Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2022

Π. Σημανδηράκης: «Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον» - Συνάντηση στο Δημαρχείο με επικεφαλής παρατάξεων του Δ.Σ. για το κληροδότημα στον Άγ. Ονούφριο

15.09.2022 | Ώρα δημοσίευσης: 04:09

Συνάντηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων είχε σήμερα, Πέμπτη 15/9/2022, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, στο γραφείο του στο Δημαρχείο, για να τους ενημερώσει, αναφορικά με το ζήτημα, που έχει προκύψει με το κληροδότημα στην τοποθεσία «Κακό Κεφάλι», στον Άγιο Ονούφριο.

Ειδικότερα, στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Ευτύχης Δαμιανάκης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δήμος Ενεργών Πολιτών», Τάσος Βάμβουκας, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα Χανιά Πρώτα ο Άνθρωπος», Γιάννης Σαρρής, ο Δημοτικός Σύμβουλος, Γεώργιος Τσαπάκος, εκπροσωπώντας την παράταξη «Η Απάντηση… τα Χανιά μας», ο Δημοτικός Σύμβουλος, Γιάννης Φραγκάκης, εκπροσωπώντας την παράταξη «Μαζί για τα Χανιά της Επόμενης Μέρας», ο δημοτικός Σύμβουλος, Χαράλαμπος Λουτσέτης, εκπροσωπώντας την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση». Παρόντες στην ενημέρωση ήταν και  ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μιχάλης Καλογριδάκης, καθώς και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κουνουπιδιανών, Μανώλης Τσιτωνάκης.

Ο Δήμαρχος Χανίων και οι επικεφαλής και εκπρόσωποι των παρατάξεων, με το πέρας της σύσκεψης, προέβησαν σε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ.

Ο κ. Σημανδηράκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Προσκάλεσα σήμερα στο Δημαρχείο Χανίων τους επικεφαλής των παρατάξεων, ώστε να τους ενημερώσω για ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, που έχει να κάνει με αποφάσεις συγκεκριμένων λειτουργών της τοπικής εκκλησίας, σε σχέση με ακίνητα, τα οποία είχαν συμφωνηθεί με αποφάσεις συλλογικών οργάνων -και του Ενοριακού Συμβουλίου των Κουνουπιδιανών, αλλά και του Μητροπολιτικού Συμβουλίου-, για παραχώρηση στον Δήμο Χανίων.

Με έκπληξη πριν από λίγο καιρό, έπειτα από έρευνα του Δήμου Χανίων και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που λάβαμε, διαπιστώσαμε ότι τα ακίνητα αυτά όχι μόνο δεν θα παραχωρηθούν στον Δήμο, ώστε να τα αξιοποιήσει για σχολεία και άλλες κοινωνικές δομές, αλλά τον περασμένο Μάιο, έγινε προσπάθεια πώλησης αυτών σε ιδιώτη. Με ενέργειες και συναντήσεις, που έγιναν με την Εκκλησία, αυτή τη διαδικασία τη σταματήσαμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων και συμπλήρωσε: «είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον, το οποίο απαιτεί σχολείο, ΚΗΦΗ, βρεφονηπιακούς σταθμούς στο σημείο και αυτό θεωρούμε ότι και η εκκλησία το συμμερίζεται και θα το πράξει εν τέλει στη συγκεκριμένη υπόθεση».

Ο κ. Σημανδηράκης τόνισε ότι το θέμα θα έρθει και στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους επικεφαλής και εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων «γιατί όλοι μαζί πήραμε μία σημαντική απόφαση, να κινηθούμε μαζί, συντονισμένα και συντεταγμένα, ώστε να επιτύχουμε τον στόχο, που δεν είναι άλλος από την ολοκλήρωση της προηγούμενης συμφωνίας. Ο Δήμος Χανίων δεν είναι απέναντι με την τοπική εκκλησία, η οποία διαχρονικά έχει αποδείξει την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο. Είμαστε, όμως, απέναντι σε συγκεκριμένες αποφάσεις συγκεκριμένων λειτουργών της τοπικής μας εκκλησίας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, Ευτύχης Δαμιανάκης, σημείωσε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του:

«Ο Δήμος Χανίων έχει διπλό έννομο συμφέρον, καθώς ήδη του είχαν παραχωρηθεί (τα ακίνητα) με ομόφωνες Αποφάσεις και των δύο Συμβουλίων – Ενοριακού και Μητροπολιτικού. Υπάρχουν μείζονες αποφάσεις της Ολομέλειας και του Συμβουλίου της Επικρατείας, κυρίως του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τις οποίες ό,τι αφορά κοινωφελείς χρήσεις στα όρια του Δήμου Χανίων ο Δήμος, προκειμένου να εξυπηρετήσει σκοπούς του, έχει άμεσο έννομο συμφέρον. Το θέμα είναι νομικό, άρα ο Δήμος ορθώς και με ομόφωνη Απόφαση όλων των επικεφαλής, εμείς θα κάνουμε το χρέος μας. Δεύτερον, υπάρχει και το ηθικό μέρος, καθώς η δημοτική αρχή ανέλαβε το 2019 και η Απόφαση αυτή είχε νωρίτερα. Με μία φωνή όλες οι δημοτικές παρατάξεις, όπως θα τονιστεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση σύγκρουση με την εκκλησία, γι΄ αυτό και με όρους ευπρέπειας και συνεννόησης θα επιδιώκουμε να υλοποιηθεί αυτή η Απόφαση».

1 2 3 4