Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2022

Τιμήθηκε η μνήμη των πεσόντων της Νέας Χώρας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Συγκινητική μουσική συνοδεία μαθητών

18.05.2022 | Ώρα δημοσίευσης: 12:25

Τιμήθηκε και φέτος από τον Δήμο Χανίων η μνήμη των πεσόντων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο μνημείο της Νέας Χώρας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τα 81 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης.

Της εκδήλωσης προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, κ.κ. Δαμασκηνό, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους φορείς και εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης στον χαιρετισμό του επεσήμανε τον βαρύ φόρο αίματος που πλήρωσε η Νέα Χώρα κατά τη Μάχη της Κρήτης και συνολικά τα χρόνια εκείνα, μια περιοχή που «κατοικήθηκε και επεκτάθηκε, πρώτα και κύρια από τους πρόσφυγες και μετανάστες που μετοίκησαν στην περιοχή, μετά και την Μικρασιατική καταστροφή», όπως τόνισε. «Οι άνθρωποι αυτοί που ήρθαν πριν από 100 χρόνια στην περιοχή, έφεραν ένα πλούτο στην πόλη των Χανίων και ενδυνάμωσαν την τοπική κοινωνία, καθιστώντας τη Νέα Χώρα, μία από τις πιο δυναμικές συνοικίες», υπογράμμισε ο κ. Σημανδηράκης και συμπλήρωσε πως τα 107 άτομα που θυσιάστηκαν τιμούμε και θυμόμαστε αυτές τις ημέρες πιο πολύ από ποτέ.  

Ο Πρόεδρος της μαρτυρικής Μαλαθύρου, μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδος και πρώην Δήμαρχος Μυθήμνης, Σπύρος Δαράκης, έκανε μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της περιόδου, που σημάδεψαν την περιοχή της Νέας Χώρας και με ιδιαίτερα φορτισμένη περιγραφή, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να μην λησμονήσουν τα όσα συνέβησαν τις δραματικές εκείνες ημέρες, «ώστε να μη θεωρηθούν ως μη γενόμενα».

Τέλος, η χορωδία της Δ’ Τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων και ο μικρός Γιώργος Κωνσταντουδάκης με τη λύρα του, συνόδευσαν μουσικά την εκδήλωση, με το ριζίτικο «Χίτλερ να μην το καυχηθείς», σκορπώντας ρίγη συγκίνησης. Τα παιδιά και τον δάσκαλό τους συνεχάρη ο Δήμαρχος Χανίων για τη συμβολή τους στην εκδήλωση.