Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2023

Ξεκινάει η ανακατασκευή του Ποδηλατοδρομίου στα Καθιανά Ακρωτηρίου - Έπειτα από 20 χρόνια εγκατάλειψης, ο Δήμος Χανίων λειτουργεί το 2ο Ποδηλατοδρόμιο στη χώρα

19.09.2023 | Ώρα δημοσίευσης: 15:53

Έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια, το Ποδηλατοδρόμιο στα Καθιανά Ακρωτηρίου παίρνει επιτέλους ζωή και εντός των επόμενων ημερών ξεκινάει η υλοποίηση του με μέριμνα του Δήμου Χανίων, καθιστώντας το το δεύτερο, δημόσιο Ποδηλατοδρόμιο διεθνών προδιαγραφών στην Ελλάδα.

Με τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης, από τον Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη και την εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, αρχίζει η εκπόνηση του έργου "Στρατηγική Ανάπλαση Περιοχής Ποδηλατοδρομίου Δήμου Χανίων", το οποίο προβλέπει την αποκατάσταση του εμβληματικού αθλητικού έργου, που δεν λειτούργησε ποτέ και αποτελούσε ένα κτίριο-φάντασμα για την περιοχή, όπως ειπώθηκε.

Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Ποδηλατοδρομίου στα Καθιανά, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μιχάλη Καλογριδάκη, του Αντιδημάρχου Αθλητισμού, Στέλιου Μιχαηλάκη, της Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Αρωνίου, Μαρία Στρατουδάκη, υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Χανίων και μελών της αθλητικής ποδηλατικής κοινότητας.

Ο προϋπολογισμός του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, προσεγγίζει τα 8.000.000 ευρώ, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους 18 μήνες.

Στο περιθώριο της υπογραφής, ο Δήμαρχος Χανίων ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες για τη σκληρή και άοκνη δουλειά που θα προσδώσει ένα έργο-καύχημα για τα Χανιά και ένα προσωπικό στοίχημα για τη δημοτική αρχή και τις υπηρεσίες του Δήμου Χανίων. Ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η ανακατασκευή του Ποδηλαταδρομίου, θα εξυπηρετεί όχι μόνο τους Χανιώτες αθλητές, αλλά και ομάδες από το εξωτερικό, καθώς θα αποτελέσει πόλο έλξης για κορυφαία αθλητικά γεγονότα της ποδηλασίας, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Ο κ. Σημανδηράκης απευθυνόμενος στον παγκόσμιο πρωταθλητή, Κωνσταντίνο Λιβανό και τον πανευρωπαϊκό πρωταθλητή, Σταυρακάκη Γιώργο ανέφερε πως το Ποδηλατοδρόμιο είναι ένα μικρό δείγμα ευγνωμοσύνης για όλους τους αθλητές της ποδηλασίας, όπου πλέον αποκτούν στο «σπίτι» τους, έναν ασφαλή χώρο προπόνησης και παράλληλα, έναν χώρο διεθνών ποδηλατικών διοργανώσεων.

Σε δηλώσεις του, ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων, Γιώργος Ευθυμίου, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης, αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση του έργου, η οποία καλύπτεται εξολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς να επιβαρύνονται οι πολίτες. Ο κ. Ευθυμίου αναφέρθηκε και στην εγκατάσταση του Ποδηλατοδρομίου, η οποία ξεκίνησε να κατασκευάζεται πριν 20 χρόνια, χωρίς ωστόσο να ολοκληρωθεί ποτέ παραμένοντας ένα «φάντασμα» για την περιοχή, ενώ όπως τόνισε χρειάστηκε να εκπονηθεί η μελέτη ανακατασκευής σε συνεργασία με τον αρχικό μελετητή.  

Σύμφωνα με την μελέτη, δημιουργούνται οι υποδομές για μια νέα πρόσβαση στα ανατολικά που συνδέεται με την αθλητική εγκατάσταση, ενώ ανακατασκευάζονται δυτικά οι κτηριακές εγκαταστάσεις δημιουργώντας χώρους άθλησης, προπόνησης, συνεδριακού κέντρου και κυλικείου, ανακατασκευάζονται όλες οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις αλλά και η πίστα, που είναι και η καρδιά του Ποδηλατοδρομίου.

Η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αρωνίου, Μαρία Στρατουδάκη, αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Χανίων και τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού για την καλή συνεργασία και τις εντατικές προσπάθειες για την πραγμάτωση του έργου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «το έργο ήταν για τους κατοίκους του Ακρωτηρίου ένα στοίχημα, ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα και που θα δώσει πνοή στο ΑκρωτήριΠρόκειται για ένα έργο που απευθύνεται σε όλον τον Νομό αλλά και όλη την υπόλοιπη Ελλάδα».

Για «ένα πανευρωπαϊκό έργο, το δεύτερο Ποδηλατοδρόμιο στην Ελλάδα που θα μπορεί να υποδέχεται ομάδας για την προετοιμασία διεθνών αγώνων», έκανε λόγο ο Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και πρόεδρος της Ποδηλατικού Συλλόγου «Τάλως», Κοπάνακης Γιάννης.

Τέλος οι διακεκριμένοι πρωταθλητές της ποδηλασίας, Κωνσταντίνος Λιβανός και Σταυρακάκης Γιώργος, εξέφρασαν τη χαρά και την ικανοποίηση τους για την υλοποίηση του έργου, που θα τους επιτρέψει να διεκδικούν παγκόσμιες διακρίσεις στον τόπο τους αλλά και δεν θα τους απομακρύνει από το «σπίτι» τους κατά τη διάρκεια της πολύμηνης αγωνιστικής προετοιμασίας.