Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2021

Σύσκεψης εργασίας του Περιφερειάρχη Κρήτης με τους Δήμαρχους των πρωτευουσών των Π.Ε. της Κρήτης (φωτο και βίντεο)

27.08.2021 | Ώρα δημοσίευσης: 10:08

Μεταφορικό ισοδύναμο, ταμείο ανάκαμψης, αστικές αναπλάσεις των πόλεων, συνεργασία στον πολιτισμό και γραφειοκρατία,

στην ατζέντα της συνάντησης με τους Δημάρχους Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου  

 

Σύσκεψη εργασίας είχε χθες, Πέμπτη 26/08/2021, ο Περιφερειάρχης Κρήτης με τους Δημάρχους των πρωτευουσών των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης, με αντικείμενο θέματα κοινής συνεργασίας Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και την διεκδίκηση κοινών αιτημάτων για το νησί όπως το μεταφορικό ισοδύναμο.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης και ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός.

Στην ατζέντα της συζήτησης ήταν τα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που αφορούν τους Δήμους Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου καθώς και τα έργα που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της προετοιμασίας των σχεδίων ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου.

«Στόχος μας είναι να εντάσσονται έργα μέσα στο 2022, έτσι ώστε να μπορούμε να απορροφήσουμε πόρους και από τη νέα προγραμματική περίοδο», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, υπογραμμίζοντας πως η συνάντηση εστίασε και στον προγραμματισμό που πρέπει να γίνει για το Ταμείο Ανάκαμψης, για τους δήμους που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις για να εντάξουν έργα.

 

Στ. Αρναουτάκης: «Με συνεργασία και συνέργεια μπορούμε να πετύχουμε κοινούς στόχους»

 

Παράλληλα στη συνάντηση υπήρξε τηλεφωνική επαφή με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μανόλη Κουτουλάκη για το μεταφορικό ισοδύναμο ενώ ακολούθησε συζήτηση για άλλα θέματα, όπως είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών τόσο των Δήμων όσο και της Περιφέρειας. Υπενθυμίζεται πως για το μεταφορικό ισοδύναμο, η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδότησε την μελέτη πάνω στην οποία στηρίχθηκε η εφαρμογή του.

Όπως τονίστηκε κατά τη συνάντηση με την εφαρμογή του μέτρου έχουν γίνει αρκετές βελτιώσεις και εντός του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει ενημέρωση σε επιχειρήσεις και φορείς σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια και τοπικούς φορείς ανά Περιφερειακή Ενότητα «για να μπορέσουμε να εντάξουμε κι άλλους κωδικούς και ο στόχος είναι οι πολίτες της Κρήτης με κοινωνικά κριτήρια να μπορούν να έχουν μείωση εισιτηρίου», δήλωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης, υπογραμμίζοντας πως μέσα από την συνεργασία και τη συνέργεια με τους Δήμους της Κρήτης μπορούν να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι.

 

 

Δήμαρχος Ηρακλείου: «Συνεχίζουμε τον αγώνα για το μεταφορικό ισοδύναμο»

 

Στο μεταφορικό ισοδύναμο αναφέρθηκε με δήλωσή του μετά τη συνάντηση και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ανακοινώνοντας τις εξελίξεις: «Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ένταξη και των κατοίκων της Κρήτης στο μεταφορικό ισοδύναμο όπως ισχύει και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές της χώρας. Περιμένουμε εντός των επόμενων εβδομάδων το πέρας μελέτης που εκπονείται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και θα δείξει τις δυνατότητες επέκτασης του μεταφορικού ισοδύναμου και στο επιβατικό κοινό, όπως έχουμε ζητήσει. Παράλληλα με σημερινή συνεννόηση με τον  Γ.Γ. του Υπουργείου Ναυτιλίας Μανόλη Κουτουλάκη συμφωνήθηκε το επόμενο διάστημα, να πραγματοποιηθούν τέσσερις ενημερωτικές συναντήσεις, μια σε κάθε νομό, με τα Επιμελητήρια και τους Εμπορικούς Συλλόγους προκειμένου να γίνει ευρύτερη ενημέρωση για την εφαρμογή του μέτρου στα προϊόντα και τις επιχειρήσεις».

 

Δήμαρχος Χανίων: «Με τον πολιτισμό δείχνουμε πως όλοι μαζί μπορούμε πολλά περισσότερα»

 

Ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης αναφερόμενος στο μεταφορικό ισοδύναμο υπογράμμισε πως θα υπάρξουν δράσεις ενημέρωσης των επιχειρήσεων που δικαιούνται το μεταφορικό ισοδύναμο ενώ «θα υπάρξει συμπόρευση, ώστε να επεκταθεί και για άλλες κατηγορίες, κυρίως τις οικονομικά ευπαθείς ομάδες, για να μπορεί και η Κρήτη να επωφεληθεί σημαντικά από το μεγάλο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο». Παράλληλα, αναφέρθηκε στα σχέδια αστικής ανάπτυξης σημειώνοντας πως «θα κληθούν να τα απορροφήσουν οι μητροπολιτικοί Δήμοι τα επόμενα χρόνια.  Αφορούν σημαντικές παρεμβάσεις ολιστικού τύπου που θα υλοποιηθούν στα αστικά κέντρα και σήμερα συζητήσαμε για ένα καλύτερο συντονισμό». Ακόμα, ο Δήμαρχος Χανίων στις δηλώσεις του τόνισε πως «διαπιστώθηκε ένα πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού με την Περιφέρεια Κρήτης και πιστεύω ότι θα βοηθήσει τα μέγιστα ώστε να πετύχουμε τις υψηλότερες απορροφήσεις σε όφελος των πολιτών».

Να σημειωθεί πως ο Δήμαρχος Χανίων αναφέρθηκε στην ενότητα που δημιουργεί η κοινή συνεργασία στον πολιτισμό, «με αφορμή την πολύ μεγάλη παραγωγή του Καπετάν Μιχάλη η οποία ξεκινάει σήμερα από τα Χανιά και θα συνεχίσει στην υπόλοιπη Κρήτη, αποδεικνύει πως όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα απ’ ότι θα μπορούσε καθένας χωριστά. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία και αποδεικνύει πως δεν υπάρχουν διαχωρισμοί εντός της Κρήτης». Τέλος, ο κ. Σημανδηράκης αναφέρθηκε στην «επιτακτική ανάγκη στην οποία συμφωνούμε όλοι να δοθεί λύση στα προβλήματα των ναυαγωσωστών».

 

 

Δήμαρχος Ρεθύμνου: «Γρήγορα και αποτελεσματικά για το φιλόδοξο πρόγραμμα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας»

 

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης στη δήλωσή του υπογράμμισε την καλή συνεργασία σε επίπεδο νησιού και αναφέρθηκε στα σχέδια βιώσιμης κινητικότητας τονίζοντας πως «είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που θέλουμε να υλοποιηθεί γρήγορα και με τρόπο αποτελεσματικό. Επισημάναμε τα θέματα γραφειοκρατίας και υποστελέχωσης που μας εμποδίζουν να είμαστε παρά πολύ άμεσοι και θα προσπαθήσουμε, είτε με τη στήριξη του κράτους, είτε με τις δικές μας δυνάμεις ή τη βοήθεια της Περιφέρειας να βρούμε λύσεις». Για το μεταφορικό ισοδύναμο ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε πως «υπάρχει ακόμα και θέμα ενημέρωσης των σημερινών δικαιούχων του μέτρου, αφού κάποιοι δεν έχουν κάνει ακόμα χρήση κάτι που μας υποχρεώνει σε συσκέψεις σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και συγχρόνως διεκδικούμε την πολύ μεγάλη ανάσα, καταρχήν για τις ευπαθείς ομάδες του νησιού μας».  

Παράλληλα αναφέρθηκε στο πρόβλημα των ναυαγωστών, εξηγώντας πως οι Δήμοι «θεωρούμε πως πρέπει να αναθεωρηθούν όλα εκείνα τα επισημασμένα σημεία που δημιουργούν κόστη σε βάρος των Δήμων πολύ δυσανάλογα σε σχέση με αυτά που θα έπρεπε να υπάρχουν».

 

Δήμαρχος Αγίου Νικολάου: «Θετική η συνεργασία για μεταφορικό ισοδύναμο και αστικές αναπλάσεις»

 

Στη σημασία και την αξία του μεταφορικού ισοδύναμου για τις επιχειρήσεις αλλά και τους πολίτες, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός καθώς και στη συμφωνία για τις κοινές εκδηλώσεις με τους φορείς προς τους δικαιούχους, χαρακτηρίζοντας θετική εξέλιξη την κοινή προσπάθεια, ενώ σημείωσε πως «παράλληλα έγινε και μια πρώτη αναφορά στο ζήτημα των αναπλάσεων για την βιώσιμη αστική κινητικότητα και για το πως θα εξελιχθούν αφού θα ξεκινήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα».

 

 

BINTEO 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ

https://youtu.be/uTEIwJXf0IA 

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ

https://youtu.be/hqKs4OU_WFU 

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

https://youtu.be/QwqPZ9cMJvk 

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΗΜΑΝΔΗΡΑΚΗΣ

https://youtu.be/Eqjv3DLzfeQ 

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΕΡΒΟΣ

https://youtu.be/bbkk_6x-R7U

 

p1

Αρχεία

  1. 20210826_perifereiarxhs_dhmarxoi6