Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2022

«Τα Χανιά αλλάζουν»: Ανάπλαση σε 30 οικοδ. τετράγωνα στο κέντρο της πόλης και ολοκλήρωση του Ποδηλατοδρομίου στα Καθιανά, προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

20.07.2022 | Ώρα δημοσίευσης: 02:07

Την έγκριση χρηματοδότησης δύο εξαιρετικά σημαντικών έργων για τον Δήμο Χανίων, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του Υπουργείου Οικονομικών, γνωστοποίησε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, σήμερα, Τετάρτη 20/07/2022 , στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Πρόκειται για τα έργα «Αστική Ανάπλαση Οικιστικού Κέντρου Χανίων» και «Στρατηγική Ανάπλαση Περιοχής Ποδηλατοδρομίου Δήμου Χανίων», ο προϋπολογισμός των οποίων προσεγγίζει τα 14.500.000 ευρώ συνολικά.

Στη Συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, Ευτύχης Δαμιανάκης, ο Γ.Γ. του Δήμου, Γιώργος Φραγκιαδάκης, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Δ.Κ., εκπρόσωποι αθλητικών Συλλόγων και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου.

«Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για τα Χανιά, ως αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης προσπάθειας, που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια από το σύνολο των Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων και ιδιαίτερα των Δ/νσεων Τεχνικών Έργων & Προγραμματισμού», τόνισε χαρακτηριστικά κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης αναφερόμενος στην ένταξη των  δύο «εμβληματικών έργων», όπως τα χαρακτήρισε.

«Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη χρηματοδότηση, που πετυχαίνει Δήμος σε επίπεδο χώρας και μάλιστα σε μία διαδικασία, όπου οι προτάσεις μας επιλέχθηκαν στο σύνολο του ποσού, που αιτηθήκαμε και είναι άμεσα χρηματοδοτούμενες», πρόσθεσε ο κ. Σημανδηράκης, παρατηρώντας ότι  τα εν λόγω έργα θα δημοπρατηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα στις αρχές του ερχόμενου έτους, να ξεκινήσει η υλοποίησή τους.

«Τα έργα είναι απολύτως ώριμα και έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις», επεσήμανε ο Δήμαρχος Χανίων, τονίζοντας παράλληλα ότι οι προτάσεις του Δήμου Χανίων βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία των έργων, που χρηματοδοτούνται άμεσα και στο σύνολό τους. Ολοκληρώνοντας ο κ. Σημανδηράκης ευχαρίστησε θερμά τα στελέχη του Δήμου, που ανταποκρίθηκαν στα χρονοδιαγράμματα της απαιτητικής διαδικασίας, τον Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, για την έγκριση, τη Βουλευτή Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη, για την ενίσχυση της προσπάθειας διεκδίκησης, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, για τη συνολική υποστήριξη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους Αντιδημάρχους και τα στελέχη του Δήμου.

 

 

Στις τεχνικές παραμέτρους των δύο έργων αναφέρθηκαν ο Προϊστάμενος Τεχνικών Έργων του Δήμου, Γιώργος Ευθυμίου, και η Επιστημονική Συνεργάτιδα του Δημάρχου Χανίων, αρχιτέκτονας, Μαρίνα Μιχαηλίδου.

Στην ανάπλαση των 30 οικοδομικών τετραγώνων στο κέντρο των Χανίων, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε μεταξύ άλλων πως θα πρόκειται για μια συνολική ανάπλαση, σε περίπου 34.700 τετραγωνικά μέτρα του αστικού κέντρου, με νέα πεζοδρόμια που περιλαμβάνουν σύγχρονα, όμορφα υλικά, οικολογικό φωτισμό, πλούσια νέα φύτευση και αστικό εξοπλισμό, με έμφαση την προσβασιμότητα για όλους και την αναβαθμισμένη εικόνα του κέντρου. Η ανάπλαση οριοθετείται δυτικά από την οδό Κισάμου, ανατολικά από την οδό Καραϊσκάκη, βόρεια από την οδό Κυδωνίας και νότια από την οδό Μ. Μπότσαρη. 

 

Ως προς το Ποδηλατοδρόμιο, ο κ. Ευθυμίου ανέπτυξε το χρονικό της κατασκευής του και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην παρούσα κατάσταση, ενώ εξήγησε πως με την στρατηγική ανάπλαση, αρχικού προϋπολογισμού 8.000.000 ευρώ συνολικά, θα μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά και να είναι αντάξιο μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων διεθνών προδιαγραφών.

 «Για τα Χανιά, είναι μία πολύ σημαντική μέρα, γιατί ο Δήμος μας ήταν μεταξύ των 16 Δήμων της χώρας, που μπήκαν στην πρώτη φάση υλοποίησης. Έχει μεγάλη σημασία να στηρίζονται οι σοβαρές προσπάθειες προς όφελος των Χανίων και των κατοίκων τους. Σε σχέση με το ποδηλατοδρόμιο, ανεξαρτήτως των όποιων ευθυνών, αποκαθίσταται από την παρούσα δημοτική αρχή, μία ντροπή για όλους μας στα Χανιά», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Χανίων, Ευτύχης Δαμιανάκης, παρατηρώντας ότι τα δύο έργα θα δώσουν στον τόπο μας προστιθέμενη αξία.

Την ικανοποίησή τους για την ένταξη των έργων εξέφρασαν και οι Αντιδήμαρχοι Αθλητισμού, Στέλιος Μιχαηλάκης, ο οποίος σημείωσε πως «πρόκειται για ένα όνειρο που από σήμερα, ξεκινάει να γίνεται πραγματικότητα», ενώ ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μιχάλης Καλογριδάκης υπογράμμισε τη σκληρή δουλειά που έγινε από την Υπηρεσία, η αξία της οποίας αναγνωρίζεται με την ένταξη και των δύο έργων, χωρίς την παραμικρή τροποποίηση.

Από μεριάς της, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αρωνίου, Μαρία Στρατουδάκη, συνεχάρη τη δημοτική αρχή και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της, εκ μέρους των κατοίκων της περιοχής.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου τοποθετήθηκαν  και οι εκπρόσωποι των αθλητικών Συλλόγων «Τάλως», Νεκτάριος Πανηγυράκης, και «Κύδων», Γιάννης Σταυρακάκης, συγχαίροντας την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Δήμου Χανίων για τη σκληρή δουλειά και το αποτέλεσμα που έφερε.