Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2021

Δηλώσεις Δημάρχου Χανίων, Π.Σημανδηράκη και Προέδρου Συλλόγου Φίλων «Μίκης Θεοδωράκης», Γ. Αγοραστάκη, για την κηδεία και την ταφή του Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά

07.09.2021 | Ώρα δημοσίευσης: 12:29

Σχετικά με την τέλεση του επίσημου «αποχαιρετισμού» προς τον οικουμενικό μουσικοσυνθέτη, Χανιώτη, Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων «Μίκης Θεοδωράκης», Γιώργος Αγοραστάκης, προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Γιώργος Αγοραστάκης, Πρόεδρος Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων «Μίκης Θεοδωράκης»:
 «Ο Μίκης Θεοδωράκης μου έκανε την μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου ζητώντας να εκτελέσω την τελευταία του επιθυμία, δηλαδή τη διεξαγωγή της κηδείας του όπως ο ίδιος είχε λεπτομερώς ορίσει σύμφωνα με όλους τους αυστηρούς τύπους που απαιτεί ο νόμος. Η υλοποίηση της εντολής του αποτελεί για εμένα κάτι πολύ περισσότερο από νομική υποχρέωση: είναι καθήκον ιερό να φέρω μέχρι τελείας εις πέρας όσα του υποσχέθηκα και δεσμεύτηκα.

Τηρώ κατά γράμμα τις εντολές του και τις οδηγίες του που περιλαμβάνονται στις συμβολαιογραφικές δηλώσεις που έχουν νομίμως συνταχθεί.

Δυστυχώς, η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη δεν έγινε σεβαστή από ορισμένους. Αυτός ήταν και ο μοναδικός λόγος που κατέφυγα στη Δικαιοσύνη: να διασφαλίσω ότι η κηδεία αλλά και όλο το ενιαίο και αδιαίρετο τελετουργικό που θα προηγηθεί και θα ακολουθήσει θα λάβουν χώρα όπως εκείνος επιθυμούσε και όρισε με τρόπο διαυγή και συμπαγή σαν κρύσταλλο.

Επαναλαμβάνω τη λύπη μου για το γεγονός ότι αναγκάστηκα να ακολουθήσω τη νομική οδό, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να πατήσω τον όρκο μου απέναντι στον Μίκη. Σιωπώ, δεν επιθυμώ να μπω σε μια δημόσια αντιπαράθεση και καλώ όσους έχουν δημόσιο βήμα να σεβαστούν τη μνήμη του μέγιστου των Ελλήνων.

Η σημερινή (7/9/2021) απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων αποκαθιστά τη νομική και ηθική τάξη. Ακολουθώντας τις δύο αποφάσεις προσωρινών διαταγών (η πρώτη την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου) η σημερινή απόφαση δικαιώνει πλήρως τους ισχυρισμού/ς μας, ισχυρισμούς εκπεφρασμένους από τον ίδιο τον Μίκη Θεοδωράκη με πλείστες όσες ευκαιρίες. Δια των δύο Προέδρων που επιλήφθηκαν της υπόθεσης, η Ελληνική Δικαιοσύνη τίμησε την αποστολή της και τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.

Επαναλαμβάνω για ακόμα μία φορά ότι το γραφείο τελετών που όρισα είναι επιλογή του Μίκη Θεοδωράκη και με το οποίο ο ίδιος συμφώνησε με κάθε λεπτομέρεια το τι πρέπει να κάνει.

Μετά την έναρξη του τελετουργικού με τον αποχαιρετισμό προς τον Μίκη όλων των Ελλήνων στη Μητρόπολη Αθηνών τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου                                                                          και τη λήξη του την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021, θα ακολουθηθεί το πρόγραμμα στα Χανιά την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021 που θα σας ανακοινώσει αμέσως μετά ο Δήμαρχος Χανίων.

Καλώ όλους για μια πάνδημη κηδεία όπως ταιριάζει στον Ουρανομίκη μας που θα μείνει για πάντα στην Κρήτη.

Έχω συνεργαστεί και έχω ενημερώσει τον Δήμο Χανίων, την Αντιπεριφέρεια Χανίων και την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, τους έχω δώσει λεπτομερείς προτάσεις και οδηγίες για το όλο πρόγραμμα. Θα ακολουθήσουν από μεριάς τους ανακοινώσεις για τον τομέα ευθύνης τους.

Είναι αναγκαίο στην κηδεία να τηρηθούν οι υγειονομικές διατάξεις για την προστασία από τον κορωνοϊό. Ως εκ τούτου, θα υπάρξουν οι κανόνες και  περιορισμοί που προβλέπονται από την νομοθεσία».

Παναγιώτης Σημανδηράκης, Δήμαρχος Χανίων:

«Ο Δήμος Χανίων υποδέχεται στην τελευταία του κατοικία, τον Μίκη Θεοδωράκη. Τιμούμε την τελευταία του επιθυμία, εκπληρώνοντας παράλληλα, τη θεσμική και ηθική μας υποχρέωση.

Κατόπιν συνεννόησης και αγαστής συνεργασίας με τον Σύλλογο Φίλων «Μίκης Θεοδωράκης» και τον πληρεξούσιο και Πρόεδρο κ. Γεώργιο Αγοραστάκη, η διαδικασία αποχαιρετισμού είναι η εξής:

· Υποδοχή της σορού στο Λιμάνι της Σούδας, στις 7:30 το πρωί της Πέμπτης 09/09/2021.

· Θα ακολουθήσει αυτοκινητοπομπή μέχρι την πλατεία Δημοτικής Αγοράς Χανίων, όπου στη συνέχεια η σορός θα συνοδευθεί μέχρι τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Χανίων.

· Εκπληρώνοντας την επιθυμία του λαού των Χανίων και της Κρήτης, η σορός θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Ι.Μ.Ν. Εισοδίων Θεοτόκου μέχρι τις 12:00.

· Θα ακολουθήσει αυτοκινητοπομπή μέχρι τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Γαλατά στις 13:00, όπου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο.

· Πεζή συνοδεία και ταφή στο Κοιμητήριο Γαλατά.

Όλη η διαδικασία γίνεται με απόλυτο συντονισμό των αρμόδιων τοπικών φορέων (Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων κ.ο.κ.) και την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων».

p1