Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2021

Πάγκοι και σκιάδια ενιαίας κατασκευής στις λαϊκές αγορές του Δήμου Χανίων: Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Δήμου και Πολυτεχνείου Κρήτης

23.06.2021 | Ώρα δημοσίευσης: 02:06

Την προγραμματική σύμβαση για τη “Διερεύνηση Ενιαίου Κατασκευαστικού Συστήματος Προσαρμόσιμων Μεταφερόμενων Πάγκων και Σκιάστρων για τη Λαϊκή Αγορά του Δήμου Χανίων” υπέγραψε σήμερα, 23/06/2021, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο εκπρόσωπος του Πολυτεχνείου Κρήτης, Επίκουρος Καθηγητής, Αλέξανδρος Βαζάκας.

Κατά τη διάρκεια της υπογραφής της σύμβασης παρόντες ήταν επίσης ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Νικηφοράκης καθώς και ο πρόεδρος του εμπορικού τμήματος της λαϊκής αγοράς Χανίων, Σταύρος Μαρκουλάκης.

Η προγραμματική σύμβαση, της οποίας ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 14.880 ευρώ με Φ.Π.Α., έχει ως στόχο σε 8 μήνες, μέσα από τη στενή συνεργασία του Δήμου Χανίων, του Πολυτεχνείου Κρήτης και των παραγωγών των λαϊκών αγορών, να δημιουργήσει ένα ενιαίο μοντέλο πάγκων και σκιαδίων, που θα χρησιμοποιούν όλοι οι δραστηριοποιούμενοι στις λαϊκές αγορές των Χανίων.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης υπογράμμισε: “Εγκαινιάσουμε σήμερα μία ακόμα συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, που έχει ως αντικείμενο να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη λειτουργία αλλά και την αισθητική των λαϊκών αγορών του Δήμου Χανίων. Όλη αυτή η προσπάθεια εντάσσεται σε ένα συνολικό πλαίσιο αναβάθμισης της λειτουργίας των λαϊκών αγορών, θεωρώντας ότι λαϊκή αγορά αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητας που απευθύνεται και σε ομάδες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, λόγω της κρίσης που διανύουμε. Κυρίως, όμως, γιατί ενθαρρύνει σημαντικά την παραγωγική διαδικασία του πρωτογενή τομέα, το οποίο είναι βασικός στόχος του Δήμου Χανίων”. Παράλληλα, ο κ. Σημανδηράκης ξεκαθάρισε πως πρόθεση του Δήμου Χανίων είναι η χρηματοδότηση της κατασκευής των πάγκων που θα χρησιμοποιούν όσοι συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές.

Από την πλευρά του ο κ. Βαζάκας, τόνισε: “Με αυτήν τη συνεργασία με τον Δήμο Χανίων προσβλέπουμε στην αναβάθμιση της λαϊκής αγοράς, η οποία λαμβάνει χώρα σε διαφορετικά σημεία της πόλης και με τον τρόπο αυτόν, στην αναβάθμιση της πόλης”. Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαζάκας ανέλυσε τον σχεδιασμό και οργανόγραμμα της προγραμματικής σύμβασης και περιλαμβάνει τρία στάδια: “Στο πρώτο στάδιο, αυτό της έρευνας, θα δούμε τις καλές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί αλλού, στη συνέχεια σε δεύτερο επίπεδο θα ακολουθήσει η διαβούλευση μεταξύ των μερών για να αποφασιστεί σε ποιο μοντέλο θα γίνει η εφαρμογή. Τέλος, στο τρίτο και τελευταίο στάδιο θα κατασκευαστεί ένα πρωτότυπο στο οποίο θα δοκιμαστεί σε φυσική κλίμακα η κατασκευή, όπου θα γίνουν όλες οι δοκιμές για τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, τις δυνατότητες που θα παρέχει, το χώρο που θα καταλαμβάνει κ.ο.κ ώστε να παραχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαζάκας.

Ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Νικηφοράκης από την πλευρά του σημείωσε: “Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε καθήκοντα ως δημοτική αρχή, θέλαμε να αλλάξουμε την αισθητική και τον τρόπο λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Γι’ αυτό επικεντρωθήκαμε, σε συνεργασία με τους πωλητές, που αποδέχτηκαν από την πρώτη στιγμή τις προτάσεις μας, να οργανώσουμε μία προγραμματική σύμβαση για την εφαρμογή ενός ενιαίου πάγκου λαϊκής αγοράς για όλους, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα”.

Τέλος, ο πρόεδρος του εμπορικού τμήματος της λαϊκής αγοράς, Σταύρος Μαρκουλάκης
δήλωσε: “Νομίζω ότι η δημοτική αρχή κάνει ότι καλύτερο μπορεί, για να δοθεί μια λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η λαϊκή αγορά, όχι μόνο με τα καιρικά φαινόμενα αλλά και για να μπει μια τάξη στην πόλη, να γίνει μία όμορφη δουλειά και να εξυπηρετούμε κι εμείς εύκολα τους καταναλωτές”.

p1

p2

p3

p4

Αρχεία

  1. programmatiki_pagkoi_1