Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2023

Αναβιώνει για 2η συνεχόμενη χρονιά η «Παραδοσιακή Στράτα» του Δήμου Χανίων - Κάθε Τρίτη απόγευμα το Ενετικό Λιμάνι γεμίζει παράδοση, μουσική και χορό

19.06.2023 | Ώρα δημοσίευσης: 15:06

Την αναβίωση της «Παραδοσιακής Στράτας», του παραδοσιακού μουσικοχορευτικού δρώμενου που διοργανώνει ο Δήμος Χανίων για δεύτερη συνεχή χρονιά, στα σοκάκια της παλιάς πόλης και του Ενετικού λιμανιού των Χανίων, ανακοίνωσε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νεκτάριος Ψαρουδάκης σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο.

Έπειτα από την τεράστια απήχηση που γνώρισε πέρυσι, η «Παραδοσιακή Στράτα»  πλαισιώνεται και φέτος από ομάδες από παραδοσιακούς συλλόγους του τόπου μας, με τη συνοδεία μουσικών παραδοσιακών οργάνων και καλλιτεχνών, που θα περιδιαβαίνουν για ακόμα μια χρονιά το παραλιακό τμήμα του Ενετικού λιμανιού. Το δρώμενο θα ξεκινήσει από αυτήν την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 στις 20:00 και θα επαλαμβάνεται για όλες τις Τρίτες του καλοκαιριού, αναβιώνοντας με μουσική και τραγούδι το παραδοσιακό έθιμο.

1

Τη Συνέντευξη παραχώρησε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νεκτάριος Ψαρουδάκης, ο οποίος είχε και τη σύλληψη της ιδέας, ενώ το παρών έδωσαν εκπρόσωποι όλων των παραδοσιακών συλλόγων που θα πλαισιώνουν κάθε Τρίτη τη δράση.

Ο κ. Ψαρουδάκης επισήμανε πως η «Παραδοσιακή Στράτα» γίνεται θεσμός και «σε μια πόλη όπως τα Χανιά που δεν κοιμάται ποτέ, συνεχίζουμε με την ίδια όρεξη και πάθος με σκοπό να μεταδώσουμε την παράδοση και τον πολιτισμό μας, στους πολίτες και στους επισκέπτες μας. Την Τρίτη 20 Ιουνίου στις 20:00, κάνουμε μια δυναμική αρχή για δεύτερη συνεχή χρονιά, με 19 διαφορετικούς συλλόγους, περισσότερα από 1.400 μέλη τους και 80 επαγγελματίες μουσικούς, που ασχολούνται με την Κρήτη, και με δρώμενα που θα αναδείξουν την παράδοση του τόπου μας».

Με τη σειρά του, εκπροσωπώντας τους παραδοσιακούς συλλόγους,  ο δάσκαλος του Λαογραφικού Ομίλου Χανίων και του Λυκείου Ελληνίδων Χανίων, Γιάννης Αγιασμενάκης, υπογράμμισε πως: «Μένοντας στην πιο όμορφη πόλη της Ελλάδας, κάθε Τρίτη όλοι οι σύλλογοι μαζί κάνουμε ακόμα πιο όμορφη, γεμίζοντας τους δρόμους, τα σοκάκια και τις στράτες των Χανίων με μουσική, δρώμενα και αναμνήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι φέτος η έναρξη της «Παραδοσιακής Στράτας» συμπίπτει με την έναρξη του 2ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, και ειδικά για την αυριανή μέρα το πρόγραμμα  περιλαμβάνει ομάδες με παραδοσιακές φορεσιές, κέφι και κρητική ζωντάνια, που θα ξεκινήσουν το απόγευμα από το Νεώριο Μώρο και με τραγούδια και μουσικές, θα διασχίζουν όλο το χερσαίο παραλιακό τμήμα, για να καταλήξουν στην πλατεία του Γυαλί Τζαμί, μετατρέποντας το Ενετικό Λιμάνι Χανίων, σε ένα ζωντανό κύτταρο παράδοσης και πολιτισμού.