Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2022

Από το κέντρο των Χανίων περνάει ο «ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας» – Ξεκινάνε σήμερα οι παράλληλες δράσεις του Δήμου Χανίων

26.04.2022 | Ώρα δημοσίευσης: 01:04

Στα Χανιά θα ολοκληρωθεί το 1ο εταπ του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας», ο οποίος αναβιώνει φέτος μετά από πολλά χρόνια και θα ξεκινήσει από την Κρήτη.

Με αφετηρία το λιμάνι του Ηρακλείου, οι αθλητές θα ξεκινήσουν το πρωί της Τετάρτης, 27 Απριλίου τη διαδρομή τους και θα καταλήξουν το μεσημέρι στα Χανιά, αφού περάσουν από την ενδοχώρα του Ν. Ηρακλείου, το Ρέθυμνο και τα ημιορεινά τμήματα του Αποκόρωνα και της Μαλάξας, σε μια απαιτητική διαδρομή που θα καταλήξει στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.

Η διαδρομή του γύρου για την πόλη των Χανίων, θα διασχίσει τη Λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή (λεωφ. Σούδας - στο ύψος της οδού Δικωνύμου), θα συνεχίσει στη Λεωφόρο Ηρακλείου και έπειτα θα ακολουθήσει το κέντρο της πόλης από τις οδούς Νεάρχου - Τζανακάκη – Ελευθερίου Βενιζέλου – Νικηφόρου Φωκά – Κύπρου (αριστερά) – Δευκαλίωνος - Ακτή Ενώσεως και τερματισμός μπροστά από τα Νεώρια. Καλούνται όλοι οι κάτοικοι των Χανίων, να παραβρεθούν στα σημεία της διαδρομής και να θαυμάσουν τους αθλητές της σπουδαίας διεθνούς διοργάνωσης. Στους ανωτέρω δρόμους θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, για τη διεξαγωγή του αγώνα, προς γνώση των οδηγών.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις του Δήμου Χανίων

Στο πλαίσιο του «ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας» ο Δήμος Χανίων, η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων, η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, σε συνεργασία με την Cycling Greece, διοργανώνουν σειρά παράλληλων εκπαιδευτικών δράσεων για παιδιά και μεγάλους.

Συγκεκριμένα οι δράσεις, που ξεκινάνε σήμερα Τρίτη 26/04 και θα διαρκέσουν έως και τις 11 Μαΐου 2022, είναι οι εξής:

Έκθεση Κλασικού Ποδηλάτου στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»

Ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-ΚΑΜ, το τμήμα κλασικού ποδηλάτου της Λέσχης Κλασικής Μοτοσυκλέτας Χανίων και την Cycling Greece, παρουσιάζουν την έκθεση κλασικού ποδηλάτου, με τον τίτλο «Ρόδα είναι πρέπει να γυρίζει».

Συγκεκριμένα, από τις 26/04 έως και τις 29/04, στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν ποδήλατα, που θα τους ταξιδέψουν στο χρόνο. Ποδήλατα που χρονολογούνται από τις αρχές του 20ου αιώνα, μέχρι τη δεκαετία του ΄80. Μεταξύ των άλλων θα υπάρχει κι ένα καινοτόμο ποδήλατο του 1912 λόγω της ανάρτησης και στους δυο τροχούς, το οποίο ήταν και σπαστό. 

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 26/04 στις 19.00.

Έκθεση Ζωγραφικής μαθητών-τριων της πόλης μας στο Γιαλί Τζαμί με τίτλο «Βόλτα σε 2 ρόδες»: 27/04, 15:00

Έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Βόλτα σε 2 ρόδες» στο Γιαλί Τζαμί, από μαθητές-τριες Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου του Δήμου μας, που έχουν ξεκινήσει από την 1η Απριλίου να ζωγραφίζουν, επιλέγοντας μία από τις 4 θεματικές της έκθεσης:

1. «Ορθοπεταλιά στην Ιστορία»: η ιστορία του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου

2. «Ποδηλατική Διαδρομή στην Κρήτη»: μέρη απ’ όπου περνά ο Ποδηλατικός Γύρος κι αναδεικνύουν την ομορφιά του τόπου μας

3. «Ευ αγωνίζεσθαι»: χωρίς φίλαθλο πνεύμα δεν μπορεί να υπάρξει αθλητισμός

4. «Μικρή πυξίδα»: αλλαγή προσανατολισμού πάνω στο θέμα της προσβασιμότητας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στο Γιαλί Τζαμί, την Τετάρτη 27 Απριλίου στις 15.00 το μεσημέρι, λίγη ώρα πριν τερματίσει ο Ποδηλατικός Γύρος στο Ενετικό Λιμένα των Χανίων.  H έκθεση θα είναι επισκέψιμη καθημερινά έως την Τετάρτη 11 Μαΐου.

{Η δράση διοργανώνεται από τον Δήμο Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης– Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων σε συνεργασία με την Cycling Greece.}

Προβολή Ταινίας: Challenging Everesting, 27/04, 18:00

Την Τετάρτη 27/4, στις 18.00 στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης θα προβληθεί η ταινία «Challenging Everesting».

Μια ταινία που δείχνει ένα εγχείρημα του ποδηλάτη Τάκη Ξούρη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου. Συνεχόμενη ποδηλασία διάρκειας 18 ωρών διανύοντας συνολικά πάνω από 300 χιλιόμετρα, προκειμένου να συμπληρωθεί η συνολική υψομετρική άνοδος 10.000 μέτρων ξεπερνώντας έτσι το όρια του Everest. Η είσοδος είναι δωρεάν.

{Η δράση διοργανώνεται από τον Δήμο Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης– Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-ΚΑΜ και την Cycling Greece.}

Ποδηλατοβόλτα: Στα Χανιά με Ποδήλατο: 30/04, 18:00

Μια ξεχωριστή βόλτα με ποδήλατο για μικρούς και μεγάλους, που θέλουν να μάθουν περισσότερα για την πόλη των Χανίων και να απολαύσουν την παλιά πόλη, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30/04, στις 18.00.

Με αφετηρία το Δικαστικό – Διοικητικό Μέγαρο, η διαδρομή θα συνεχιστεί στις οδούς Παπανδρέου, Πλουμιδάκη και Τζανακάκη, με στάσεις στον Δημοτικό Κήπο και στη Δημοτική Αγορά, όπου οι Αντιδήμαρχοι Χανίων, Μ. Τσουπάκης και Μ. Καλογριδάκης θα παρουσιάσουν τα σχέδια ανάπλασης των σημείων.

Η ειδική συνεργάτιδα των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Ζαχαρένια Σημανδηράκη, θα μιλήσει για την ιστορία του Δικαστικού – Διοικητικού Μεγάρου, του Δημοτικού Κήπου και της Δημοτικής Αγοράς. Στη συνέχεια θα περάσουμε από τους ποδηλατόδρομους της πόλης μας, για να καταλήξουμε στο λιμάνι  και να επισκεφτούμε την έκθεση ζωγραφικής «Βόλτα σε 2 ρόδες» στο Γιαλί Τζαμί.

{Η δράση διοργανώνεται από τον Δήμο Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, την Cycling Greece, την τροχαία Χανίων, τους ποδηλατικούς συλλόγους Α.Ο ΚΥΔΩΝ και Π.Ο.Χ ΤΑΛΩΣ ANEK LINES, το αθλητικό σωματείο ΑΡΙΩΝ Χανίων και το Πολυδύναμο Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, με έδρα τα Χανιά.}