Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2022

Ένταξη Δήμου Χανίων στο πρόγραμμα «Στέγαση & Εργασία» - Π. Σημανδηράκης: «Στηρίζουμε στην πράξη τους συμπολίτες μας, που βρίσκονται σε δυσχερή θέση»

16.03.2022 | Ώρα δημοσίευσης: 01:03

Ο Δήμος Χανίων εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Στέγαση & Εργασία» για τους άστεγους, που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με αρχή διαχείρισης το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας & Ανθρώπινου Δυναμικού. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 400.000 ευρώ και έχει ως διαχειριστή φορέα τη Σύμπραξη Φορέων Χανίων για την Ανάπτυξη & την Απασχόληση.

Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή υπηρεσιών στέγασης, ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενεργοποίησης, κατάρτισης & προώθησης στην εργασία άστεγων νοικοκυριών.

Ως ωφελούμενες μονάδες του προγράμματος ορίζονται οι ακόλουθες κατηγορίες:

α. Οικογένειες και άτομα, που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Μεταβατικής Φιλοξενίας Αστέγων και Υπνωτήρια,

β. Οικογένειες και άτομα, που έχουν καταγραφεί από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων ως άστεγοι, που διαβιούν στον δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα,

γ. Γυναίκες, που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών θυμάτων βίας και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία,

δ. Άτομα, που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Προσωρινής Φιλοξενίας Μονάδων Κοινωνικής Επανένταξης Πιστοποιημένων Θεραπευτικών Προγραμμάτων Εξαρτημένων Ατόμων Φορέων του ν. 4139/2013 (Α΄ 74), όπως εκάστοτε ισχύει, και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία.

Το πρόγραμμα επιδοτεί τη στέγαση για 2 έτη, την πληρωμή λογαριασμών Δ.Ε.Κ.Ο., την αγορά οικιακού εξοπλισμού, την πλήρη επιδότηση εργασίας για ένα έτος και την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενου & εργοδότη για το δεύτερο έτος, την επιδότηση δημιουργίας επιχείρησης και την απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων.

Οι επιχειρησιακοί στόχοι του προγράμματος στα Χανιά είναι:

ü  Η άμεση μετάβαση σε αυτόνομες μορφές διαβίωσης, μέσω της παροχής υπηρεσιών στέγασης & κοινωνικής φροντίδας κατ’ ελάχιστον 19 αστέγων νοικοκυριών με 42 ωφελούμενους.

ü  Η ένταξη στο πρόγραμμα του συνόλου των ωφελούμενων για διάστημα έως και είκοσι τέσσερις μήνες.

ü  Η επανένταξη στον κοινωνικό ιστό, μέσω της παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής & εργασιακής επανένταξης.

ü  Η υποχρεωτική ένταξη των ενηλίκων ωφελούμενων ικανών προς εργασία, σε ποσοστό τουλάχιστον 20% σε επιδοτούμενη εργασία και 10% σε επιδότηση για απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων.

ü  Η ανάπτυξη συνεργειών με συναρμόδιες Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δικαιούχου και άλλων Δημοσίων Φορέων.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε σχετικά: «Επεκτείνουμε το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» από 14 σε 43 Δήμους σε όλη τη χώρα. Με τον τρόπο αυτό καταπολεμούμε ενεργά την αστεγία. Καλύπτουμε σε ακόμα περισσότερους συμπολίτες μας,  για δύο χρόνια το ενοίκιο και τα έξοδα οικοσκευής και ΔΕΚΟ, αλλά και για ένα χρόνο πλήρως το μισθό τους. Κεντρικό κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση με αποτελεσματικές συνέργειες ενισχύουμε την κοινωνική επανένταξη των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας. Όλοι μαζί καταπολεμούμε τη φτώχεια και την αστεγία και συμβάλλουμε ουσιαστικά στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, όσων συμπολιτών μας έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, επισημαίνει: «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικής παρέμβασης στον τομέα της αστεγίας, της επιστροφής και της επανένταξης στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή με χαρακτήρα μόνιμης δημόσιας πολιτικής. Ευχαριστούμε το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και την αρμόδια Υφυπουργό, Δόμνα Μιχαηλίδου, για την έμπρακτη στήριξη στους συμπολίτες μας, που βρίσκονται σε δυσχερή θέση».

 Πληροφορίες από Δευτέρα 21/03/2022:

Τμήμα  Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας ΑμεΑ και Ισότητας Δ. Χανίων:  28213 41695
Σύμπραξη Χανίων:  28210 56899.