Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2022

"Το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα": Ημερίδα αύριο, Σάββατο 30/4/2022, στο Θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης" – Κάλεσμα συμμετοχής από τους διοργανωτές

29.04.2022 | Ώρα δημοσίευσης: 12:04

Ημερίδα, με θέμα "Το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα" θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 30/04/2022, στις 18.00, στο Θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης". Την ημερίδα συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Τριτέκνων Ν. Χανίων, ο Δήμος Χανίων - Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ. και η Ομοσπονδία Τριτέκνων Ελλάδος.

Όπως τονίστηκε στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε, σήμερα, Παρασκευή 29/4/2022, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, από τους διοργανωτές στους στόχους της ημερίδας περιλαμβάνεται η γνωστοποίηση της σοβαρότητας του δημογραφικού προβλήματος στη χώρα μας και η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπισή του. 

Η Περιφερειακή Σύμβουλος, εντεταλμένη σε θέματα παιδείας, υγείας και πολιτισμού, Σοφία Μαλανδράκη, τόνισε στην τοποθέτησή της ότι πρόκειται για ένα ζήτημα σοβαρό για το οποίο στην παρούσα φάση διατυπώνονται απλά διαπιστώσεις. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα, που γερνάει, κυρίως γιατί δεν υπάρχει στήριξη στις οικογένειες και στα νέα ζευγάρια. Η πολιτεία οφείλει αντί ν’ αναλύει και να διαπιστώνει, γιατί υπάρχει υπογεννητικότητα στην Ελλάδα, να λάβει τα απαραίτητα μέτρα τώρα», επεσήμανε μεταξύ άλλων η κα. Μαλανδράκη.

 «Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα πάσχει από τη σύγχρονη απειλή, που σχετίζεται με τον αριθμό των γεννήσεων, ο οποίος διαρκώς μειώνεται. Από την έναρξη του 2022 οι θάνατοι στους Νομούς Χανίων και Ρεθύμνου προσεγγίζουν τους 473, σε αντίθεση με τον αριθμό των γεννήσεων, που για τον Δήμο Χανίων φτάνει τις 365. Το θέμα της υπογεννητικότητας αν το δούμε από πολιτική, κοινωνική και οικονομική πλευρά πραγματικά αποτελεί πολύ μεγάλη απειλή όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για άλλα κράτη, που αντιμετωπίζουν το ίδιο ζήτημα», επεσήμανε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ελένη Ζερβουδάκη, ευχαριστώντας θερμά τους συνδιοργανωτές της ημερίδας για την πρωτοβουλία και τη συνδρομή τους.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας Πολυμελών Οικογενειών, Τριών Τέκνων Ελλάδος, Σούλα Βακουφτσή, παρατήρησε ότι το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας αναδεικνύεται σε σοβαρότερο από το οικονομικό. «Το 1961 οι άνω των 65 ετών ήταν σε ποσοστό 8,3% του πληθυσμού και οι κάτω των 14 ετών στο 26,2%. Το 2020 οι άνω των 65 ετών ήταν στο 22,3% και οι κάτω των 14 ετών στο 14% του πληθυσμού. Στην Ελλάδα σήμερα είμαστε περισσότεροι οι ηλικιωμένοι από τα παιδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Βακουφτσή, παρατηρώντας ότι στα αίτια της υπογεννητικότητας περιλαμβάνονται η οικονομική ύφεση, τα τροχαία δυστυχήματα, η νόσος του κορωνοϊού, κ.α., προβλέποντας παράλληλα ότι το 2050 ο πληθυσμός της χώρας θα έχει μειωθεί στα 8 εκατ.

Κάλεσμα για συμμετοχή στην ημερίδα απηύθυνε και η Πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Ν. Χανίων, Μαρία Χελιουδάκη, παρατηρώντας ότι η δράση για την ανάδειξη του δημογραφικού προβλήματος έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με τους 56 Συλλόγους Τριτέκνων, που υπάρχουν στην Ελλάδα. «Ο αριθμός των τρίτεκτων οικογενειών της χώρας προσεγγίζει τις 250.000, αποτελώντας τόσο οι συγκεκριμένες οικογένειες όσο και οι πολύτεκνες του στυλοβάτες του πληθυσμού», ανέφερε η κα. Χελιουδάκη.

Πρόσκληση

Πρόγραμμα (1)

Πρόγραμμα (2)