Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2023

Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Μανούσου Κούνδουρου από τον Δήμο Χανίων, στον αύλειο χώρο της Οικίας του (Βίλα Κούνδουρου)

22.08.2023 | Ώρα δημοσίευσης: 11:28

Στο πλαίσιο σεμνής τελετής πραγματοποιήθηκαν από τον  Δήμο Χανίων το απόγευμα της Δευτέρας 21 Αυγούστου 2023, τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Αρχηγού της Μεταπολιτευτικής Επανάστασης  (1895 – 1898) και πολιτικού, Μανούσου Κούνδουρου.

Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία πλήθους κόσμου, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και φορέων στον αύλειο χώρο της Οικίας (Βίλας) Κούνδουρου επί της οδού Ηρ. Πολυτεχνείου, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, η Βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, η Αντιδήμαρχος Σφακίων, Αφροδίτη Σφηνιά, ο Γενικός Δ/ντής Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Νίκος Παπαδάκης (Παπαδής), ο Πρόεδρος της Ένωσης Σφακιανών Π.Ε. Χανίων, Ανδρέας Μανουσέλης και ο Πρόεδρος της Ένωσης των απανταχού Σφακιανών και μικρανηψιός του Μανούσου Κούνδουρου, Ανδρέας Κούνδουρος.

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Χανίων κατά την τοποθέτησή του επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η συγκεκριμένη τελετή στην πραγματικότητα «καθυστέρησε περίπου 45 χρόνια. Ο Δήμος Χανίων όφειλε να αποδώσει τη δέουσα τιμή, σε έναν άνθρωπο της προσφοράς που έδωσε ξεχωριστή σημασία και να συμβάλει στον αγώνα των Κρητικών για ανεξαρτησία».

Ο κ. Σημανδηράκης εξήρε μεταξύ άλλων την ξεχωριστή προσφορά της οικογένειας στη χανιώτικη κοινωνία, με τη δωρεά της Οικίας (Βίλα) Κούνδουρου του περιβόλου και του Θεάτρου Δημ. Βλησίδης (πρ. αποθήκη Οικίας) στον Δήμο Χανίων και υπογράμμισε πως «το όνομα της οικογένειας Κούνδουρου, θα μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη των Χανιωτών».

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα από τον Δήμαρχο Χανίων και την εγγονή του Μανούσου Κούνδουρου, Δέσποινα Αναστασίου, ενώ η Φιλαρμονική του Δήμου απέδωσε το εμβατήριο της σημαίας και τον Εθνικό Ύμνο, διαδεχόμενο θερμών χειροκροτημάτων. Το άγαλμα φιλοτέχνησε ο γλύπτης Πέτρος Ηλίας.

Στη συνέχεια ο Τουρκολόγος - Ιστορικός, Δρ. Γιώργος Λιμαντζάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έδωσε έμφαση στην επαναστατική πολιτική δράση του τιμώμενου, καθώς επίσης αναφέρθηκε διεξοδικά στα ιστορικά γεγονότα, στα οποία πρωταγωνίστησε ο Μανούσος Κούνδουρος. Από την πλευρά της η ομότιμη ερευνήτρια της Ακαδημίας Αθηνών, Επιστημονική Σύμβουλος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Δρ. Ελένη Γαρδίκα – Κατσιαδάκη, αναφέρθηκε στους παράγοντες, που προσδιόρισαν την πολιτική ζωή του Μανούσου Κούνδουρου.  

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απόδοση ριζίτικου τραγουδιού από τον Παραδοσιακό Σύλλογο «Ετεοκρήτες» και του εμβατηρίου: «Από φλόγες η Κρήτη ζωσμένη», από τη Φιλαρμονική του Δήμου Χανίων, υπό τη Διεύθυνση του Αρχιμουσικού Παύλου Μπαϊλάκη.

Στο τέλος της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι περιηγήθηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μνήμης για τον Μ. Κούνδουρο, εντός της Οικίας (Βίλας) με αντικείμενα και τεκμήρια για τον σπουδαίο Σφακιανό οπλαρχηγό. Η μόνιμη έκθεση, υπό την επιμέλεια του Λευτέρη Λαμπράκη, θα είναι επισκέψιμη στο κοινό τις ώρες λειτουργίας της Βίλας.