Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2023

Τα Χανιά στο «κέντρο» της Ευρώπης: Υπεγράφη το Σύμφωνο Συνεργασίας για τη δημιουργία κέντρου του ΟΟΣΑ στα Χανιά

10.01.2023 | Ώρα δημοσίευσης: 11:58

Στο κέντρο της Ευρώπης βρίσκονται πλέον τα Χανιά με τη υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας που προβλέπει τη σύμπραξη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, του Δήμου Χανίων και του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Εκ μέρους του Δήμου Χανίων, για την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας βρέθηκε στην Αθήνα ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Τάσο Αλόγλου και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Γιάννη Γιαννακάκη.

Το Σύμφωνο Συνεργασίας επικυρώθηκε παρουσία του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένου, του Μονίμου Αντιπροσώπου του Οργανισμού, Γιώργο Πρεβελάκη  από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, Mathias Cormann, τον Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη και τον Πρόεδρο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκο. Παρόντες ήταν και πρεσβευτές των χωρών που αποτελούν μέλη του Οργανισμού.

Σύμφωνα με το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπεγράφη χθες, προβλέπεται η δημιουργία ενός κέντρου του Διεθνούς Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα, με το ετήσιο συνέδριο του να λαμβάνει χώρα στα Χανιά, όπου θα παρουσιάζεται η τακτική έκθεση του Οργανισμού για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ο Δήμαρχος Χανίων στο χαιρετισμό που απεύθυνε χθες κατά την υπογραφή του Συμφώνου επισήμανε πως: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που εκπροσωπώ τον Δήμο Χανίων, σε μια ιστορική στιγμή για τον τόπο μας, γιατί σήμερα, θέτουμε τις βάσεις για μια νέα συνεργασία και χαράσσουμε μια κοινή στρατηγική. Ο παγκόσμιας εμβέλειας Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης με τη βάση δεδομένων, το ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνογνωσία του, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με το εγνωσμένο κύρος και την αξιοπιστία του στην ανάπτυξη του διαλόγου, τη μετάδοση νέων ιδεών αλλά και τη γενικότερη συμβολή του στην αποτύπωση της ταυτότητας της σύγχρονης Ελλάδας, συναντώνται στα Χανιά» ενώ τόνισε ότι «η πόλη των Χανίων έχει όλα τα εχέγγυα καθώς και το ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο για τη φιλοξενία ενός τόσο σημαντικού συνεδρίου, οι εργασίες του οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για την αντιμετώπιση των πληθυσμιακών ζητημάτων που ταλανίζουν τη σύγχρονη Ευρώπη και την παγκόσμια κοινωνικο-οικονομική πολιτική σκηνή».

Κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος Χανίων, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Mathias Cormannτον Πρόεδρο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκο, τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο του Οργανισμού, Γιώργο Πρεβελάκη αλλά και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «για την καθοριστική του συμβολή στην επίτευξη αυτής της συνεργασίας» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

 

Τέλος, ο Δήμαρχος Χανίων αναφέρθηκε και στην επιλογή των Χανίων για τη διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου του Οργανισμού στα Χανιά τονίζοντας πως: «Η επιλογή των Χανίων δεν αποτελεί απόρροια μόνο του ρόλου της Κρήτης ως συνόρου της Ευρώπης αλλά τη συνισταμένη της επάρκειας των υποδομών, της πρόθεσης των φορέων και της διάθεσης των πολιτών καθώς και του κεντρικού ρόλου που έχει το νησί στον μεσογειακό και στο διηπειρωτικό χώρο».