Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2023

Τα Χανιά τίμησαν την Ιωάννα Καρυστιάνη – Αναγνώριση της προσφοράς της Χανιώτισσας συγγραφέα στα Γράμματα και τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία

22.06.2023 | Ώρα δημοσίευσης: 11:26

Για την προσφορά της στα Γράμματα και τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνική δημιουργία, τίμησε ο Δήμος Χανίων και η Περιφέρεια Κρήτης τη Χανιώτισσα συγγραφέα, Ιωάννα Καρυστιάνη, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, που φιλοξενεί δεκάδες συγγραφείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο αίθουσα του Θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης», στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων, η Ιωάννα Καρυστιάνη παρουσίασε αποσπάσματα από το νέο της βιβλίο «Ψιλά Γράμματα», συζητώντας τα μαζί με τη συμμαθήτριά της από το 1ο Γυμνάσιο Θηλέων Χανίων και εκπαιδευτικό(σήμερα), Βαγγελιώ Σεργάκη-Χιωτάκη.

Στο περιθώριο της παρουσίασης, τον λόγο πήρε αρχικά ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, Μανώλης Πιμπλής, καλωσορίζοντας για ακόμη μία χρονιά τη συγγραφέα στον τόπο της και περιγράφοντας τον ενθουσιασμό της για τη δημιουργία του νέου Φεστιβάλ των Χανίων, αφιερωμένο στη λογοτεχνία.

Από τη μεριά του, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Γιάννης Γιαννακάκης, μίλησε για τα λογοτεχνικά μονοπάτια που έχει δημιουργήσει η Ιωάννα Καρυστιάνη, σαν χάρτης προορισμών, τοπίων και εσωτερικών συναισθημάτων. «Κι έχουμε εμείς την ευκαιρία -και την ευθύνη συνάμα- να ταξιδέψουμε πάνω σε αυτόν τον χάρτη. Να κινηθούμε στα τραχιά εδάφη και τις μακρινές κορφές του. Να μυρίσουμε ξανά το γνώριμο χώμα ή να αναμετρηθούμε με την ανοιχτή θάλασσα. Να γίνει το κάθε σημάδι του μία μικρή πατρίδα. Ένα φιλόξενο αγκυροβόλιο για να μπορούμε να σχεδιάσουμε κι εμείς μία δική μας διαδρομή, όπως ακριβώς και η χαρτογράφος μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος στην ομιλία του. «Κυρία Καρυστιάνη, είμαστε ευγνώμονες για όλους τους χάρτες που εδώ και χρόνια ξεδιπλώνετε μπροστά μας», είπε κλείνοντας ο κ. Γιαννακάκης εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων από την αίθουσα.

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκαν ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο Αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής, παραδίδοντας μία μικρογραφία της πόλης από χαρτί μέσα σε διαφανή θήκη, στη σπουδαία Χανιώτισσα συγγραφέα. Η ίδια, εμφανώς συγκινημένη ευχαρίστησε θερμά για την τιμή που της έγινε.

Τη βράβευση αφιέρωσε στις συμμαθήτριές της, κάποιες από τι οποίες βρίσκονταν στο κοινό, θέλησε ωστόσο να μεταφερθεί η τιμητική πλακέτα, στο σχολείο της, το 1ο Γυμνάσιο Θηλέων Χανίων (νυν 2ο Γενικό Λύκειο Χανίων), μαζί με ιδιόχειρη αφιέρωσή της.