main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

24/4/2015, Τ. Βάμβουκας: “Αναγκαιότητα συντήρησης & στελέχωσης του Παραρτήματος Χανίων του Γενικού Χημείου Κράτους”

Το παράρτημα Χανίων του Γενικού Χημείου του Κράτους, που βρίσκεται επί της οδού Ελ. Βενιζέλου, επισκέφθηκε την Παρασκευή 24/4/2015, ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Βάμβουκας ξεναγήθηκε τόσο στον χώρο του Χημείου όσο και στο Μουσείο, που φιλοξενείται στους χώρους του από τον Χημικό, Ευάγγελο Μαρκάκη.

Σε δηλώσεις του έπειτα από την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο Δήμαρχος Χανίων επεσήμανε την αναγκαιότητα κάλυψης των αναγκών, που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος χώρος, ο οποίος, λόγω των αξιόλογων εκθεμάτων, που φιλοξενεί, θα μπορούσε να επιτελέσει τον ρόλο σημαντικού Μουσείου τόσο για την πόλη μας όσο και για ολόκληρη την Ελλάδα. “Θα προσπαθήσουμε το επόμενο διάστημα να αναδείξουμε ως δημοτική αρχή την ανάγκη συντήρησης και λειτουργίας αυτού του μοναδικού Μουσείου, καθώς είναι εξαιρετικής σημασίας για μας η διατήρηση του”, τόνισε ο κ. Βάμβουκας.

“Τα τελευταία χρόνια έχουν αποδεκατιστεί πάρα πολλές δημόσιες υπηρεσίες μεταξύ των οποίων και το Παράρτημα του Χημείου στα Χανιά, ενώ το αντίστοιχο Παράρτημα στο Ρέθυμνο έχει ήδη κλείσει”, συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Χανίων, διευκρινίζοντας ότι είναι απαραίτητη η παρουσία της Υπηρεσίας στην πόλη μας, στελεχωμένης κατάλληλα, για τον πρόσθετο λόγο της ύπαρξης εγκαταστάσεων καυσίμων.

Ο κ. Βάμβουκας αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι το κτίριο, στο οποίο στεγάζεται η συγκεκριμένη Υπηρεσία, χρειάζεται συντήρηση και παρεμβάσεις, καθώς υπάρχει ζήτημα επικινδυνότητας για τους διερχόμενους.

Σημειώνεται ότι το Χημείο των Χανίων ιδρύθηκε το 1900 με το Διάταγμα 143 της Κρητικής Πολιτείας ως “Δημόσιον Χημείον” και πρώτο επίσημο εργαστήριο ελέγχου στον ελληνικό χώρο. Εμπνευστής και στη συνέχεια διευθυντής του επί τέσσερις δεκαετίες ήταν ο Δρ. Ιωάννης Βαμβακάς. Το εργαστήριο καταστράφηκε σε βομβαρδισμό το 1941. Εικοσιπέντε χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε πιστή αναπαράσταση του στον τελευταίο όροφο του Γενικού Χημείου του Κράτους, με στόχο την ίδρυση Μουσείου. Συλλέχθηκαν, καταγράφηκαν τα παλαιά όργανα και οι συσκευές και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν λειτουργικά, όπως ακριβώς ήταν στις αρχές του αιώνα.

p1

p2

p3

logo imageσυμβαίνει

Εκδηλώσεις εορτασμού της 80ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης: Από 15 έως 28 Μαΐου 2021
Εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: Στις 14/5/2021
Δράση Εθελοντικής Αιμοδοσίας στις 12 & 13/5/2021 στο Πάρκο των Αγ. Αποστόλων: Από το «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ: Την Τετάρτη 12/05/2021
Μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Χανίων, οι αιτήσεις για τη χορήγηση και την ανανέωση της άδειας παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου
Ξεκινάει η περίοδος υποβολής των αιτήσεων για τις εγγραφές – επανεγγραφές στους Παιδικούς – Βρεφικούς Σταθμούς του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. για τη σχολική χρονιά 2021-2022
Κλειστό για τους ωφελούμενους το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χανίων: Από τις 06/05 έως και τις 18/05/2021
Άνοιξαν οι εγγραφές για τον Μαραθώνιο Κρήτης 2021
Ενημέρωση για τις εγγραφές στα τμήματα εκμάθησης της Φιλαρμονικής του Δήμου Χανίων