Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2022

Ομόφωνο ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για το εισιτήριο – κάρτα εισόδου αθλητή στο Ε.Α.Κ. Χανίων

02.03.2022 | Ώρα δημοσίευσης: 11:03

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων με την υπ’ αριθμ. 33 ομόφωνη Απόφασή του, που ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της 2ας Φεβρουαρίου 2022, εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα αναφορικά με την έκδοση κάρτας εισόδου αθλητή στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων.

Ειδικότερα, στο εν λόγω ψήφισμα επισημαίνεται χαρακτηριστικά:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων καταδικάζει την απόφαση της διοίκησης του Ε.Α.Κ. να επιβάλει εισιτήριο - χαράτσι 5 ευρώ για την έκδοση κάρτας εισόδου αθλητή στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων, που υπάγεται στη Γ.Γ. Αθλητισμού.

Η παραπάνω απόφαση βάζει εμπόδια στην πρόσβαση στο Ε.Α.Κ., δηλαδή στην άθληση, σε μια περίοδο, που οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες είναι τσακισμένες οικονομικά και βλέπουν το εισόδημά τους να δέχεται τη χαριστική βολή από το μεγάλο κύμα ακρίβειας. Επιπλέον, η επιβολή ενός ακόμη χαρατσιού για τα λειτουργικά έξοδα του Ε.Α.Κ. είναι άδικη, σημαίνει στην ουσία διπλή φορολογία για υπηρεσίες, που ο λαός των Χανίων ήδη έχει πληρώσει αρκετά και πληρώνει στο κεντρικό κράτος με τη φορολογία.

Η διοίκηση του Ε.Α.Κ. Χανίων, ενώ θα έπρεπε να διεκδικεί από το Υπουργείο γενναία αύξηση των κονδυλίων για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων, την αναβάθμισή τους και τις προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, ζητά από τις χανιώτικες λαϊκές οικογένειες να γίνουν οι χρηματοδότες του -κατ’ όνομα τουλάχιστον-  δημόσιου Ε.Α.Κ., τη στιγμή, μάλιστα, που δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμα και τις συνδρομές τους στα σωματεία, οι οποίες δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες. Συνάμα, η ασφαλής λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων δεν επιτυγχάνεται με την κάρτα αθλητή όσων χρησιμοποιούν τους χώρους, αλλά με προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού και γενναία αύξηση των κονδυλίων για το Ε.Α.Κ. Χανίων.

Η απαράδεκτη αυτή λογική της ανταποδοτικότητας ενισχύει την επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων αθλητικών χώρων, το να θεωρούνται οι αθλητές πελάτες και να γίνεται το δικαίωμα στον αθλητισμό πανάκριβο εμπόρευμα, το οποίο θα απολαμβάνουν μόνο όσοι έχουν οικονομική δυνατότητα. Είναι συνέπεια της υποχρηματοδότησης και απαξίωσης διαχρονικά από τις κυβερνήσεις και την Ε.Ε. στον τομέα του δωρεάν μαζικού λαϊκού αθλητισμού. Αποτελεί εξέλιξη, που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην παράδοση της λειτουργίας του σε ιδιώτες με σοβαρές συνέπειες στον λαό και στη νεολαία, που αναγκάζονται να στερούνται το αναγκαίο  δικαίωμα στην άσκηση και τη Φυσική Αγωγή.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων διεκδικεί:

  • Την κατάργηση του χαρατσιού των 5 ευρώ ανά αθλητή στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων.
  • Την αύξηση της τακτικής επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό στο Ε.Α.Κ. Χανίων στο ύψος των αναγκών για την άμεση συντήρηση των εγκαταστάσεων του Εθνικού Σταδίου και του Κολυμβητηρίου, τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Την αύξηση της τακτικής επιχορήγησης στα ερασιτεχνικά σωματεία, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες ανάπτυξης του κάθε αθλήματος και την ανάγκη να υπάρχουν προγράμματα μαζικού αθλητισμού δωρεάν για όλους».