Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2022

Τα Χανιά στέλνουν το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων – Ζωντανές προβολές στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»

01.03.2022 | Ώρα δημοσίευσης: 01:03

Ο Δήμος Χανίων στέλνει το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων, που έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο στις 28 Φεβρουαρίου.

Σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Χανίων (Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ.), στον εξωτερικό τοίχο του Θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης» στο Ενετικό λιμάνι Χανίων, γίνονται ζωντανές προβολές ευαισθητοποίησης του κοινού για την ημέρα.

Οι προβολές ξεκίνησαν τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Τρίτης 1 Μαρτίου 2022.

Λίγα λόγια για την ημέρα:

Η Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων είναι ένας εορτασμός που πραγματοποιείται την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις σπάνιες ασθένειες και τη βελτίωση της πρόσβασης στη θεραπεία και στην ιατρική εκπροσώπηση ατόμων με σπάνιες ασθένειες και των οικογενειών τους.

 Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τις Σπάνιες Ασθένειες καθιέρωσε την ημέρα το 2008, για να ευαισθητοποιήσει για άγνωστες ή παραμελημένες ασθένειες. Σύμφωνα με αυτόν τον οργανισμό, η θεραπεία για πολλές σπάνιες ασθένειες είναι ανεπαρκής, όπως και τα κοινωνικά δίκτυα για την υποστήριξη ατόμων με σπάνιες ασθένειες και των οικογενειών τους. Επιπλέον, ενώ υπήρχαν ήδη πολλές ημέρες αφιερωμένες σε πάσχοντες μεμονωμένων ασθενειών (όπως AIDS, Καρκίνος, κ.λπ.), στο παρελθόν δεν υπήρχε μια ημέρα για την εκπροσώπηση των ασθενών σπάνιων ασθενειών.

Το 2009 η Ημέρα των Σπάνιων Παθήσεων έγινε παγκόσμια, καθώς ο Αμερικανικός Εθνικός Οργανισμός για τις Σπάνιες Διαταραχές κινητοποίησε 200 οργανώσεις υπεράσπισης ασθενών με σπάνιες ασθένειες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οργανώσεις στην Κίνα, την Αυστραλία, την Ταϊβάν και τη Λατινική Αμερική ηγούνται επίσης προσπάθειες στις αντίστοιχες χώρες τους για συντονισμό δραστηριοτήτων και προώθηση της ημέρας.

p1

p2

p3

p4

p5

Αρχεία

  1. spanies_pathiseis_chania_1