Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2021

Δήλωση Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη

02.09.2021 | Ώρα δημοσίευσης: 02:09

Με αφορμή τη θλιβερή είδηση για τον θάνατο του σπουδαίου Μίκη Θεοδωράκη, σε δήλωση του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης αναφέρει τα εξής:

«Σήμερα έφυγε από τη ζωή ένας παγκόσμιος Έλληνας, που σφράγισε με το έργο του τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, τη σύγχρονη Ελλάδα.

Ο Μίκης άνοιξε δρόμους, πέτυχε το αδιανόητο, τα έργα των μεγάλων ποιητών να γίνουν κτήμα όλων μας. Με το μουσικό του έργο εξέφρασε έναν ολόκληρο λαό, αλλά και όσους διαχρονικά αγωνίζονται για την ελευθερία και τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο, καταξιώνοντας την ελληνική σύνθεση διεθνώς.

Με αφετηρία την κρητική του καταγωγή, η προσωπικότητά του σφυρηλατήθηκε από γενιές Επαναστατών και ηρώων προδιαγράφοντας την ζωή του∙ μια ζωή πολυτάραχη και συγκλονιστική. Βρέθηκε πάντοτε, σε εποχές δύσκολες, στην πρώτη γραμμή στους πολιτικούς αγώνες και τις κοινωνικές διεκδικήσεις, διώχθηκε για τις ιδέες του και αναδείχθηκε σε σύμβολο της αντιδικτατορικής πάλης, σε ακατάλυτο σύμβολο αντίστασης.

Ο Δήμος Χανίων, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για την πολυδιάστατη προσφορά αυτού του παγκόσμιας εμβέλειας Χανιώτη, τον ανακήρυξε Επίτιμο Δημότη Χανίων, ενώ του δόθηκε και το χρυσό κλειδί της πόλης μας. Παράλληλα, είχαμε την ξεχωριστή τιμή ως Δήμος Χανίων, να παρευρίσκεται ο μεγάλος μας Μίκης στην τελετή ονοματοδοσίας του Θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης», στο παλιό Λιμάνι, έναν χώρο που φέρει το όνομα του με την ελπίδα να καταφέρει να φέρει -έστω- μερική από τη λάμψη του.

Αγαπημένε μας Μίκη, η Ρωμιοσύνη από σήμερα είναι φτωχότερη, αλλά εσύ δεν την έκλαψες ποτέ.

Η πόλη σου, η δική σου «Όμορφη Πόλη», τα Χανιά μας, περιμένουν να σε υποδεχθούν για τελευταία φορά.

Έχε γεια, Μίκη μας.»

p1

Αρχεία

  1. mikis