Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2022

Με την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κρήτης «πέφτει η αυλαία» για την επιτυχημένη έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση: Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη»

03.05.2022 | Ώρα δημοσίευσης: 18:16

Τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, κ. Ευγένιο, υποδέχθηκε σήμερα, Τρίτη 03/05/2022, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, όπου τον συνόδευσε σε μια πλούσια ξενάγηση στα σημαντικά έργα, που περιλαμβάνει η έκθεση «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση: Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη».

Κατεβαίνοντας και επίσημα η αυλαία για την επιτυχημένη έκθεση, σε μια τελευταία ξενάγηση, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης ξενάγησαν στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης και στον χώρο του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος», όπου φιλοξενείται μέρος της συλλογής, οι συλλέκτες, Μιχάλης και Τίνα Κρασάκη, ενώ παρών ήταν και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Γιάννης Γιαννακάκης.

Ο Δήμαρχος Χανίων καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης ανέφερε: «Ολοκληρώνεται ίσως η πιο επιτυχημένη έκθεση συλλογής, που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ εδώ, στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων. Μια συλλογή, που απέδειξε ότι μεγάλες παραγωγές πολιτισμού έχουν και βρίσκουν σπουδαία ανταπόκριση στους πολίτες αλλά και τους επισκέπτες των Χανίων και της Κρήτης. Σήμερα, με την εξαιρετικά τιμητική παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ. Ευγένιου, κλείνουμε την έκθεση αυτή, που παρακολούθησε χιλιάδες κόσμου και κυρίως χιλιάδες μαθητών, η οποία κατάφερε να παρουσιάσει και να αναδείξει έργα, που για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο κοινό. Αυτή η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής και της Δημοτικής Πινακοθήκης είναι η αρχή και άλλων μεγάλων συνεργιών, που κάνουμε για να μπορέσουμε να καταστήσουμε τα Χανιά ως προορισμό πολιτισμού».

Ο κ. Σημανδηράκης αναφέρθηκε στη συμβολή του Πολυτεχνείου Κρήτης για τη δημιουργία ενός ψηφιακού τμήματος της συλλογής, ώστε η έκθεση να είναι σύγχρονη, λειτουργική αλλά και να παραμείνει ψηφιακά επισκέψιμη στο μέλλον και ευχαρίστησε το ζεύγος Κρασάκη για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία του.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης υπογράμμισε: «Η ψυχή μου είναι πλημμυρισμένη από αισθήματα βαθιάς συγκίνησης και ενθουσιασμού, γιατί η ιστορία μας, η ιστορία του τόπου μας και του λαού μας, οι αγώνες του λαού μας για την πνευματική ελευθερία έπιασαν τόπο. Μέσα στην άλωση ή την αλλοίωση της παγκοσμιοποίησης απαιτείται μια εθνική αντίσταση, που μπορεί να γίνει μόνο με τον πολιτισμό και γι’ αυτό αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Δήμο Χανίων, στη Δημοτική Πινακοθήκη αλλά και στους ανθρώπους, που με μεράκι και αληθινή φιλοκαλία, αγαπούν τον ελληνισμό και διακρατούν τα ζώπυρά του», ενώ κλείνοντας τις δηλώσεις του τόνισε: «Μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο, όταν έχουμε τέτοιες όμορφες πνευματικές αφετηρίες, όπως αυτή που έγινε εδώ. Χαίρομαι, που ενώ η έκθεση ολοκληρώνεται, παραμένει διαθέσιμη στο κοινό μέσα από το διαδίκτυο, όπου είχα και εγώ την ευκαιρία να την επισκεφθώ χθες».

Η έκθεση, την οποία εγκαινίασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στις 30 Οκτωβρίου 2021 στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, θεωρείται από τις πιο επιτυχημένες, που διοργανώθηκαν στην Κρήτη στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση αλλά και η πιο επιτυχημένη έκθεση συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, καθώς δέχθηκε χιλιάδες επισκέπτες, μεταξύ των οποίων μαθητές από σχολεία του Δήμου Χανίων αλλά και περιφερειακών Δήμων.

Τέλος, με το πέρας της ξενάγησης ο Δήμαρχος Χανίων προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, τον πλούσια εικονογραφημένο κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση, με τίτλο «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση: Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη».

Αρχεία

  1. arhiepiskopos_kritis__4