Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2023

Νέο πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων από τον Δήμο Χανίων σε δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς (σκύλους και γάτες)

18.07.2023 | Ώρα δημοσίευσης: 15:25

Ένα νέο πρόγραμμα για δωρεάν στειρώσεις σε δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμος Χανίων, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στο Δημαρχείο, από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Γιάννη Νικηφοράκη, την Πρόεδρο του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η προστασία των ζώων», Έφη Τσεκμέτζογλου και την Προϊσταμένη του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέλλα Χριστινάκη.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αφορά σε πολίτες, οι οποίοι διαμένουν εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Χανίων και ανήκουν στις παρακάτω ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες: άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, φοιτητές και ιδιοκτήτες ποιμνίων. Κριτήριο αποτελούν και τα  εισοδηματικά κριτήρια (έως και 10.000 ευρώ ετησίως).

Όπως επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Νικηφοράκης ο Δήμος Χανίων ξεκινάει ένα πρόγραμμα που γίνεται για πρώτη φορά σε επίπεδο Κρήτης και αφορά σε ιδιοκτήτες ζώων που ενώ θέλουν να φροντίσουν για τη στείρωση των κατοικίδιών τους, δεν δύνανται για οικονομικούς λόγους. «Η δαπάνη που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Χανίων για αυτή τη δράση, ανέρχεται σε πρώτη φάση στα 10.000 ευρώ που αναλογεί σε περίπου 100 στειρώσεις ζώων συντροφιάς και βούληση είναι να συνεχιστεί» ενώ συμπλήρωσε πως το πρόγραμμα στειρώσεων θα διεξαχθεί από τους συνεργαζόμενους με τον Δήμο Χανίων ιδιώτες κτηνίατρους.

«Σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία και με συνεχείς δράσεις του Δήμου Χανίων, έχουμε καταφέρει αυτά τα 4 χρόνια να διαχειριστούμε περίπου 1.600 ζώα, να πραγματοποιήσουμε περίπου 1.000 στειρώσεις και το σημαντικότερο να αυξήσουμε τις υιοθεσίες και τις αναδοχές για αυτά τα ζώα. Το ποσοστό αναδοχής των ζώων που έχουμε διαχειριστεί ξεπερνά πλέον το 60% και στόχος του Δήμου Χανίων, όπως και όλων των δημοτών και των φιλοζωικών σωματείων, είναι να μην υπάρχει κανένα αδέσποτο στους δρόμους», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Νικηφοράκης.

Στη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων αναφέρθηκε η Προϊσταμένη του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης και υπεύθυνη του Τμήματος Αδέσποτων του Δήμου Χανίων κ. Χριστινάκη, αναφέροντας ότι: «από αύριο Τετάρτη 19 Ιουλίου έως και την Παρασκευή 4 Αυγούστου οι πολίτες θα μπορούν να καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα, είτε με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω mail, είτε δια ζώσης. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να αιτηθεί μία και μόνο αίτηση, δηλαδή να ενταχθεί στο πρόγραμμα για ένα και μόνο δεσποζόμενο ζώο, ενώ πολίτες που ανήκουν σε παραπάνω από μία κατηγορίες ευπαθών ομάδων, θα μπορούν να καταθέτουν τα σχετικά έγγραφα, να συνεκτιμώνται και να ενισχύεται η τελική τους μοριοδότηση».

 Για ένα «πάγιο αίτημα» των φιλοζωικών Συλλόγων που ικανοποιείται από τον Δήμο Χανίων, έκανε λόγο η Πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η προστασία των ζώων», Έφη Τσεκμετζόγλου ενώ ανέφερε πως: «το μεγάλο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων δημιουργείται από τις εγκαταλείψεις από δεσποζόμενα ζώα, που ανήκουν σε ανθρώπους που δεν στειρώνουν τα ζώα τους και παρατάνε κουτάβια και γατάκια στους κάδους. Πρόκειται για μια κάνουλα που δεν κλείνει ποτέ. Χαιρόμαστε πάρα πολύ που ο Δήμος Χανίων ανέλαβε αυτήν την πρωτοβουλία και παροτρύνουμε και τους άλλους δήμους να αναλάβουν δράση, γιατί είναι λίγοι δήμοι στην Ελλάδα που έχουν εντοπίσει τη ρίζα του προβλήματος και έχουν ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα».  

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες και τα σχετικά δικαιολογητικά μαζί με την αίτηση, στον επίσημο ιστότοπο του Δήμου Χανίων www.chania.gr και στον παρακάτω σύνδεσμο (κλικ): 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΝ ΣΕ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΖΩΑ

*Τονίζεται ότι η προτεραιοποίηση των δικαιούχων θα γίνει με μοριοδότηση σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην με αριθμό 152/2023 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνηση, επικοινωνήστε με το:

Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης

 Κριάρη 40, Μέγαρο Πάνθεον (1ος όροφος)

 Email: t-agro@chania.gr 

 Τηλ. Επικοινωνίας:  2821 3 41645