Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2021

Ομόφωνο ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων

10.12.2021 | Ώρα δημοσίευσης: 02:12

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων κατά τη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου 2021, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, έλαβε την υπ΄ αριθμ. 274 ομόφωνη Απόφαση, με την οποία εξέδωσε ψήφισμα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε έπειτα από προτάσεις, που κατατέθηκαν από εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων (9ου Δημοτικού, 4ου ΓΕΛ, 2ου Δημοτικού, 11ου Δημοτικού, 19ου Δημοτικού, 15ου Δημοτικού, 3ου Γυμνασίου, Μουσικού Σχολείου).

Στο ψήφισμα επισημαίνεται χαρακτηριστικά:

«Η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με πρόσθετα προβλήματα και δυσκολίες ενώ τις τελευταίες μέρες η πανδημία εξαπλώνεται στα σχολεία δημιουργώντας ένα πέπλο φόβου και ανασφάλειας. Όλο αυτό το διάστημα η ζωή, εμάς και των παιδιών μας, έχει αλλάξει προς το χειρότερο.

Είναι ευθύνη της κυβέρνησης το γεγονός ότι επί ενάμιση χρόνο δεν έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής και ισότιμη συμμετοχή των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Δυστυχώς η αύξηση των κρουσμάτων και η διασπορά του ιού ήταν μια εξέλιξη λίγο πολύ αναμενόμενη και ανάλογη με την πορεία της πανδημίας στη χώρα, αποτέλεσμα της απουσίας ουσιαστικών μέτρων προστασίας. Πέρασαν πολύτιμοι θερινοί μήνες  που δεν έγινε απολύτως τίποτα για προετοιμασία αυτού που όλοι οι ειδικοί λέγανε ότι θα έρθει.

Τα ανοιχτά σχολεία ήταν κάτι που σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς) επιθυμούσε και διεκδίκησε, αλλά με προϋποθέσεις που αγνοήθηκαν παντελώς από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, όπως  τμήματα 15 μαθητών για να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, μαζικά συχνά αξιόπιστα τεστ, καθαριότητα και απολύμανση κ.α.

Έστω και τώρα απευθύνουμε κραυγή αγωνίας προς τους άμεσα υπεύθυνους. Εμείς οι γονείς μέσα από τους συλλόγους γονέων από την αρχή του σχολικού έτους ενώνουμε τη φωνή μας διεκδικούμε τα αυτονόητα για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων. Δυστυχώς καμία απάντηση δεν είχαμε στις παρεμβάσεις μας από τα συναρμόδια υπουργεία (Υπουργείο Εσωτερικών, Παιδείας, Υγείας). 

Αυτές τις δύσκολες ώρες ζητάμε από τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.  

  • Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
  • Μέτρα στήριξης και επιτάχυνσης του εμβολιαστικού προγράμματος. Κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, διεξαγωγής τεστ και εξατομικευμένης παρακολούθησης συνδεδεμένα µε τα σχολεία.
  • Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών και ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων. Καμία κενή θέση με το άνοιγμα των σχολείων.
  • Αραίωση των τμημάτων με 15 μαθητές ανά τάξη.
  • Άμεση πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού καθαριότητας.
  • Αυξημένη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής και υποδομών στα σχολεία.
  • Αναπροσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων και της σχολικής ύλης έτσι ώστε να καλυφθούν τα μαθησιακά κενά που έχουν προκύψει.
  • Προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας με την έναρξη της χρονιάς.
  • Ουσιαστική στήριξη της λειτουργίας του Ολοήμερου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου. Επαναφορά του υπεύθυνου δασκάλου στο Ολοήμερο.
  • Προσλήψεις Ψυχολόγων και Κοινωνικών λειτουργών σε όλα τα σχολεία από την αρχή της χρονιάς.

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΜΕΝΗ!»