Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2023

Με μεγάλη προσέλευση κόσμου, τα εγκαίνια για την έκθεση «Κωνσταντίνος Βολανάκης: Νόστος της θάλασσας, έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

25.07.2023 | Ώρα δημοσίευσης: 17:20

Βρήκε τη δική του Ιθάκη ύστερα από περιπλανήσεις σε μουσεία, εκθέσεις και πινακοθήκες σε πολλές γωνιές της Ευρώπης. Και ως άλλος Οδυσσέας, 172 χρόνια από τη μέρα που έφυγε από τη γενέθλια γη, την Κρήτη, ο Κωνσταντίνος Βολανάκης «επέστρεψε» μέσα από την έκθεση «Κωνσταντίνος Βολανάκης: Νόστος της θάλασσας, έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», η οποία εγκαινιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων. Στην έκθεση που έχει τεθεί  υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, συμπεριλαμβάνονται επίσης πίνακες που ανήκουν στο Αρχηγείο Ναυτικού, τη Βουλή των Ελλήνων και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Τις θάλασσες του «πατέρα της ελληνικής θαλασσογραφίας»  όπως έχουν αποδοθεί με τον μοναδικό τρόπο του σπουδαίου ζωγράφου στα 57 έργα της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν πρώτοι οι εκατοντάδες καλεσμένοι το βράδυ της Παρασκευής (21/7) που παρέβλεψαν τον ισχυρό καύσωνα και παρέστησαν στα εγκαίνια κατακλύζοντας τους τρεις ορόφους της Δημοτικής Πινακοθήκης. 

Το έργο του ζωγράφου που έχει αποτυπώσει σκηνές αυτοκρατορικών θριάμβων, ένδοξων στιγμών της ελληνικής Ιστορίας, αλλά και της ταπεινής καθημερινότητας των ψαράδων καλωσόρισαν, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, Γιάννης Γιαννακάκης, ο συλλέκτης Πάνος Λασκαρίδης και ο επιμελητής της έκθεσης και Έφορος της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων, Θοδωρής Κουτσογιάννης, οι οποίοι μίλησαν με ενθουσιασμό για την έκθεση και τον καλλιτεχνικό πλούτο που φιλοξενείται εντός της.

Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός των άλλων, οι Βουλευτές Χανίων, Σέβη Βολουδάκη και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, η τ. Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, εκπρόσωποι των τοπικών διοικήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 21 Ιουλίου έως 31 Δεκεμβρίου 2023 και αρθρώνεται και στους τρεις ορόφους της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων. Στο ισόγειο, ο θεατής εισάγεται στο θέμα με τα έργα του Βολανάκη που εστιάζουν συγκεκριμένα σε λιμάνια και μεγάλα πλοία, αποκαλύπτοντας το πάθος του ζωγράφου για τη θάλασσα και τον κόσμο της.

Στον πρώτο όροφο, αναπτύσσονται δύο συγγενικές θεματικές ενότητες, με έργα σε «ήρεμα νερά» και «γαλήνιες ακτές». Στον δεύτερο όροφο, αναπτύσσονται δύο ακόμη ενότητες, με καράβια «στη δίνη των κυμάτων», μεγάλα πλεούμενα που παλεύουν σε ταραγμένα κύματα, και με έργα «νυχτερινά», στα οποία ο ζωγράφος εκμεταλλεύεται δεξιοτεχνικά το φως του φεγγαριού ή του πυροφανιού για να αποδώσει με έντονη αντίθεση φωτός-σκιάς (chiaroscuro) την νυχτερινή όψη της θάλασσας. Μία ιδιαίτερη ενότητα, τιτλοφορούμενη «Στη δίνη της Ιστορίας», με δύο ιστορικά ναυτικά θέματα δομείται αρθρωτά, διασυνδέοντας το ισόγειο με τον πρώτο όροφο: πρόκειται για δύο από τα πιο ξεχωριστά έργα της έκθεσης, τη μνημειακή «Ναυμαχία της Σαλαμίνας», που ο Βολανάκης φιλοτέχνησε το 1882 και αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, μία από τις αριστουργηματικές συνθέσεις του, και την «Πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας» (από τον Κ. Κανάρη).

Την έκθεση συνοδεύει έγχρωμος πλήρως εικονογραφημένος δίγλωσσος (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογος. Κατά τη διάρκειά της θα προγραμματιστούν οργανωμένες ξεναγήσεις για ενήλικες και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων.

ΙΝFO:
«Κωνσταντίνος Βολανάκης: Νόστος της θάλασσας

Έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη»
Διάρκεια:  21 Ιουλίου - 31 Δεκεμβρίου 2023

Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Χάληδων 98-102

Τηλ: +30 28210 92294 και  +30 28210 92419

Ιστοσελίδα: www.pinakothiki-chania.gr

Facebook & Instagram: @MunicipalArtGalleryChania