Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2021

Συνεχίζονται οι δράσεις του Δήμου Χανίων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021

20.09.2021 | Ώρα δημοσίευσης: 12:09

Με επιτυχία συνεχίζονται οι δράσεις του Δήμου Χανίων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2021. Με κεντρικό θέμα: «Κόσμος σε Κίνηση» διοργανώνεται μεγάλος αριθμός δράσεων, εστιάζοντας στην αμοιβαία κατανόηση τόσο στο πλαίσιο της οικολογικής βιώσιμης κινητικότητας όσο και της μέριμνας για ισότιμη προσβασιμότητα. 

Σήμερα, Δευτέρα 20 και την Τετάρτη 22/9, στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής διοργανώνεται η δράση «Πάμε στο Ακρωτήρι», κατά τη διάρκεια της οποίας μαθητές Δημοτικών Σχολείων θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα σωστής οδικής συμπεριφοράς, με έμφαση στην εκμάθηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) μέσα από παιχνίδια. Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ, τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, το Σωματείο Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής Χανίων «ΣΥΝΟΔΗΓΟΣ» και τον Ποδηλατικό Όμιλο Χανίων Τάλως.

Αύριο, Τρίτη 21/9, στις 09.00, από την Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς θα ξεκινήσει η δράση «Παππού, γιαγιά πάμε μια βόλτα στο λιμάνι» για τους ωφελούμενους των ΚΑΠΗ του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων. Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π., το ΚΠΕ Βάμου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων. 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας (21/9), από τις 18.00, έως και τις 24/9 (από τις 09.00 έως τις 14.00 και από τις 17.00 έως τις 22.00) ο Δήμος Χανίων διοργανώνει στον Προμαχώνα Σαν Σαλβαδόρ τη δράση «Πορείες Λαβυρίνθου», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το  Κέντρο Δια Βίου και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης με τη χρήση των ΤΠΕ του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος», την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Χανίων. Πρόκειται για μια δράση εκπαίδευσης για τη βιώσιμη κινητικότητα, που συνδέει την παιδεία με την τέχνη στην προσπάθεια να βρεθεί το νήμα, που καθορίζει μια πορεία.

Ο «Λαβύρινθος» της εικαστικού και performer, Σοφίας Μαρίας Ξενάκη, η φωτογραφική σειρά «Ephemeral | Traces» του φωτογράφου, ηθοποιού και ψυχολόγου, Σταύρου Καστρινάκη, η ταινία μικρού μήκους του σκηνοθέτη, Θοδωρή Παπαδουλάκη «Ο αδερφός μου» και δύο ποιήματα της μαθήτριας Κατερίνας Βλαχάκη είναι οι καλλιτεχνικοί οδοί, που επιχειρούν να οδηγήσουν προς μια αναζήτηση αλλαγής στη στάση αντιμετώπισης του προβλήματος της ισότιμης προσβασιμότητας. Mέσω ενός διδακτικού σεναρίου της εκπαιδευτικού και συγγραφέως, Άννας Νεμπαυλάκη, συνδέονται με τον «μίτο» του Γερμανού φιλοσόφου, κοινωνιολόγου, θεωρητικού του πολιτισμού και πρωτοπόρου της οικολογικής προσέγγισης της πόλης Georg Simmel για τον λαβύρινθο των πόλεων και την εκπαίδευση προς μια διαφορετική κουλτούρα, που θα οδηγήσει μέσα από την ενσυναίσθηση και το δρόμο προς την αυτογνωσία στη μείωση όλων των «οδικών ατυχημάτων», όπως αυτά παρουσιάζονται από τον Αντώνη Κρασουδάκη, Διευθυντή της Νευρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.

Παράλληλα, σε συνεργασία με την ΚΥΔΩΝ Α.Ε, όσοι σταθμεύουν το αυτοκίνητό τους στο πάρκινγκ της ΚΥΔΩΝ Α.Ε έως τις 25/9, θα συμμετέχουν αυτόματα στην κλήρωση ενός ποδηλάτου.

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Χανίων ο διαγωνισμός ζωγραφικής, με θέμα: «Γίνε η φωνή μας!». Αξιοποιώντας το υλικό της WWF, οι μικροί συμπολίτες μας καλούνται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό έως και τις 8/10, όπου με την πολύτιμη συμβολή των εκπαιδευτικών και των γονέων τους μπορούν να ζωγραφίσουν με τους μαρκαδόρους τους ή να φτιάξουν μια τρισδιάστατη κατασκευή, ατομικά ή ομαδικά. Οι συμμετέχοντες μπορούν να παραδώσουν τα έργα τους στο Δημαρχείο ή στους εκπαιδευτικούς τους. Τηλ. επικοιν.: 28213 41686, 28213 41605, εργάσιμες ημέρες και ώρες. Θα βραβευτούν όλες οι κατηγορίες ξεχωριστά, ενώ όλα τα έργα θα εκτεθούν στο ισόγειο του Δημαρχείου.

πρόγραμμα

p1

p2

p3

p4

p5

p6