Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2021

Ψήφισμα Δ.Σ. Χανίων αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα στο Ακρωτήρι

25.06.2021 | Ώρα δημοσίευσης: 01:06

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, στην πρόσφατη συνεδρίασή του, εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα σχετικά με τη Μονή Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα, κατόπιν αιτήματος-ψηφίσματος της Κοινότητας Αρωνίου της ΔΕ Ακρωτηρίου:

«Λαμβάνοντας υπόψη :

α. την υπ’ αριθμ. 105616/28-4-2021 απάντηση της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων , την υπ’ αριθμ. 660/124241/28-5-2021 απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων / Γραφείο Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων και την υπ’ αριθμ. 69363ΕΞ2021/ΥΠΟΙΚ 11-6-2021 απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών / Αυτοτελές Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου στην υπ’ αριθμ. 6270/23-4-2021 ερώτηση του Βουλευτή Χανίων κ.Βασίλειου Διγαλάκη σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα.

β. το ότι όλοι οι παρόντες επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων συμφώνησαν για την έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης στην Κοινότητα Αρωνίου.

Συμπαραστέκεται στην Κοινότητα Αρωνίου, η οποία υπερασπιζόμενη το συλλογικό αίτημα των δημοτών της και βασιζόμενη στα αδιαμφησβήτητα στοιχεία που παρατίθενται στην με αρ. 9/2021 απόφαση- ψήφισμά της, αιτείται την πλήρη και έμπρακτη προστασία από την Πολιτειακή, Δικαστική και Εκκλησιαστική αρχή, αναφορικά με το ιδιοκτησιακό θέμα που έχει προκύψει με το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα στον Παζινό Ακρωτηρίου. Όπως ισχυρίζεται το συμβούλιο της κοινότητας Αρωνίου με βάση τα έγγραφα που επικαλείται στο ψήφισμα της , τα οποία κατά αυτήν δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση, το πρώην Μετόχιο Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα κατά τους νόμους του Ελληνικού Κράτους τους οποίους η Εκκλησία οφείλει να σέβεται και να τηρεί, ανήκει κατά αποκλειστική νομή, κατοχή και κυριότητα στην Ενορία Πέτρου και Παύλου Παζινού Ακρωτηρίου.

Αναθέτει στον κ. Δήμαρχο τις παραπέρα ενέργειες σύμφωνα με το νόμο».