Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2022

Συνάντηση Δημάρχου Χανίων, Π. Σημανδηράκη με τον Πρόεδρο των Εξ. Σχέσεων της Ευρωπαϊκής και Κοινωνικής Επιτροπής και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας της Κοινωνίας των Πολιτών

07.09.2022 | Ώρα δημοσίευσης: 12:09

Στο Δημαρχείο Χανίων, υποδέχθηκε ο Δήμαρχος, Παναγιώτης Σημανδηράκης, χθες το απόγευμα τον Πρόεδρο του Τμήματος Εξ. Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Δημήτρη Δημητριάδη, καθώς και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας της Κοινωνίας των Πολιτών, Ιωάννη Βαρδακαστάννη. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων, Γιώργος Φραγκιαδάκης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας, με θέμα την Γαλάζια Οικονομία (Blue Economy) και την Ανάπτυξη (Blue Growth), που πραγματοποιείται σήμερα στα Χανιά.

Ο Δήμαρχος Χανίων κατά τη συνάντηση με τους δύο άνδρες, εξέφρασε την ανάγκη να αναπτυχθούν πολιτικές προς την κατεύθυνση της Γαλάζιας Οικονομίας (Blue Economy), ενώ σε δηλώσεις του, ο κ. Σημανδηράκης τόνισε: «η επιλογή των Χανίων για την πραγματοποίηση της συνεδρίασης, έχει να κάνει με το ειδικό ενδιαφέρον της Επιτροπής, να μπορέσει στο κέντρο της Μεσογείου, να αναπτύξει τα ζητήματα που αφορούν την Γαλάζια οικονομία. Η αξιοποίηση των πόρων που παρέχουν οι παράκτιες περιοχές, τόσο στο κομμάτι της αλιείας, τον τουρισμό και σε όλες τις δραστηριότητες, που συνδέονται με την βιωσιμότητα και το περιβάλλον. Είδαμε τις πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σίγουρο είναι ότι έχουμε να αναπτύξουμε περισσότερες στην κατεύθυνση αυτή».

Με τη σειρά του ο κ. Δημητριάδης, ανέφερε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για «ένα θέμα το οποίο απασχολεί ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και κυρίως τη δική μας Επιτροπή, η οποία εκφράζει την Κοινωνία των Πολιτών, δηλαδή τους εργοδότες, τους εργαζόμενους και μη, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ομάδες καταναλωτών, ομάδες αγροτών, που είναι πολύ σημαντικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συνεδρίαση αυτή γίνεται στα Χανιά, γιατί ακριβώς θέλουμε να δώσουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη προσοχή στην εκτός Βρυξελλών πολιτική, η οποία θα μεταφερθεί τους πολίτες μας, γιατί θεωρούμε ότι η Μπλε οικονομία είναι ανερχόμενη και ήδη έχουν παρθεί πολύ σημαντικά μέτρα».

Τέλος ο κ. Βαρδακαστάνης σημείωσε ότι η συνάντηση με τον Δήμαρχο ήταν «εξόχως σημαντική, διότι είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για πολύ σημαντικά θέματα» και συμπλήρωσε πως «η ενεργειακή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και στην Ευρώπη σήμερα, η κρίση που μαστίζει τα νοικοκυριά, τους πολίτες και επιχειρήσεις, δημιουργεί την ανάγκη να έχουμε ένα άλλο πρότυπο, ένα άλλο μοντέλο ενεργειακής πολιτικής και για τον μικρότερο τόπο μας, ας πούμε για την Κρήτη. Θέλουμε να συζητήσουμε εδώ με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, από το Πολυτεχνείο από τα ινστιτούτα εδώ στα Χανιά, για τη Γαλάζια Οικονομία για τη θάλασσα, για όλες τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις υπάρχουν αυτή  την περίοδο στις παράκτιες ζώνες».

Με το πέρας της συνάντησης, ο Δήμαρχος Χανίων προσέφερε αναμνηστικά δώρα στους δύο Προέδρους, ενώ στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, 7 Σεπ. 22, συμμετείχε ο Γ.Γ. του Δήμου Χανίων, Γ. Φραγκιαδάκης.