Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2023

Δωρεάν στείρωση σε δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς από τον Δήμο Χανίων και πλούσιες δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων 2023

04.04.2023 | Ώρα δημοσίευσης: 14:57

Με ένα πλούσιο πλέγμα δράσεων και στοχευμένων ενεργειών για την ευαισθητοποίηση και την αντιμετώπιση του πληθυσμού αδέσποτων ζώων συντροφιάς, γιορτάζει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων ο Δήμος Χανίων. Οι δράσεις περιλαμβάνουν καινοτόμες εφαρμογές του Δήμου για τους πολίτες-ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, μέριμνα με κινήσεις φροντίδας για τα ζώα στον δημόσιο χώρο και ενημερώσεις ευαισθητοποίησης των μικρών πολιτών σε σχολεία του Δήμου Χανίων.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Χανίων, γνωστοποιήθηκαν οι αποφάσεις που υλοποιεί ο Δήμος Χανίων για τα αδέσποτα, όπου και γνωστοποιήθηκε το πρωτότυπο πρόγραμμα σε πανελλαδικό επίπεδο, με την παροχή δωρεάν στειρώσεων από τον Δήμο Χανίων σε δεσποζόμενa ζώa συντροφιάς, για ιδιοκτήτες που ανήκουν σε ευπαθείς και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης στην τοποθέτησή του με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα, ο Δήμος Χανίων προβάλλει τις δράσεις αλλά και τις ενέργειες τις οποίες πραγματοποιεί, μαζί και με άλλους φορείς, για την φροντίδα που παρέχει στα αδέσποτα ζώα έτσι ώστε να δοθεί λύση σε όλο αυτό το πρόβλημα, το οποίο ταλαιπωρεί το σύνολο της κοινωνίας, αλλά υποβαθμίζει και την ευζωία των ίδιων των αδέσποτων που υπάρχουν στην πόλη.

«Τα προηγούμενα 3,5 χρόνια αυτό το οποίο κάναμε είναι να αυξήσουμε, να τετραπλασιαστούν ουσιαστικά οι χρηματοδοτήσεις, οι οποίες καλύπτουν το σύνολο των ενεργειών στην αλυσίδα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Έτσι είχαμε έναν πολλαπλασιασμό των αριθμών των στειρώσεων, τον αριθμό των ανάδοχων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σημανδηράκης υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι έως το τέλος του έτους θα έχει ξεκινήσει η κατασκευή του νέου Καταφυγίου Ζώων του Δήμου Χανίων στο Ακρωτήρι. Τέλος, ευχαρίστησε τους εθελοντές και τους κτηνίατρους για την αγαστή συνεργασία τους, στον κοινό στόχο.

Από τη μεριά του ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομίας & Ανάπτυξης, Γιάννης Νικηφοράκης αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτότυπες δράσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Δωρεάν στειρώσεις σε δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς
  • Ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία Α’/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χανίων, μαζί με υλικό ενημέρωσης και συμμετοχή εθελοντών
  • Συμμετοχή  κτηνιάτρων του Δήμου Χανίων σε εθελοντικό πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς (συνολικά: 18 ζώα συντροφιάς)
  • Επιπλέον προμήθεια ταϊστρών-ποτιστρών για αδέσποτα ζώα συντροφιάς και τοποθέτηση τους σε 24 νέα σημεία, σε όλο το εύρος του Δήμου Χανίων

Μάλιστα, ο κ. Νικηφοράκης αναφέρθηκε στη συνολική επέμβαση του Δήμου Χανίων για τα αδέσποτα ζώα, υπερτονίζοντας ότι χάρη στην ενέργειες της αρμόδιας υπηρεσίας οι πληθυσμοί των ζώων στους δρόμους έχουν μειωθεί σημαντικά. Περιληπτικά, ο Αντιδήμαρχος σημείωσε μερικά από τα ποσά που έχουν δαπανηθεί και τις ενέργειες που έχουν γίνει τα τελευταία τριάμισι χρόνια: «έχουμε διαχειριστεί περίπου 1.500 ζώα, έχουμε κάνει περίπου 1.000 στειρώσεις, ενώ συνολικά οι δαπάνες φτάνουν τις 500.000 ευρώ, όταν από το 2012 έως το 2019, τα αντίστοιχα ποσά που είχαν δαπανηθεί στα επτά χρόνια συνολικά δεν ξεπερνούσαν τις 250.000 ευρώ και οι αριθμοί ζώων ήταν σημαντικά λιγότεροι».

Αναφερόμενος στα κίνητρα που δίνονται στους πολίτες για να υιοθετήσουν αδέσποτα ζώα, υπενθύμισε ότι ο Δήμος Χανίων και η Δ.Ε.Υ.Α.Χ., παρέχουν έκπτωση 60% στους λογαριασμούς του νερού σε όσους υιοθετήσουν ένα αδέσποτο από τη δημοτική υπηρεσία. «Δεν σταματάμε, συνεχίζουμε δυναμικά και στόχος μας είναι κανένα αδέσποτο να μην βρίσκεται στους δρόμους, τα αδέσποτα στην πόλη μας να είναι όλα ευτυχισμένα σε σπίτια με οικογένειες», κατέληξε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Νικηφοράκης.

Για όσους πολίτες επιθυμούν να ενημερωθούν και να καταθέσουν αίτηση για να ενταχθούν στο Πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων στα ζώα συντροφιάς τους, μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Δήμου Χανίων, στο e-mail: t-agro@chania.gr στο τηλέφωνο: 28213 41645, καθώς και στην επίσημη σελίδα του Τμήματος στο Facebook: Αδέσποτα Δήμου Χανίων.

Εκ μέρους των εθελοντών, η Πρόεδρος του Συλλόγου «Περιβαλλοντική Φιλοζωική Δράση», Μαρία Μαυροματάκη, εξέφρασε «την ευαρέσκεια μου, που βλέπω ότι τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Χανίων δείχνει εμπράκτως την ευαισθησία που έχει για τα αδέσποτα ζώα, μέσα από ένα σύνολο δράσεων και όχι μεμονωμένα μόνο μέσω στειρώσεων, διότι όπως όλοι γνωρίζουμε, μόνο οι στειρώσεις δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Μέχρι σήμερα το πολύ σημαντικό που κάνει ο δήμος Χανίων είναι υπεύθυνη υιοθεσία», σημείωσε μεταξύ άλλων και σημείωσε το πόσο σημαντική είναι η επίσκεψη και ενημερώσεις στα σχολεία.

Η κτηνίατρος, Μαρία Καμπουράκη, ανέφερε ότι «όλοι οι κτηνίατροι των Χανίων, στηρίζουμε πάντα τις προσπάθειες του Δήμου Χανίων, για τη μείωση των αδέσποτων ζώων. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ μεγάλες προσπάθειες, έχουν γίνει άλματα, έχουν μειωθεί πάρα πολύ τα αδέσποτα ζώα που έχουμε στην πόλη μας. Ωστόσο, όλοι μας οι πολίτες θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με κάποιους κανόνες προκειμένου να είναι δυνατή η συμβίωση των ανθρώπων και των ζώων μέσα στη σύγχρονη κοινωνία». Η κ. Καμπουράκη απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην εγκαταλείπουν σε καμία περίπτωση τα ζωάκια που υιοθετούν ώστε να συμβάλλουμε όλοι μαζί, στη μείωση των αδέσποτων στους δρόμους.