Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2021

«Ανεβαίνοντας από το Α στο Ω»-Έκθεση σύγχρονης τέχνης: Στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων

08.10.2021 | Ώρα δημοσίευσης: 14:21

Ο Δήμος Χανίων και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης  Χανίων – Ελαιουργείον παρουσιάζουν την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Ανεβαίνοντας από το Α στο Ω» του Ιωάννη Μονογυιού από τη Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2021, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, Υψηλαντών 30, Μέγαρο Δημαρχείου, Χανιά, Κρήτη.

Την έκθεση επιμελήθηκαν η Μουσειολόγος και Υπ. Διδάκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης κα Γεωργία Κουρκουνάκη και ο Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον κ. Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης  Χανίων – Ελαιουργείον συνεργάζεται για όγδοη χρονιά φέτος με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων στην παραγωγή και παρουσίαση εικαστικών δράσεων με θέμα το γράμμα, τις λέξεις, τα βιβλία. Η έκθεση «Ανεβαίνοντας από το Α στο Ω» αποτελείται από 24 έργα, ένα έργο για κάθε γράμμα της ελληνικής αλφάβητου, όλα κατασκευασμένα με μικτή τεχνική, κυρίως κολάζ μικρών χαρακτικών με επιζωγράφιση. Όλα τα έργα έχουν τις ίδιες ακριβώς διαστάσεις,  42x30 εκατοστά, η παραγωγή τους έγινε το 2020 και έχουν δημιουργηθεί με απευθείας ανάθεση από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης  Χανίων – Ελαιουργείον στον Ιωάννη Μονογυιό ειδικά για να παρουσιαστούν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.

 Η επιμελήτρια της έκθεσης Γεωργία Κουρκουνάκη σημειώνει: «Τα έργα τέχνης του Γιάννη Μονογυιού ξεδιπλώνουν το αλφάβητο της γλώσσας και του ονείρου. Η σειρά έργων τέχνης "Αλφάβητο" ανασύρει εικόνες από το ανοίκειο και τον μύθο. Αφορμή της εικαστικής περιπέτειας αποτελεί το ηχητικό ερέθισμα που δίνει το κάθε γράμμα. Ο Μονογυιός αξιοποιεί το ηχητικό σημείο ως γλωσσικό σύμβολο που ενεργοποιεί τη μνήμη. Αναδεικνύει το υποσυνείδητο σε αυτόνομο ον που φέρνει αυθόρμητα στο προσκήνιο νοητικά σχήματα γεμάτα φόρμες και χρώμα. Η κάθε ιστορία των εικοσιτεσσάρων έργων τέχνης παρασύρει τον θεατή σε μια διαδικασία αποκωδικοποίησης της προσωπικής αφήγησης του καλλιτέχνη και ταυτόχρονα αποτελεί το ερέθισμα για μια νέα ποίηση,  εκείνης που προκύπτει από την επανάγνωση  των έργων τέχνης. Ο Μονογυιός μας προ(σ)καλεί να γίνουμε για λίγο ποιητές, ταξιδιώτες ή ακόμα και μύστες των μυστηρίων της γλώσσας».

Η έκθεση «Ανεβαίνοντας από το Α στο Ω» του Ιωάννη Μονογυιού εντάσσεται στο εικαστικό πρόγραμμα ΧΑΝΙaRT-2021 και συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Χανίων, το Δήμο Πλατανιά, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, την αίθουσα τέχνης Match More, το Ζεύξις Art Studio και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον. Η έκθεση θα έχει διάρκεια από 4 Οκτωβρίου 2021 έως 31 Οκτωβρίου 2022. Ανοικτά από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-14:00 και Δευτέρα & Πέμπτη 18:00-20:00 με Ελεύθερη Είσοδο.

Η ανάρτηση των έργων έχει πραγματοποιηθεί και η έκθεση παρουσιάζεται σε πλήρη ανάπτυξη αλλά λόγω της πανδημίας τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα ανακοινωθούν και θα γίνουν σε κατάλληλη ημερομηνία.

p1