Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2022

Ξεκίνησε το streetwork στον Δήμο Χανίων από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Εξαρτημένων

07.04.2022 | Ώρα δημοσίευσης: 02:04

Στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης, που υπέγραψε με τον Δήμο Χανίων, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Εξαρτημένων ξεκίνησε τις παρακάτω δράσεις:

-          Προσέγγιση ανθρώπων με προβλήματα εξάρτησης σε κεντρικά σημεία της πόλης και σε σημαντικές υπηρεσίες (streetwork). Η δράση αυτή πραγματοποιείται από εξειδικευμένο προσωπικό και απευθύνεται σε ανθρώπους με προβλήματα εξάρτησης, οι οποίοι συχνάζουν σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης ή προσεγγίζουν συγκεκριμένες υπηρεσίες για να καλύψουν σημαντικές ανάγκες. Στόχος της εν λόγω παρέμβασης είναι η κινητοποίηση των ανθρώπων, προκειμένου να ενταχθούν σε θεραπευτικές διαδικασίες και να λάβουν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

-          Ομιλίες σε εκπαιδευτικούς και γονείς σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να ενημερωθούν για το φαινόμενο της εξάρτησης και να ευαισθητοποιηθούν στην πρόληψη των εξαρτήσεων στη σχολική κοινότητα.

Οι παραπάνω δράσεις βρίσκονται εν εξελίξει και θα διαρκέσουν έως το τέλος του 2022.

Τέλος, έχουν ήδη υλοποιηθεί επιμορφωτικά σεμινάρια σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κοινωνικών υπηρεσιών, που απασχολούνται στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων. Στόχος των εν λόγω σεμιναρίων ήταν η ανάπτυξη στενής και συνεχούς συνεργασίας μεταξύ του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Εξαρτημένων και των κοινωνικών υπηρεσιών και φορέων του Δήμου. Η συνεργασία αυτή θα συμβάλει στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών στήριξης σε ανθρώπους, που προσεγγίζουν τις εν λόγω υπηρεσίες και αντιμετωπίζουν ζητήματα εξάρτησης.

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας είναι ένα πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υποστηρίζει ανθρώπους με προβλήματα εξάρτησης (από αλκοόλ, παράνομες ουσίες, τυχερά παιχνίδια, διαδίκτυο) και τους συγγενείς τους. Χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας, λειτουργεί σε συνεργασία με τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. και οι υπηρεσίες, που παρέχει, είναι δωρεάν. Τα ραντεβού κλείνονται άμεσα και πραγματοποιούνται με σεβασμό στο απόρρητο.

Οι δράσεις, που αναπτύσσει το πρόγραμμα για την ψυχοκοινωνική στήριξη των άμεσα ενδιαφερομένων και των οικογενειών τους, είναι οι εξής:

  • Ατομικές συναντήσεις
  • Ομαδικές συναντήσεις
  • Ενημερωτικά σεμινάρια για το φαινόμενο της εξάρτησης και τους τρόπους αντιμετώπισής της
  • Δράσεις στην τοπική κοινότητα
  • Διασύνδεση με ομάδες αυτοβοήθειας

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Πρόγραμμα Προαγωγή Αυτοβοήθειας Εξαρτημένων Χανίων

Τσουδερών 73

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-16:00

Τηλ:28210-23432

Ηλ. Ταχυδρομείο: chania@selfhelp.gr

p1

p2

p3

p4