Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2023

Στην τελική ευθεία η διαμόρφωση του Πάρκου και της περιοχής των Αγίων Αποστόλων – Υπέγραψε τις μελέτες εφαρμογής ο Δήμαρχος Χανίων, Π. Σημανδηράκης

01.08.2023 | Ώρα δημοσίευσης: 13:58

Στην υπογραφή των μελετών εφαρμογής της Διαχειριστικής Μελέτης για το Πάρκο των Αγίων Αποστόλων και της ευρύτερης περιοχής, προχώρησε σήμερα ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, με την ανάδοχο εταιρία μελετητών. Στην υπογραφή της σύμβασης παρόντες ήταν οι Αντιδήμαρχοι Χανίων, Μιχάλης Καλογριδάκης, Ελένη Ζερβουδάκη, Αντώνης Βαρδάκης, καθώς και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Δαράτσου, Κώστας Τσισμενάκης.

Αντικείμενο της μελέτης είναι η εκπόνηση όλων των απαιτούμενων  μελετών, η εξασφάλιση του συνόλου των απαραίτητων εγκρίσεων και αδειών και η σύνταξη των τευχών για τη δημοπράτηση των έργων, βάσει της προμελέτης που έχει προηγηθεί στην εγκεκριμένη Διαχειριστική Μελέτη και αφορά στο Πάρκο των Αγίων Αποστόλων του Δήμου Χανίων.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Χανίων στο περιθώριο της υπογραφής, «σήμερα τιμάμε με τον καλύτερο τρόπο τη μνήμη του Μανώλη Σκουλάκη, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του. Ο Μανώλης Σκουλάκης ήταν ο Δήμαρχος που κατάφερε μαζί με τους πολίτες, μετά από πολλούς αγώνες να φέρει στην κυριότητα του Δήμου Χανίων, την έκταση των Αγίων Αποστόλων. Τη μεγαλύτερη έκταση πάρκου του Δήμου, που προσφέρεται στους πολίτες στη σημαντική ανάγκη για δημόσιο χώρο». Ο κ. Σημανδηράκης σημείωσε πως το μεγάλο αυτό έργο ύψους 600.300,00 ευρώ, περιλαμβάνει όλες τις μελέτες, αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις για τη δημοπράτηση του έργου αναβάθμισης στην περιοχή, με πόρους που επιλέχθηκαν από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπ. Εσωτερικών.

«Η διαμόρφωση του Πάρκου θα γίνει με απόλυτο σεβασμό στο πράσινο και το περιβάλλον της περιοχής, στην ανάγκη που έχουν οι πολίτες για αναψυχή, για άθληση, για να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές που προσφέρει η περιοχή των Αγίων Αποστόλων. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται να εφαρμόσει την κατεύθυνση που έδωσε ομόφωνα με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, για τη χρήση του δημόσιου χώρου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Χανίων.

Από τη μεριά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μιχάλης Καλογριδάκης, ευχαριστώντας τους εμπλεκόμενους, αναφέρθηκε στην εποχή των μεγάλων έργων και παρεμβάσεων που διανύουμε για τον Δήμο Χανίων, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στο οποίο εντάσσεται και η συγκεκριμένη σύμβαση, με 18 μήνες χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της, ενώ σημείωσε πώς τα 13 μελετητικά πτυχία που περιλαμβάνονται εντός της σύμβασης είναι τα εξής:

 1. Πολεοδομική Μελέτη,
 2. Αρχιτεκτονικές μελέτες κτηριακών εγκαταστάσεων και
 3. ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες,
 4. Στατικές μελέτες,
 5. Μηχανολογικές, ηλεκτρολογικές και ηλεκτρονικές μελέτες,
 6. Μελέτες Συγκοινωνιακών Έργων,
 7. Μελέτες Υδραυλικών Έργων,
 8. Τοπογραφική Μελέτη,
 9. Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας,
 10. Γεωτεχνικές Μελέτες και Έρευνες,
 11. Μελέτες Δασικής Αναψυχής και Μονοπατιών,
 12. Μελέτες Φυτοτεχνικής Διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου και έργων πρασίνου
 13. Περιβαλλοντικές Μελέτες.

3

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και αρμόδια της Δ.Ε. Νέας Κυδωνίας, Ελένη Ζερβουδάκη υπογράμμισε πως είναι ένα όραμα χρόνων των πολιτών και του αείμνηστου τ. Δημάρχου Μανώλη Σκουλάκη, που πλέον παίρνει σάρκα και οστά, καθώς όπως είπε, εκτός της χρηματοδότησης του συνόλου των μελετών, έχει εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση κατασκευής του έργου, ώστε να μην καθυστερήσει η υλοποίησή του. Την ικανοποίησή του για την πορεία του έργου, εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, Κ. Τσισμενάκης.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας, τοπογράφος-μηχανικός Σωτήρης Λιάρος, ανέφερε ότι πρόκειται για μία μελέτη με περιβαλλοντική-δασική χροιά, ενώ θα γίνει μεγάλη προσπάθεια για τη συγκοινωνιακή αναβάθμιση της περιοχής, ώστε να φτάνουν με τάξη και ασφάλεια όσοι προσεγγίζουν.

Το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης προβλέπει την ολοκλήρωσή του συνόλου των μελετών έως το πέρας 18 μηνών από σήμερα.