το στέλεχος του Τμήματος Προγραμματισμού, Ποιότητας και Οργάνωσης, Σοφία Πετρόχειλου.

«Είναι σημαντικό για τον Δήμο Χανίων οι πολιτικές, που θα εφαρμόσει τα επόμενα χρόνια, να εντάσσονται σε μία συνολική και ενιαία στρατηγική, ξεπερνώντας τις αποσπασματικές παρεμβάσεις στα ζητήματα, που θέτουν οι πολίτες. Να μπορέσουμε με έναν επιστημονικό και απόλυτα δομημένο τρόπο να προχωρήσουμε και να σχεδιάσουμε τις παρεμβάσεις», επεσήμανε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Δήμαρχος Χανίων.

«Σήμερα είμαστε εδώ για να καλέσουμε τους πολίτες να καταγράψουν τις απόψεις τους και να μας τροφοδοτήσουν με δεδομένα και στοιχεία, ώστε να προκύψει μία συμμετοχική διαδικασία σχεδιασμού, που θα μπορέσει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αίσθηση του πολίτη ότι συμμετέχει στη διαμόρφωση των πολιτικών του Δήμου, για να μπορέσει στη συνέχεια να τις υποστηρίξει», τόνισε ο κ. Σημανδηράκης. Ο Δήμαρχος Χανίων αναφέρθηκε παράλληλα στην έννοια του στρατηγικού σχεδιασμού, τονίζοντας ότι «πρέπει να ακολουθήσουμε τέσσερα Βασικά βήματα: να αποσαφηνίσουμε τι ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία, να αποτυπώσουμε το πού βρισκόμαστε σήμερα, να αποτυπώσουμε το όραμά μας και το τέταρτο και πιο κρίσιμο και χρήσιμο βήμα είναι να δούμε ποιες πολιτικές πρέπει να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε εκεί».

«Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού ο Δήμος Χανίων έχει αποτυπώσει ξεκάθαρα το όραμά του για τα επόμενα χρόνια, με σεβασμό στην ιστορία και το βλέμμα στο μέλλον, ένας έξυπνος Δήμος με προτεραιότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην κινητικότητα, στο δημόσιο χώρο, στην παιδεία, στον πολιτισμό και στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών. Αυτό είναι το αποτυπωμένο όραμά μας και στην κατεύθυνση, που δίνει αυτό το όραμα, καλούμε τους πολίτες να καταθέσουν την άποψή τους, ώστε με μία συμμετοχική διαδικασία να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον μας», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Σημανδηράκης.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Γιώργος Φραγκιαδάκης, αναφέρθηκε στη συνεργασία με τις Διευθύνσεις του Δήμου, ώστε να αποτυπωθούν όλες οι ανάγκες, τα προβλήματα και οι προτεραιότητες, που πρέπει να τεθούν το επόμενο διάστημα. Ο κ. Φραγκιαδάκης χαρακτήρισε τη συνεργασία «πολύ ουσιαστική και σημαντική», η οποία υλοποιήθηκε σε συντονισμό με τη Διεύθυνση Προγραμματισμού Οργάνωσης & Πληροφορικής, που είχε αναλάβει το έργο της οργάνωσης. «Είμαστε στη φάση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών, στην οριστική διαδικασία αποτύπωσης αυτών των στρατηγικών για τον Δήμο, που θα μας ακολουθούν μέχρι το 2023. Πέρα από τα τοπικά ζητήματα ακολουθούμε και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, λαμβάνοντας υπόψη μας προτεραιότητες, που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τις προτεραιότητες, που θέτει το κράτος και η Περιφέρεια Κρήτης», παρατήρησε ο κ. Φραγκιαδάκης.

Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους για τη συνεργασία, δίνοντας τον προσανατολισμό και την κατεύθυνση, τους Διευθυντές των Υπηρεσιών, που συμμετείχαν στη διαδικασία της κατάθεσης του αρχικού στρατηγικού σχεδιασμού, τη Διεύθυνση Προγραμματισμού, καθώς και όλους όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία. Μάλιστα όπως γνωστοποίησε ο κ. Φραγκιαδάκης, ο Δήμος Χανίων συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων 10 Δήμων πανελλαδικά, που βρίσκονται στη διαδικασία κατάρτισης του στρατηγικού σχεδιασμού.  

Στο περιεχόμενο του ερωτηματολογίου, που διαμορφώθηκε αναφορικά με τη δημόσια διαβούλευση, αναφέρθηκε από την πλευρά της η υπεύθυνη του Επιχειρησιακού Προγράμματος από το Τμήμα Προγραμματισμού, Ποιότητας και Οργάνωσης, Σοφία Πετρόχειλου. «Συμπυκνώσαμε το Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού σε μερικές ερωτήσεις, έτσι ώστε να βοηθήσουμε και τον πολίτη να συμμετέχει ενεργά. Υπάρχουν μεταξύ άλλων τέσσερα ερωτήματα, που βοηθούν τον πολίτη να εκθέσει την άποψή του, παρουσιάζονται οι άξονες προτεραιοτήτων, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ο πολίτης να διατυπώσει μία νέα πρόταση πάνω στους άξονες και στα μέτρα», τόνισε η κα. Πετρόχειλου

Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέτουν εγγράφως ή ηλεκτρονικά, προτάσεις συμπλήρωσης  ή και τροποποίησης του Σχεδίου του Στρατηγικού Σχεδιασμού. Οι προτάσεις, που θα υποβληθούν, θα ληφθούν υπόψη κατά τη σύνταξη του τελικού σχεδίου του  Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Χανίων, το οποίο και θα εγκριθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή και εν συνεχεία από το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους εγγράφως στο πρωτόκολλο  του Δήμου (υπ’ όψιν κας Πετρόχειλου Σ., Τμήμα Προγραμματισμού Ποιότητας και Οργάνωσης, Κυδωνίας 29 Τ.Κ. 73100, Χανιά) ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: epicheirisiako@chania.gr έως τις 30.11.2021.

 

p1

p2

p3

p4

p5

p6

p7