Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2023

«Σκέψου Αειφορία - Μείωσε Συσκευασία» - Από τις 18 έως τις 26/11 οι δράσεις της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR)

17.11.2023 | Ώρα δημοσίευσης: 10:08

Με σύνθημα «Σκέψου Αειφορία - Μείωσε Συσκευασία» η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων [ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ)], ο Δήμος Χανίων και οι υπόλοιποι Δήμοι του νομού, συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR) από τις 18 έως τις 26 Νοεμβρίου 2023.

Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα διοργανώνεται τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο χώρας σειρά δράσεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση του κοινού στην πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων και τη μείωση της συσκευασίας των προϊόντων.

Στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε σήμερα, Πέμπτη 16/11/2023, στην Αίθουσα Τύπου του Δημαρχείου Χανίων, από τον Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, τον Πρόεδρο της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ), Μιχάλη Τσουπάκη, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Αντώνη Βαρδάκη, και τον Γενικό Διευθυντή της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ), Κωνσταντίνο Πατεράκη, παρουσιάστηκαν αναλυτικά η συμμετοχή στην εν λόγω διοργάνωση, καθώς και οι επιμέρους δράσεις και η στόχευσή τους.

«Με ιδιαίτερη χαρά η ΔΕΔΙΣΑ και ο Δήμος Χανίων συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων με πολλές δράσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και κυρίως των μαθητών στα θέματα, που έχουν να κάνουν με την πρόληψη, τον περιορισμό της παραγωγή των αποβλήτων, με τελικό σκοπό να μπορέσουμε να συμπεριφερθούμε φιλικότερα προς το περιβάλλον», τόνισε χαρακτηριστικά κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης. Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Σημανδηράκης σε συνεργασία με πολιτιστικούς, αθλητικούς και άλλους φορείς τόσο των Χανίων όσο και άλλων Δήμων θα ευαισθητοποιηθεί ακόμη περισσότερο ο κόσμος και κυρίως οι αυριανοί πολίτες. «Η συμμετοχή αυτή έρχεται σε συνέχεια των πολλών άλλων πρωτοβουλιών, που έχει αναλάβει η ΔΕΔΙΣΑ, ενώ είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, καθώς ως φορέας διαχείρισης απορριμμάτων έχει καταφέρει να έχει την πρωτιά στο κομμάτι της ανακύκλωσης υλικών, μια πρωτιά, που προέρχεται από την πολύ σκληρή δουλειά των εργαζομένων αλλά και των σωστών σχεδιασμών, που γίνονται τα τελευταία χρόνια», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Σημανδηράκης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ), Μιχάλης Τσουπάκης, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των δράσεων, όπως του «plogging», της τάσης, που  συνδυάζει την άσκηση (περπάτημα / τρέξιμο) και της προστασίας του περιβάλλοντος, των εργαστηρίων επαναχρησιμοποίησης, των θεατρικών και των ενημερώσεων στα σχολεία.

«Προσπαθούμε μέσα από αυτή την πολιτική να ευαισθητοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τα παιδιά αναφορικά με τη μείωση των αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση και την προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσουπάκης.

«Η Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων έχει καταστεί θεσμός σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργανώνεται κάθε χρόνο με συντονιστή τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, που απευθύνει πρόσκληση σε φορείς και ομάδες, προκειμένου να συμμετέχουν σε αυτές τις δραστηριότητες», επεσήμανε ο Γενικός Δ/ντής της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ), Κωνσταντίνος Πατεράκης, παρατηρώντας ότι οι δράσεις της Επιχείρησης επικεντρώνονται στο σύνθημα «Σκέψου Αειφορία – Μείωσε Συσκευασία».

Οι δράσεις για τη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων είναι οι ακόλουθες:

1) Ενημέρωση-ευαισθητοποίηση μαθητών Α΄ βάθμιας εκπαίδευσης

Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε σχολεία της Α’ βάθμιας εκπαίδευσης,  με στόχο την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των μαθητών στην πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων και τη μείωση της συσκευασίας για τα προϊόντα.

Ημερομηνίες: 20-24/11

2) «Η εξυπνούπολη» - παιδική παράσταση

Η ΔΕΔΙΣΑ Α. Ε. (ΟΤΑ) σε συνεργασία με θεατρικό εργαστήριο της πόλης των Χανίων θα ανεβάσουν τη παιδική παράσταση «Η εξυπνούπολη». Κύριος στόχος της “εξυπνούπολης” είναι να εισάγει τα παιδιά στον κόσμο της πρόληψης παραγωγής αποβλήτων, το μαγικό κόσμο της επαναχρησιμοποίησης καθώς και να τους υπενθυμίσει πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση. Επίσης τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δουν ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις των παραγόμενων αποβλήτων στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλους τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, ακόμη και μετά το πέρας της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων 2023. Οι ήδη προγραμματισμένες παραστάσεις είναι:

19/11: Χανιά, Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», ώρα έναρξης: 17:00

21/11: Χανιά, Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», ώρα έναρξης: 12:00

22/11: Κοινωφελές Ίδρυμα – Πολιτιστικό Κέντρο «Ιουλιανός Τσιράκης», Σκινέ Πλατανιά (δύο παραστάσεις), ώρα έναρξης 10:00 & 12:00

27/11: Πολύκεντρο Βουκολιών, Πλατανιά ώρα έναρξης, 10:00

30/11: Δημαρχείο Κισσάμου, Κίσσαμος, ώρα έναρξης, 10:00

3) «Plogging»

Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σούδας, την Περιηγητική Λέσχη Σκινέ, την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Crete Hinterland – Ενδοχώρα,  το εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά και με την υποστήριξη των Δήμων Χανίων και Πλατανιά, διοργανώνονται δράσεις «plogging». Πρόκειται για νέα τάση προερχόμενη από τη Σουηδία, που είναι φιλική προς το περιβάλλον, συνδυάζοντας την άσκηση και την προστασία του περιβάλλοντος. Η λέξη προέρχεται από τις λέξεις «plocka upp» (μαζεύω από κάτω) και «jogging». Η δράση θα ολοκληρωθεί, ζυγίζοντας και κάνοντας διαλογή των απορριμμάτων που έχουν συλλεχθεί  σε συγκεκριμένες κατηγορίες (π.χ. συσκευασίες από πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτί, μη συσκευασίες).

18/11: Φαράγγι Σαρακίνας, Μεσκλά, 11:00

19/11: Σκινές, Πλατανιά 11:00

23/11: Φαράγγι Βαβουλέδω, Παλαιά Ρούματα, Πλατανιά 15:00

26/11: Ποταμός Μορώνης, Σούδα, 11:00

4) «Βιωματικά εργαστήρια για την προώθηση της πρόληψης δημιουργίας αστικών στερεών αποβλήτων και της επαναχρησιμοποίησης»

Η ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) ως φορέας υλοποίησης του Επικοινωνιακού Προγράμματος “Συμμετέχω” στην «ΠΡΟΛΗΨΗ αλλά και ΠΡΟ(Σ)ΚΛΗΣΗ» χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και πραγματοποιεί πολλές δραστηριότητες, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών, των επαγγελματιών, αλλά και των επισκεπτών, στην περιοχή παρέμβασης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Χανίων.

5) «Δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στις άχρηστες συσκευασίες μέσω δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης (upcycle)»

Το κοινό – στόχος της δράσης αυτής είναι: νοικοκυριά, μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, απασχολούμενοι σε γραφεία. Τα απόβλητα – στόχος της δράσης είναι: πλαστική σακούλα μεταφοράς, χαρτί/χαρτόνι, συσκευασίες, ενδύματα και υπολείμματα τροφών.

Η συγκεκριμένη δράση αφορά σε δημιουργικά εργαστήρια που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας - Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και με το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων. Στόχος της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση, η κινητοποίηση και η βιωματική εμπλοκή των συμμετεχόντων σε θέματα πρόληψης παραγωγής αποβλήτων και επαναχρησιμοποίησης των «άχρηστων» υλικών από τις συσκευασίες των προϊόντων.

23/11: κ.η.φ.α.αμέα

24/11: Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων

p1p2p3p4p5p6p7