Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2022

Ενεργειακή Κοινότητα στα Χανιά, μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης-Δήμου- Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. – Στόχος η ενεργειακή αυτονομία στο 100%

14.03.2022 | Ώρα δημοσίευσης: 01:03

Την Προγραμματική Σύμβαση για την ωρίμανση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που στόχο έχουν την οριστική λύση στο ζήτημα των ενεργειακών αναγκών της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.  Α.Ε. (ΟΤΑ), υπέγραψαν πρόσφατα ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Χανίων και Πρόεδρος της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε., Μιχάλης Τσουπάκης και ο Γενικός Διευθυντής της Επιχείρησης, Κώστας Πατεράκης.

Συγκεκριμένα, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Χανίων και της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.  Α.Ε. (ΟΤΑ), προβλέπεται η δημιουργία μιας νέας «Ενεργειακής Κοινότητας», που θα προωθήσουν την εγκατάσταση ολοκληρωμένων φωτοβολταϊκών πάνελ, για να ενισχύσουν την αυτοκατανάλωση και θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε..

«Είναι το πρώτο βήμα για την δημιουργία μιας μεγάλης Ενεργειακής Κοινότητας, εδώ στα Χανιά, που θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στην οικονομική ανάπτυξη των συμβαλλομένων μερών, κυρίως όμως στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και της μείωσης του ενεργειακού κόστους της ΔΕΔΙΣΑ. Στόχος μας είναι, να καταστήσουμε ενεργειακά αυτόνομες τις εγκαταστάσεις της Επιχείρησης στο 100%», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε., Μιχάλης Τσουπάκης, ανέφερε πως στόχος και προτεραιότητα της ΔΕΔΙΣΑ είναι «να καλυφθούν οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες του εργοστασίου, αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να μειώσουμε τα τιμολόγιά μας και το ενεργειακό αποτύπωμα μας» ενώ ο Γενικός Διευθυντής, Κώστας Πατεράκης, υπογράμμισε πως «η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ αποτελεί προτεραιότητα της ΔΕΔΙΣΑ».

Το έργο, του οποίου ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 239.568,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), θα χρηματοδοτηθεί κατά 90% από τον μηχανισμό ELENA και κατά 10% από την Περιφέρεια Κρήτης.

p1