Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2023

Δημοπράτηση 15 εκατομ. ευρώ στον Δήμο Χανίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπλαση 30 οικοδ. τετραγώνων στο κέντρο της πόλης & του Ποδηλατοδρομίου στα Καθιανά

26.01.2023 | Ώρα δημοσίευσης: 15:22

Π. Σημανδηράκης: «Περνάμε πλέον στην εποχή των μεγάλων έργων για τα Χανιά»

Τη δημοπράτηση και ουσιαστικά την εκκίνηση, δύο ακόμα εμβληματικών έργων για τον Δήμο Χανίων, ανακοίνωσε σήμερα με Συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Συγκεκριμένα, με συνολικό προϋπολογισμό 14.800.000 ευρώ περίπου, δημοπρατήθηκαν τα έργα: «Στρατηγική Ανάπλαση Περιοχής Ποδηλατοδρομίου Δήμου Χανίων» και την «Αστική Ανάπλαση Οικιστικού Κέντρου Χανίων» σε 30 οικοδομικά τετράγωνα στην περιοχή του ΚΤΕΛ, στο αστικό κέντρο της πόλης.

Ο Δήμαρχος Χανίων, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, τόνισε ότι «περνάμε πλέον στην εποχή των μεγάλων έργων για τα Χανιά» και ανακοίνωσε την επίσημη ένταξη και δημοπράτηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των δύο σημαντικών έργων που η κοινωνία των Χανίων περίμενε για χρόνια, όπως ανέφερε. Ο κ. Σημανδηράκης επεσήμανε πως: «ο Δήμος Χανίων, αξιοποιεί στο έπακρο όλες τις δυνατότητες χρηματοδότησης που δεν  επιβαρύνουν τους δημότες με κανέναν τρόπο και είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτές οι δύο παρεμβάσεις θα αναβαθμίσουν συνολικά την ποιότητα υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πολίτες»

Σχετικά με την έναρξη των εργασιών ο κ. Σημανδηράκης υπογράμμισε πως: «Αναμένουμε μέσα στο καλοκαίρι, εφόσον ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες να ξεκινήσουν οι εργασίες» ενώ συμπλήρωσε ότι το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης είναι αυστηρό και προβλέπει ολοκλήρωσε μέσα σε 18 μήνες. Ο Δήμαρχος Χανίων τέλος, ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του Δήμου Χανίων στην Τεχνική Υπηρεσία, μηχανικούς, μελετητές και στελέχη που «υπερέβαλαν εαυτόν για το σημερινό αποτέλεσμα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ξεχωριστές ευχαριστίες απεύθυνε στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη και στη βουλευτή Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσίων, Μιχάλης Καλογριδάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Απόδειξη ότι μία δημοτική αρχή είναι καλή, είναι όταν μπορεί να παραλάβει μελέτες, οι οποίες είχαν κολλήσει χρόνια, να τις προχωρήσει και να ολοκληρώσει τα έργα, αλλά και να βάλει το δικό της όραμα. Αυτό κάναμε με  το Ποδηλατοδρόμιο στο Ακρωτήρι, το οποίο για 20 χρόνια παρέμενε ένα κουφάρι, το προχωρήσαμε, τροποποιήσαμε τις μελέτες και εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση. Δικό μας όραμα είναι και η ανάπλαση των 30 οικοδομικών τετραγώνων στο κέντρο της πόλης, το οποίο ξεκινήσαμε να σκεφτόμαστε πριν ενάμιση χρόνο και σε χρόνο ρεκόρ κάναμε τις μελέτες, πήραμε τις εγκρίσεις και εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση».

 Ο κ. Καλογριδάκης ευχαρίστησε με τη σειρά του τον Δήμαρχο Χανίων και όλους όσοι εργάστηκαν άοκνα για την προετοιμασία του έργου, ενώ αφιέρωσε και τη σημερινή ημέρα στον φίλο του, αδικοχαμένο ποδηλάτη Μανώλη Αγριμάκη, που τραυματίστηκε θανάσιμα ενώ έκανε προπόνηση στον δρόμο.

Για ένα «υπερτοπικό αθλητικό έργο» έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Στέλιος Μιχαηλάκης εκφράζοντας τη χαρά του «για το μεγάλο έργο που γίνεται στην περιοχή του Ακρωτηρίου. Κάναμε ότι χρειαζόταν και ξεκινήσαμε από το μηδέν για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Η δημοπράτηση του έργου, είναι κάτι προσωπικά το περίμενα αρκετά τα χρόνια γιατί εκπληρώνεται με αυτόν τον τρόπο η υπόσχεση που είχα δώσει κάποτε σε όλους τους ποδηλάτες των Χανίων» σημείωσε μεταξύ άλλων. 

Στη Συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε και η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αρωνίου, Μαρία Στρατουδάκη η οποία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στον Δήμαρχο Χανίων και τους συνεργάτες του που «ένα όνειρο πολλών χρόνων, γίνεται πραγματικότητα».

Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση των δύο έργων από τον Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, Γιώργο Ευθυμίου, την Επιστημονική Συνεργάτιδα του Δημάρχου Χανίων, αρχιτέκτονα-μηχανικό, Μαρίνα Μιχαηλίδου και τη μελετήτρια του έργου, αρχιτέκτονα μηχανικό, Μαριάννα Τσίτουρα.

Ο κ. Ευθυμίου αναφέρθηκε αναλυτικά στην ιστορία του Ποδηλατοδρομίου και τα εμπόδια που αντιμετώπισε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου τα τελευταία δέκα χρόνια μέχρι και τη δημοπράτηση του έργου, υπογραμμίζοντας πως: «η μελέτη της ανάπλασης στοχεύει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του ποδηλατοδρομίου και στη διεύρυνση των δυνατοτήτων και των χρήσεων, ώστε να ενσωματωθεί πλήρως στο περιβάλλον και να λειτουργήσει αρμονικά με τον οικισμό των Καθιανών. Δίνεται μεγάλη έμφαση στην προσβασιμότητα και στην ασφάλεια, η αθλητική εγκατάσταση ενώνεται με τον οικισμό των Καθιανών, και κατασκευάζεται μία πίστα ευρωπαϊκών πλέον προδιαγραφών έτσι ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν αγώνες τέτοιου επιπέδου. Όταν θα ολοκληρωθεί αυτό το έργο, θα είναι το δεύτερο, τέτοιου επιπέδου, Ποδηλατοδρόμιο πού θα λειτουργήσει στην Ελλάδα».

Περιγράφοντας το έργο της αστικής ανάπλασης η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε πως «είναι η πρώτη φορά που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μία πολύ μεγάλη περιοχή, με ενιαίο τρόπο. Σήμερα μιλάμε για την ανάπλαση μιας μεγάλης, ωραίας γειτονιάς προς όφελος όλων των κατοίκων, των εργαζομένων, των οχημάτων, των πεζών».  

Στην υφιστάμενη κατάσταση και τον μελλοντικό σχεδιασμό της αστικής ανάπλασης των 30 οικοδομικών τετραγώνων στη περιοχή του ΚΤΕΛ, αναφέρθηκε τέλος η μελετήτρια του έργου, Μαριάννα Τσίτουρα, τονίζοντας πως «ο σχεδιασμός της περιοχής έχει σαν στόχο την προσβασιμότητα προς όλους ενώ ανακατασκευάζονται νέες ράμπες και αναδιαμορφώνονται και διατείνονται τα πεζοδρόμια. Πρόκειται για  μία αισθητική παρέμβαση ώστε να βελτιωθεί η εικόνα που έχουμε για το κέντρο της πόλης».