Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2022

«Ένας χρόνος χωρίς τον Μίκη»: Συγκίνηση στο ετήσιο μνημόσυνο του μεγάλου Χανιώτη μουσικοσυνθέτη, Μ. Θεοδωράκη

03.09.2022 | Ώρα δημοσίευσης: 12:09

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022, στο Κοιμητήριο του Γαλατά, το ετήσιο μνημόσυνο του καταξιωμένου παγκοσμίως, Χανιώτη μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη. Τον Δήμο Χανίων εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, καθώς επίσης στην τελετή μνήμης παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Γ.Γ. του Δήμου, Γιώργος Φραγκιαδάκης, οι Αντιδήμαρχοι, Ε. Ζερβουδάκη, Τ. Αλόγλου, Γ. Γιαννακάκης, Μ. Καλογριδάκης, Γ. Νικηφοράκης και Δημοτικοί Σύμβουλοι.  

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, Ελένη Δουνδουλάκη, ενώ παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, ο βουλευτής Χανίων και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλης Διγαλάκης, ο Δήμαρχος Πλατανιά, Γ. Μαλανδράκης, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Μ. Λαγουδάκης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου.

Της επιμνημόσυνης δέησης ακολούθησε συμβολική κατάθεση λουλουδιών, ενώ η Εφηβική Χορωδία του Δήμου, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Περάκη, και η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» απέδωσαν τραγούδια. Η σεμνή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο πατρικό σπίτι των Θεοδωράκηδων στον Γαλατά.

Αργότερα το απόγευμα, στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων πραγματοποιήθηκε το δεύτερο μέρος των εκδηλώσεων μνήμης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης». Η Φιλαρμονική του Δήμου Χανίων απέδωσε έργα του Μίκη στο Γιαλί Τζαμί, με θέα τον Φάρο ενώ λίγο αργότερα, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Μίκης Θεοδωράκης 1925-2021», στο Μεγάλο Αρσενάλι.

Στις 20:30 πραγματοποιήθηκε η κεντρική Εκδήλωση Μνήμης, στο  Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην οποία χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης. Ακολούθησε ομιλία από τον Κώστα Γουλιάμο, Καθηγητή Πολιτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας, τ. πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η εκδήλωση κορυφώθηκε με μελωδίες από το 2ο Κουαρτέτο του Μίκη Θεοδωράκη «Το κοιμητήριο» (1946), που απέδωσε το Νέο Κρητικό Κουαρτέτο (Γιάννης Μαγειρόπουλος βιολί, Γεώργιος Χλιαβώρας βιολί, Στέφανος Συμεωνίδης βιόλα, Κωστής Σπυριδάκης τσέλο).

Το Φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης» ολοκληρώνεται σήμερα Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου με τη Συναυλία: «Ο Μίκης και η Κρήτη: Συμφωνικά Έργα και Τραγούδια» από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου (ώρα 21:00) και αύριο, Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2022, με τη συναυλία: «ο Μίκης αφηγείται…» στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης (ώρα 21:00), με ερμηνεία από την Ιωάννα Φόρτη.


Διοργάνωση
:

Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

Δήμος Χανίων

Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη

 

Οργάνωση παραγωγής:

 Πολιτιστική εταιρία Κρήτης