Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2022

Ομόφωνο ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για την ακρίβεια

02.03.2022 | Ώρα δημοσίευσης: 11:03

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων με την υπ’ αριθμ. 50 ομόφωνη Απόφασή του, που ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της 18ης Φεβρουαρίου 2022, εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα σχετικά με την ακρίβεια.

Στο εν λόγω ψήφισμα επισημαίνεται χαρακτηριστικά:

«Ήδη από τον Οκτώβριο, με βάση επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και το βίωμα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, οι ανατιμήσεις έχουν εκτοξεύσει το κόστος ειδών πρώτης ανάγκης σε δυσθεώρητα ύψη. Από το ψωμί, το ελαιόλαδο και το κρέας μέχρι το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα. Τον ίδιο μήνα καταγράφηκε η υψηλότερη τιμή πληθωρισμού της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα. Παράλληλα, τα ενοίκια συνεχίζουν την ξέφρενη ανοδική πορεία τους, καθιστώντας τη στέγαση «ρωμαϊκή αρένα» για τους μη προνομιούχους. Το μηνιάτικο έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος της αξίας του και δεν φτάνει πια για να καλύψει ούτε το μισό των μηνιαίων αναγκών των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των μικρών επιχειρήσεων, λόγω του τεράστιου κύματος ακρίβειας. Το κράτος οφείλει και μπορεί να προστατεύσει την πληττόμενη πλειοψηφία των πολιτών και να βάλει φρένο στις ανατιμήσεις με συγκεκριμένες πολιτικές, που να προστατεύουν το εισόδημα των εργαζόμενων. Παράλληλα, το κόστος λειτουργίας των ενεργοβόρων υπηρεσιών  ζωτικών κοινωνικών αγαθών των Δήμων, όπως η ύδρευση, η αποχέτευση η καθαριότητα, η επεξεργασία των λυμάτων και των στερεών αποβλήτων έχει αυξηθεί σημαντικά, δημιουργώντας μια κατάσταση  οικονομικής ασφυξίας. Συνεπώς, απαιτούμε να δοθεί λύση από την κυβέρνηση, ώστε να είναι βιώσιμη η λειτουργία τους, να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας τους, χωρίς καμία επιβάρυνση στους δημότες.

Ως Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων τασσόμαστε στο πλευρό των πληττόμενων τάξεων και στηρίζουμε κάθε διεκδίκηση για προστασία του εισοδήματός τους και της αξίας του».