Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2021

«Θάλεια Καλλιγιάννη (1906-1988): Ζωγραφίζοντας από καρδιάς»: Παρουσίαση έκδοσης από τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

28.07.2021 | Ώρα δημοσίευσης: 02:07

Στην παρουσίαση της έκδοσης «Θάλεια Καλλιγιάννη (1906-1988): Ζωγραφίζοντας από καρδιάς» προχώρησε σήμερα, Τετάρτη 28/07/2021, σε κοινή Συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο Δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης.

Στη Συνέντευξη Τύπου, η οποία παραχωρήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων (Δ.Π.Χ), παρέστησαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος της Δ.Π.Χ, Γιάννης Γιαννακάκης καθώς και η επιμελήτρια της έκδοσης, Δρ. Αλεξάνδρα Κουρουτάκη.

Η έκδοση «Θάλεια Καλλιγιάννη (1906-1988): Ζωγραφίζοντας από καρδιάς», η οποία παρουσιάστηκε από την δρ. Αλεξανδρα Κουρουτάκη, αφορά στο ζωγραφικό έργο της Χανιώτισσας δημιουργού, Θάλειας Καλλιγγιάννη - Κυριακουλάκη, η οποία υπήρξε μεταξύ άλλων λογοτέχνης, εκδότρια των «Κρητικών Σελίδων», δημοσιογράφος και ναΐφ ζωγράφος. Το ζωγραφικό έργο της αποτυπώνει με γλαφυρότητα ένα πολύχρωμο εικαστικό πανόραμα με σημαντική λαογραφική και αισθητική αξία, το οποίο διαφυλάσσει με τρόπο ανεξίτηλο την εικόνα της Κρήτης του περασμένου αιώνα.

Ο Δήμαρχος Χανίων, κ. Σημανδηράκης, τόνισε: «θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η Δημοτική Πινακοθήκη καταφέρνει και αναδεικνύει το έργο καλλιτεχνών, που δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό στους πολίτες, στον βαθμό που δικαιούνται», συμπληρώνοντας: «ως Δήμος Χανίων υποστηρίζουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, που αναδεικνύουν τον πλούτο των Κρητικών και των Χανιωτών καλλιτεχνών».

Με την σειρά του ο Δήμαρχος Πλατανιά, κ. Μαλανδράκης, υπογράμμισε: «Με την παρούσα έκδοση στην ουσία έχουμε ένα πάρα πολύ σημαντικό εγχειρίδιο, το οποίο αφορά στο έργο της σπουδαίας δημιουργού, της Θάλειας Καλλιγιάννη. Για την έκδοση «Θάλεια Καλλιγιάννη (1906-1988): Ζωγραφίζοντας από καρδιάς», συνεισφέραμε από κοινού με τον Δήμο Χανίων, τη Δημοτική Πινακοθήκη  Χανίων και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πλατανιά».

Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Γιαννακάκης, μιλώντας για τη ζωγράφο τόνισε: «Όπως η ζωή της ξεκινά από το κέντρο των Χανίων, έτσι και η έκθεση αυτή έρχεται στο φως από τους χώρους φύλαξης των έργων τέχνης της Πινακοθήκης, με την ξεχωριστή συνδρομή της Αλεξάνδρας Κουρουτάκη».

Η έκθεση με τα έργα της Θάλειας Καλλιγιάνη, εγκαινιάζεται σήμερα στις 20.00 στο Πολυκέντρο Βουκολιών του Δήμου Πλατανιά

p1