Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2023

Ξεκίνησε σήμερα από τα Κουνουπιδιανά, το πρόγραμμα του Δήμου Χανίων: «Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) Βιοαποβλήτων»

20.03.2023 | Ώρα δημοσίευσης: 12:50

Από την περιοχή του Ακρωτηρίου και συγκεκριμένα από την πλατεία Κουνουπιδιανών, ξεκίνησε σήμερα η ενημέρωση για το νέο πρόγραμμα του Δήμου Χανίων «Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) Βιοαποβλήτων», με στόχο την πληροφόρηση των κατοίκων και των δραστηριοποιούμενων στην περιοχή, σχετικά με τη διαλογή των συγκεκριμένων απορριμμάτων (υπολείμματα τροφών) που θα τοποθετούνται στους καφέ κάδους.

Στο σημείο βρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (ΟΤΑ), Μιχάλης Τσουπάκης, καθώς και στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Χανίων και της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων [Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (ΟΤΑ)], όπου έδωσαν τις τελευταίες οδηγίες στους εργαζόμενους που τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσουν ενημέρωση «πόρτα–πόρτα», σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Τοπικής Κοινότητας Κουνουπιδιανών, σχετικά με το νέο Πρόγραμμα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσουπάκης: «Σήμερα ξεκινάμε να ενημερώνουμε τους πολίτες για την ξεχωριστή συλλογή απορριμμάτων ενός ακόμη ρεύματος, της συλλογής βιοαποβλήτων, δηλαδή τα υπολείμματα τροφών. Η ενημέρωση για τη χωριστή Διαλογή στην Πηγή (ΔςΠ), είναι κάτι βασικό όσον αφορά στην καθαριότητα, γιατί με αυτό τον τρόπο θα μειώσουμε την αποκομιδή στους πράσινους κάδους, θα μπορούμε να δεχτούμε  περισσότερα προϊόντα και η ανακύκλωση θα γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική. Ξεκινάμε από εδώ, από την τοπική κοινότητα Κουνουπιδιανών, γιατί είναι μία μικρή πόλη, με πάρα πολλές κατοικίες και καταστήματα-επιχειρήσεις».

«Με δεδομένο ότι η μέση ετήσια παραγωγή βιοαποβλήτων στον Δήμο Χανίων ανά κάτοικο, είναι περίπου 258 κιλά και η εκτίμηση για το 2025 είναι ότι ο Δήμος Χανίων σε συνολική ποσότητα περίπου 79.000 τόνων που θα παράξει, το 39% από αυτά θα είναι βιοαπόβλητα, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι πολύ σημαντικό να αυξήσουμε τον βαθμό διαλογής, αλλά και το ποσοστό συμμετοχής, έτσι ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί ο γενικός στόχος Διαλογής στην Πηγή Βιοαποβλήτων στον Δήμο Χανίων, που αντιστοιχούν σε 13.000 τόνους περίπου», τόνισε μεταξύ άλλων η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Δ/νσης Περιβάλλοντος, Πρασίνου & Καθαριότητας, Κατερίνα Κατσιαγάννη, ενώ εξηγώντας αναλυτικά τον τρόπο που θα διεξαχθεί το πρόγραμμα υπογράμμισε πως «είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι ότι πρέπει να υιοθετήσουμε μία εναλλακτική προσέγγιση ως προς το τι είναι και τι δεν είναι απόβλητο, αφού τα απορρίμματα δεν είναι όλα τα ίδια και δεν είναι όλα για πέταμα».

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της Διαδημοτικής Επιχείρησης [Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (ΟΤΑ)], Κώστας Πατεράκης, έκανε λόγο για τη βαρύτητα της συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία της διαλογής στον καφέ κάδο.

«Τα υπολείμματα τροφίμων αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό στα στερεά απόβλητα αλλά συγχρόνως και το μεγαλύτερό μας πρόβλημα, καθώς καθιστούν τα υπόλοιπα απόβλητα άχρηστα για ανακύκλωση» σημείωσε ο κ. Πατεράκης, ενώ όπως εξήγησεμ στόχος είναι  τα απόβλητα να μεταφερθούν στο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης (Ε.Μ.Α.Κ.), όπου ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδικασία, θα παραχθεί κομπόστ, το οποίο και τελικά θα χρησιμοποιηθεί στη βιολογική γεωργία. «Είναι σημαντικό η χρήση οργανικής ουσίας μέσα από την παρασκευή κομπόστ και τη χρήση τους τα εδάφη να αποτελέσει πρόδρομο έτσι ώστε η συμβατική καλλιέργεια να αποτελέσει παρελθόν και να πάμε σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο στο κομμάτι της αγροτικής καλλιέργειας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι εργαζόμενοι Δήμου και ΔΕΔΙΣΑ, διανέμουν αυτό το διάστημα στην περιοχή των Κουνουπιδιανών το σχετικό υλικό επικοινωνίας που εξηγεί τη διαδικασία που θα συλλέγονται και θα εναποθέτονται τα βιοαπόβλητα, αρχικά στους εσωτερικούς μικρούς κάδους και τις βιοδιασπώμενες σακούλες και εν συνεχεία στους μεγάλους καφέ κάδους που θα τοποθετηθούν στην περιοχή.

Το πρόγραμμα Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) Βιοαποβλήτων

Με το πρόγραμμα Διαλογή στη Πηγή (ΔσΠ) Βιοαποβλήτων, θα διανεμηθούν δωρεάν, σε κάθε νοικοκυριό της Τ.Κ. Κουνουπιδιανών, μικροί καφέ κάδοι (κουζίνας) και βιοδιασπώμενες σακούλες,  για τη συλλογή των υπολειμμάτων τροφών, καθώς και ένα κλειδί με το οποίο θα ανοίγει ο κεντρικός κάδος του δρόμου, ώστε να απορρίπτεται το περιεχόμενου του μικρού κάδου (ή του οικιακού), όταν αυτός γεμίζει. Επίσης, θα τοποθετηθούν και νέοι καφέ κάδοι στις οδούς της περιοχής, ώστε τα απορρίμματα να συγκεντρώνονται και να οδηγούνται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (ΟΤΑ), για την παραγωγή κόμποστ, ενός φυσικού λιπάσματος, εδαφοβελτιωτικού ουσιαστικά, πλούσιου σε οργανική ύλη.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις Διαλογής στη Πηγή Βιοαποβλήτων στο Δήμο Χανίων εκτός της Περιοχής Παρέμβασης της ΣΒΑΑ RECODE» με κωδικό ΟΠΣ 5052164, η οποία εντάχθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης στο Ε.Π «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη & συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο Συνοχής), από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ καθώς και από ίδιους πόρους του Δήμου Χανίων.