Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2022

«Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης 2022» 26 Αυγούστου 2022 – 4 Σεπτεμβρίου 2022 Χανιά

22.08.2022 | Ώρα δημοσίευσης: 13:20

Ένα χρόνο μετά το θάνατο του Κορυφαίου Συνθέτη, ο τόπος του, τιμώντας τη Μνήμη του, αναβαθμίζει το «Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης» το οποίο πραγματοποιείται από το 2015 στα Χανιά. Μια διεθνής διοργάνωση σχεδιασμένη να προσεγγίζει το σύνολο των πτυχών της προσωπικότητας του Μίκη. Τον Λαϊκό, τον Κλασικό, τον Λυρικό, τον Στοχαστή, τον Δημιουργό που τολμούσε!

 Αυτό είναι το Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης, από τα τέλη Αυγούστου έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και παράλληλων δράσεων.

Διοργάνωση:

Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

Δήμος Χανίων, ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ

Παγκρήτιος Σύλλογος «Φίλοι Μίκη Θεοδωράκη»

Οργάνωση Παραγωγής: Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης

Η προσέλευση θα γίνεται με δελτία ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟΥ, είτε ηλεκτρονικά  από το  www.chania-culture.gr, είτε με παραλαβή από το Μεγάλο Αρσενάλι, καθημερινά 10.00 – 14.00 & 19.00 – 23.00.     

 

Ετήσιο Μνημόσυνο

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022 – Ημέρα Μνήμης 

 

Α' ΜΕΡΟΣ

Πρωί: ώρα 11:00 π.μ., Κοιμητήριο Γαλατά Χανίων

•          Επιμνημόσυνη Δέηση

•          Κατάθεση λουλουδιών

•          Ενός λεπτού σιγή

•          Τραγούδι από την Εφηβική Χορωδία του Δήμου Χανίων

            Διεύθυνση: Νίκος Περάκης

Επίσκεψη στο πατρικό σπίτι των Θεοδωράκηδων στο Γαλατά

 

Β' ΜΕΡΟΣ

Απόγευμα: Ενετικό Λιμάνι Χανίων

- Η Φιλαρμονική του Δήμου Χανίων με έργα του Μίκη, ώρα 18:30, Γιαλί Τζαμί 

- Εγκαίνια της Έκθεσης «Μίκης Θεοδωράκης 1925-2021», ώρα 19:30, στο Μεγάλο Αρσενάλι

- Κεντρική Εκδήλωση Μνήμης, Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, ώρα 20:30, Ενετικό Λιμάνι

- Χαιρετισμοί από τους:

•          Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νικόλαο Καλογερή

•          Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη

•          Πρόεδρο του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη

- Ομιλία από τον Κώστα Γουλιάμο, Καθηγητή Πολιτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας, τακτικό Μέλος της “Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών & Τεχνών”, τ. πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

- Μουσικό κλείσιμο με το 2ο Κουαρτέτο του Μίκη Θεοδωράκη, «Το κοιμητήριο» (1946), από το Νέο Κρητικό Κουαρτέτο: Γιάννης Μαγειρόπουλος βιολί, Γεώργιος Χλιαβώρας βιολί, Στέφανος Συμεωνίδης βιόλα, Κωστής Σπυριδάκης τσέλο.

 

Προφεστιβαλικές & παράλληλες δράσεις

 

 • Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022 – Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022  

Έκθεση: «Μίκης Θεοδωράκης 1925-2021»στο Μεγάλο Αρσενάλι, Ενετικό Λιμάνι Χανίων, ώρες λειτουργίας: 10:00-14:00 και 19:00-23:00

Σε συνδιοργάνωση με την Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» και το Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής».

Η έκθεση παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου το 2005, με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης, 80 Χρόνια», στο πλαίσιο του εορτασμού των 80 χρόνων του Μίκη Θεοδωράκη. Περιλαμβάνει ντοκουμέντα από το Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη & τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη». Η έρευνα και η επιλογή του υλικού ανήκουν στη Μουσικολόγο Βάλια Βράκα και τον Ιστορικό, Τάσο Σακελαρόπουλο, ενώ την επιμέλεια της έκθεσης είχε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, Δημήτρης Αντωνακάκης.

Σήμερα, παρουσιάζεται στον ίδιο χώρο, σε επιμέλεια Λευτέρη Λαμπράκη, με τον τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης, 1925-2021», σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Χανίων, της ΚΕΠΠΕΔΗΧ -ΚΑΜ και του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, ενώ την οργάνωση και την παραγωγή έχει η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης.

 Παράλληλα με την έκθεση «Μίκης Θεοδωράκης, 1925-2021», λειτουργεί στο χώρο και η ψηφιακή έκθεση «Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης», η οποία προέρχεται από την ομώνυμη έκθεση που οργανώθηκε στο Μέγαρο Μουσικής για τον εορτασμό των 95ων γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής». Ο σχεδιασμός και η επιμέλεια ήταν της Ερατώς Κουτσουδάκη, Αρχιτέκτονα-Μουσειολόγου, η δε επιστημονική επιμέλεια της Στεφανίας Μεράκου, Μουσικολόγου, Διευθύντριας της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» και της Βάλιας Βράκα, Μουσικολόγου, υπεύθυνης Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της ίδιας βιβλιοθήκης. Ο συντονισμός της έκθεσης ήταν του Αλέξανδρου Χαρκιολάκη, διευθυντή του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», ενώ χορηγός της υπήρξε ο Δρ. Peter Hanser-Strecker, Strecker Stiftung.

Πρόκειται για την πρώτη και πλέον ολοκληρωμένη έκθεση ενός ολόκληρου Γαλαξία: όλα τα χειρόγραφα, οι φωτογραφίες, ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα, επίσημα έγγραφα κι άλλο πολύτιμο αρχειακό υλικό από την 96χρονη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη προέρχονται από το Αρχείο του. Η έκθεση είναι χωρισμένη σε 16 περιόδους της ζωής ενός από τους πλέον πολυδιάστατους Καλλιτέχνες, που ενσαρκώνει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον το Ελληνικό στοιχείο. Είναι η φωνή της Ελλάδας και ταυτόχρονα ένας σημαντικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ιστορίας, της οποίας ήταν ζωοδότης κατά τα τελευταία εκατό χρόνια.

 

 • Κυριακή 28 Αυγούστου 2022, ώρα 19.00, Θέατρο «Μ. Θεοδωράκης» Ενετικό Λιμάνι Χανίων. 

«Τα κόμικς συναντούν τον Μίκη», σε συνεργασία με το Chaniartoon International Comic and Animation Festival, Εργαστήρι σκίτσου για όλες τις ηλικίες.

 

 • Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022, ώρα 19.00, Θέατρο «Μ. Θεοδωράκης» Ενετικό Λιμάνι Χανίων. 

Μια παρέα για τον Μίκη, Δημιουργικά εργαστήρια για την καλλιέργεια της παιδείας μέσα από τις εικαστικές τέχνες, για μικρά και μεγάλα παιδιά.

 

 • Τρίτη 30 Αυγούστου 2022 ώρα 19:00, Θέατρο «Μ. Θεοδωράκης» Ενετικό Λιμάνι Χανίων. 

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων συναντά τον Μίκη Θεοδωράκη με ένα κινηματογραφικό εργαστήρι.

 

 • Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 19.00, στο Μεγάλο Αρσενάλι, Ενετικό Λιμάνι Χανίων 

Από τις πηγές: Δύο ομιλίες από το Αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη

 1. Πρώτα βήματα στη μουσική σύνθεση, πρώτη φορά στην Κρήτη

Στεφανία Μεράκου, Διευθύντρια Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

 1. Ο «κλασικός» Μίκης

Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, Διευθυντής Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

 • Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022, στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», Ενετικό Λιμάνι Χανίων, ώρα 19:00 

Συναυλία: Τριλογία του Μίκη, Μαουτχάουζεν, Λιποτάκτες & Romancero Gitano

Μουσικό Σύνολο Vamos, Ερμηνεία τραγουδιών: Τάσος Αποστόλου, Άννα Κώτη

Αφιερωμένη στον Henning Zierock


Φεστιβαλικές Εκδηλώσεις

 

 • Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022, στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου, ώρα 21:00 

Συναυλία: «Νύχτα μαγικιά» 

Με τη Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης

 Ερμηνεία τραγουδιών: Γλυκερία, Βασίλης Λέκκας, Δημήτρης Μπάσης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Παναγιώτης Πετράκης, Ελισάβετ Βερούλη και Άγγελος Θεοδωράκης – Παπαγγελίδης

 

 • Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022 στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου ώρα 21:00

Συναυλία: «Ο Μίκης και η Κρήτη: Συμφωνικά Έργα και Τραγούδια»

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ 

Διεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης

Μουσική επιμέλεια - πιάνο: Τατιάνα Παπαγεωργίου

Ερμηνεία τραγουδιών: Μαρία Σουλτάτου

Κρητικός Μουσικός Πρόλογος από τον Παραδοσιακό Σύλλογο «Χάρχαλης», Στέλιος & Λεωνίδας Λαϊνάκης, Παναγιώτης Δαρμαράκης

 

Η συναυλία παρουσιάζει αγαπημένες μελωδίες, τραγούδια και συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη που αντλούν έμπνευση από την μουσική παράδοση της Κρήτης, μια πηγή έμπνευσης που διαπερνά ολόκληρο το μουσικό του σύμπαν, από τα κλασικά συμφωνικά έργα της περιόδου 1940-50έως και τον διάσημο κινηματογραφικό και συμφωνικό «Ζορμπά» του 1964 και 1987. Σε πρώτη εκτέλεση θα παρουσιαστεί το «Κρητικό Κοντσέρτο» για πιάνο και ορχήστρα, το οποίο ενσωματώνει τον «Συρτό Χανιώτικο» στην αρχική του μορφή, έργο που πρωτοέγραψε και διήυθυνε ο 26χρονος Μίκης Θεοδωράκης στην πρώτη του συναυλία στα Χανιά το 1951. Το έργο αυτό μετέγραψε και επεξεργάστηκε ο συνθέτης αργότερα σε άλλες μορφές, για πιάνο και κρουστά, για πιάνο σόλο, για πιάνο και βιολί, και μερικώς για συμφωνική ορχήστρα. Όμως οι παρτιτούρες της αρχικής μορφή του 1951 χάθηκαν, και την αποκατάσταση κι επανενορχήστρωση του πρωτότυπου έργου για πιάνο και ορχήστρα έφερε εις πέρας η Τατιάνα Παπαγεωργίου το 2018, σε συνεργασία με τον Μίκη Θεοδωράκη, όποτε και έδωσε την πρώτη εκτέλεση με την Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας του Κιέβου.

 

 • Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022 στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης ώρα 21:00

Συναυλία: «Ο Μίκης αφηγείται…»

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Κεχράκος

Ερμηνεία τραγουδιών: Ιωάννα Φόρτη

Με την συνδρομή του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ)

 

Μια παράσταση για τον Μίκη Θεοδωράκη γεμάτη από σελίδες ιστορίας της νεότερης Ελλάδας, όπως ο ίδιος τις αφηγείται, πλαισιωμένες από μουσικές και τραγούδια του, ζωντανά εκτελεσμένες από τετραμελές μουσικό σύνολο και γυναικεία φωνή.

Μια αμιγώς ακουστική εμπειρία, που φιλοδοξεί να θυμίσει στους παλαιότερους, να πληροφορήσει τους νεότερους, να προβληματίσει, να συγκινήσει, να ενώσει.

Ο Μίκης Θεοδωράκης αυτοβιογραφείται. Κάνει μια κατάδυση στο χρόνο και τις μνήμες του και αφηγείται γεγονότα και συναισθήματα που διαμόρφωσαν την προσωπικότητά του και καθόρισαν την καλλιτεχνική και πολιτική πορεία του.

Τι μπορεί να σημαίνει το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη για τις γενιές που έρχονται; Τον Μίκη Θεοδωράκη δεν τον χαρακτήριζε μόνο η απέραντη αλήθεια της μουσικής του, μα και η επιστημονική του κατάρτιση και ο λόγος του, γραπτός και προφορικός. Αυτό μας ενέπνευσε για την σύλληψη της αρχικής ιδέας. Να μοιραστούμε δηλαδη μαζί με την μουσική του και τις σκέψεις του, τη ματιά του, τα βιώματα του, που είναι με μοναδικό τρόπο αλληλένδετα με τη μουσική του.

Με ένα πολυκάναλο sound installation σύστημα, θα δημιουργείται ένα ξεχωριστό ηχητικό περιβάλλον με ηχογραφήματα της φωνής του.

Πρόγραμμα Μίκης Θεοδωράκης